Codrule, codruțule, ce mai faci, drăguțule ? Codrul nu răspunde
La circa un an după ce Comisia Europeană a atenționat România să combată exploatarea forestieră ilegală și a activat procedura de infrigement împotriva țării noastre, ies la iveală noi și noi dovezi despre jaful dement din domeniul forestier. Încă de la începutul anului trecut jurnaliștii au atenționat opinia publică asupra faptului că hoții de lemn nu mai au nicio limită și că, cel puțin în județele Gorj, Dolj, Olt, și Râmnicu Vâlcea și Mehedinți atacul asupra fondurilor forestiere public și privat este coordonat chiar de cei plătiți să combată acest tip de infracțiuni : șefii și angajații ocoalelor silvice, pădurarii, polițiștii, șefi din cadrul Gărzii Forestiere sau angajații Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor numiți în funcții “pe sprânceană”, tocmai pentru a închide ochii și pentru a ascunde rapoartele dezastruoase din teren. În ultimile luni, un val de adrese, sesizări și plângeri au ajuns la comisiile de disciplină din domeniu și la ministerul de resort.
Documentele interne care au ajuns în posesia noastră vorbesc despre mușamalizarea furturilor, despre intimidarea angajaților corecți, despre trafic de influență, abuz în funcție și corupție la toate nivelurile. Astfel, prin intervenția directă a unor angajați ai Direcțiilor Silvice, ocoalelor silvice și ai Gărzii Forestiere, au fost compromise mii de hectare de pădure și fond cinegetic din județele pomenite mai sus. Sursele noastre din cadrul acestor instituții care ar trebui să administreze fondurile silvice și cinegetice afirmă că s-a ajuns până acolo încât, pentru a acoperi furturile de pădure, au fost falsificate până și hărțile din componența Amenajamentelor silvice. Nu se știe deocamdată dacă Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor ( MMAP) a sesizat organele de anchetă după ce a luat la cunoștință de activitatea bandelor de jefuitori din subordine. Nu se știe ce fac instituțiile de forță ale țarii (Parchetul General, SRI, Ministerul de Interne) și oengeurile specializate în conservarea habitatelor naturale distruse de jefuitori.
Noi ne facem datoria să publicăm o parte dintre aceste documente fără precedent, în speranța că organele în drept vor salva ce a mai rămas din plămânul verde al țării.
La Bolboși s-a furat pădurea, zi și noapte
Prima decadă a lunii februrie 2021 a adus o cantitate importantă de precipitații în județul Gorj. În comuna Bolboși, în apropierea localității Mătăsari, la circa 500 de metri de primărie, peste drum de târgul de animale, un drum forestier improvizat de hoții de lemne intră adânc în pădurea ocolului Silvic Motru. Covorul de frunze maronii s-a așternut ca un covor peste rădăcinile arborilor deși și drepți ca niște zăbrele. Solul mustește de apă. Ici-colo, din lăstăriș, țășnesc speriate câteva căprioare și un stârc cu ciocul lung. Printre frunzele putrede, încurajată de picăturile de apă, aproape insesizabilă, își croiește drum o salamandră. Creatura neagră ca abanosul are pete de culoarea portocaliu aprins, integrându-se perfect în mediul înconjurător.
Brusc, după circa doi km de pădure deasă, în inima codrului, cineva a ras copacii, lăsând în urmă numeroase cioturi de diferite dimensiuni și maldăre de ramuri încă înfrunzite. Hoții au fost interesați numai de buștenii groși. Pădurea de pe proprietatea doamnei Anghelescu Victoria, dată în pază ocolului susmenționat, dispare văzând cu ochii.
Ghidul nostru spune că, lunar, mii de metri cubi de stejar și fag din proprietate privată au fost scoase ilegal din circuitul forestier și au fost vânduți ca lemn de foc. Aici au furat zi și noapte numeroase echipe de hoți sub protecția pădurarilor, șefilor de post și a șefilor ocolului silvic. Copacii sunt ciopârțiți si sunt vânduți ca lemn de foc. În urmă rămân doar cioturile groase și maldăre de crengi subțiri. Imaginile și filmările de la fața locului sunt grăitoare. Potecile folosite de hoți brăzdează pădurea din șosea până în pășune. Surse din interior afirmă că pădurarii gorjeni nu mai sunt interesați de producție. După ce le-au fost afectate salariile unii dintre aceștia ar fi ajuns să trăiască numai din furturi. Sunt protejați și încurajați de superiorii lor. În cazul în care vreun angajat mai zelos constată ilegalitățile și îndrăznește să raporteze superiorilor, aceștia îl pun la punct imediat, după dictonul “rufele murdare se spală în familie”. Dacă deșteptul insistă cu rapoartele este hăituit, vânat și executat în ședințe publice, după cu veți vedea în continuare.
