Deşi statul nu protejează înstrăinarea terenurilor, Cioloş preferă să apeleze la… emoţiile primarilor!

România, la cheremul primarilor!

Dacian Cioloș a declarat, astăzi, în cadru unei întâlniri la Ciugud, județul Alba, cu fermierii și primarii din Ardeal, că nu își dorește ca pământul să fie vândut străinilor, motivând că este doar o „resursă” greu de obținut ce ar trebui „valorificată” de comunitățile locale. Premierul a pasat lipsa de responsabilitate a statului în seama edililor şi i-a îndemnat să nu faciliteze vânzarea terenurilor însă nu a dat niciun detaliu despre vreo protecţie la nivel legislativ: dacian-ciolos-3-465x215S-a tot vorbit de vânzarea pământului la străini. Vreau să vă spun un mesaj foarte clar: nici eu nu îmi doresc ca pământul să fie vândut la străini, îmi doresc ca pământul să fie utilizat de comunitățile locale pentru că e o resursă pe care greu o puteți obține din altă parte. Practic nu puteți să o obțineți din altă parte. Dacă o pierdeți, odată ce ați renunțat la o astfel de resursă, cu greu puteți să o obțineți înapoi. Însă, oricâte legi am da noi, la nivel național, de a legifera vânzarea pământului către străini, nu pot aceste legi să înlocuiască dorința dumneavoastră, a proprietarilor de a vinde sau nu pământul, de a-l vinde sau a-l valorifica la nivel local. Deci resursa asta trebuie să o conștientizăm în primul rând și să avem curajul să o asumăm”.

viewscntPremierul a opinat, în cadrul evenimentului de lansare a ”Pachetului de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate” – la care au participat vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu –  că legile nu ar putea înlocui dorința proprietarilor de a vinde sau de a valorifica pământul la nivel local, iar românii ar trebui să conștientizeze cât de important este pământul. ”Aș vrea să mai transmit un mesaj primarilor care sunt în sală și mă aud: nu facilitați cu orice preț vânzarea terenului până când nu ați făcut toate eforturile de a valorifica terenul respectiv în sat cu comunitățile locale. Sigur că e mai ușor să obțineți un anumit sprijin când vine un străin să vă cumpere pământul și să vă roage să-l regrupați pentru ei pentru a-l vinde. Gândiți-vă că în felul acesta vindeți o resursă care e a comunității și pe care nu o mai puteți aduce înapoi”, a declarat acesta.

În cadrul întâlnirilor, premierul a anunţat că birocraţia cu care se confruntă aceia care vor să acceseze fonduri europene va fi simplificată şi i-a îndemnat pe cei care vor să-şi facă afaceri mijlocii să se implice mult mai mult în comunitate.

Sorry, there are no polls available at the moment.

1902 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.