Preşedintele Republicii Moldova va fi ales prin votul direct al cetăţenilor. Decizia a fost stabilită vineri la Curtea Constituţională de la Chişinău, prin revenirea la o interpretare a Constituţiei anterioară anului 2000.
În ultimii 16 ani, preşedintele a fost desemnat de Parlament iar instanţa constituţională a ajuns la această concluzie după examinarea unei sesizări depuse de parlamentari din cadrul Partidului Liberal-Democrat (PLDM), care au contestat modificările aduse Constituţiei în anul 2000. Instanţa a stabilit că acele modificări sunt neconstituţionale, astfel că legea fundamentală revine la forma anterioară anului 2000.În virtutea deciziei luate vineri de instanţa constituţională, Articolul 78 al legii fundamentale din Republica Moldova va avea următoarea formă:
„Alegerea Preşedintelui
(1) Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
(2) Pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova pot candida cetăţenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 40 de ani, au locuit sau locuiesc pe teritoriul ţării de nu mai puţin de 10 ani şi cunosc limba de stat. Modul de propunere a candidaţilor este stabilit prin lege organică.
(3) Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri.
(4) În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur.
(5) Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, cu condiţia că numărul acestora să fie mai mare decât numărul voturilor exprimate împotriva candidatului.
(6) Procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova este stabilită prin lege organică”.
2031 cititori.