“Verificările se vor face prin sondaj”
Sesizarea nr. 605 depusă la data de 18.05.2020 de dr.ing. Dinucă Nicolae Cătălin, șef serviciu în cadrul Gărzii Forestiere Județene Mehedinți – Gorj la Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea, în atenția Inspectorului Șef Poenaru Gheorghe, consilierului de etică, ing. Barcan Ilie și a responsabilului resurse umane jr. Spiridon Gabriela semnalează numerose încălcări ale legii comise de șefii Gărzii Forestiere Rm. Vâlcea, cuantificând cu precizie infracțiunile silvice și prejudiciile pe care aceștia le acoperă.Vă prezentăm un fragment din sesizarea depusă pe circuit intern de Dinucă:
“Vă aduc la cunoștință că nu scriam aceste rânduri dacă nu se repeta comportamentul domnului director Eugen Simionescu, după cum urmează :
În data de 02.11.2018 domnul director Simionescu Eugen s-a prezentat la sediul Gărzii Forestiere Județene Mehedinți Gorj și a întocmit un proces verbal ( atașat la prezenta ), prin care se meționează faptul că ,, verificările se vor efectua prin sondaj ”, privind eliberarea acordurilor la agenții economici în vederea utilizării documentelor cu regim special, conform Ord. 836 / 2014, adică verificările să nu se mai facă integral cum se făceau până atunci.
Având în vedere adresa M.M.A.P nr. 138726 / 30.03.2020 înregistrată la Garda Forestieră Rm – Vâlcea sub nr. 5598 / 30.03.2020, referitor la nerespectarea prevederilor legale privind proveniența materialelor lemnoase s-au materializat de către reprezentanții Gărzii Forestiere Județene Mehedinți – Gorj următoarele rezultate :
758 m.c. volum confiscat valoric , cu o valoare de 143.892 lei si valoare proceselor verbale de contravenție de 156.272 lei, județul Gorj cu 377 m.c. confiscați valoric și o valoare de 77.498 lei și județul Mehedinți cu 381 m.c. confiscați valoric și o valoare de 66.394 lei.
Înainte de a se semna procesul verbal în care se specifica ,, verificările se vor efectua prin sondaj ”, se confisca foarte mult material lemnos din punct de vedere valoric de către reprezentanții Gărzii Forestiere Județene Mehedinți Gorj la controlul agenților economici, referitor la nerespectarea prevederilor legale privind proveniența materialelor lemnoase.
Ce interese are domnul Director Simionescu să se facă ,, verificările prin sondaj ”.
Domnul Director Simionescu Eugen vrea cât mai mult compromiterea controlului în Garda Forestieră Rm. Vâlcea.
Cine are interes ca verificările să se facă superficial, de mântuială ?
În contextul în care eram în control periodic la Ocolul Silvic Motru ne-a precizat verbal ,, să nu mai punem ocolul Silvic Motru să preia suprafețe de fond forestier, care nu au serviciu silvic asigurat ”. Menționez faptul că la începutul controlului periodic de la Ocolul Silvic Motru s-au făcut presiuni din partea conducerii Direcției Silvice Gorj să nu să preia în vederea asigurării serviciului silvic acestor suprafețe, dar subsemnatul a făcut echipe mixte, cu delegații Ocolului și delegații Garzii Forestiere Județene Mehedinți – Gorj pentru a prelua aceste suprafețe.
Domnul Director Simionescu Eugen este beneficiar dacă nu se iau în pază aceste suprafețe de fond forestier ?
Care este interesul Gărzii Forestiere Rm. Vâlcea, ca structură teritoritală a autoritătii publice centrale pentru silvicultură ?
Una peste alta, în ultima perioadă, Dinucă a raportat către conducerea Gărzii Forestiere Rm. Vâlcea, prejudicii în valoare de 7.554.331,35 lei, numai pe raza Direcțiilor Silvice Gorj și Mehedinți ( ocoalele sivice Cărbunești, respectiv Șimian). Vom reveni și cu alte cifre, raportate de lucrătorii silvici, relevante în ecuația jafului din păduri.
Jigniri, amenințări și tentative de intimidare
Cătălin Dinucă nu s-a mulțumit să pună doar niște întrebări jenante șefilor săi din conducerea Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea, aflați în relații personale ” mai mult decât părtinitoare” cu personalul RNP Romsilva – Direcția Silvică Gorj și al RNP Romsilva – Direcția Silvică Mehedinți care au dus la “neglijențe, abuzuri, și inacțiuni” .
Documentele aflate în posesia noastră dovedesc faptul că verificările și controalele amănunțite efectuate de acesta de-a lungul timpului (în ciuda sfaturilor mai mult sau mai puțin prietenoase venite de la superiorii săi, Inspectorului Șef Poenaru Gheorghe și de la directorul Eugen Simionescu ) au dus la confiscarea unor cantități importante de masă lemnoasă exploatată ilegal și la anchetarea făptașilor care nu o dată s-au ales cu dosare penale. Ca urmare, Dinucă a avut parte de numeroase amenințări, jigniri și tentative de intimidare chiar în fața colegilor săi și în prezența altor martori, în timpul ședințelor de lucru.
“În conformitate cu prevederile O.U.G 57 / 2019, O.M 456 / 2016, H.G 743 / 2015, legii 571 / 2004 – privind protecţia personalului din autorităţile publice, instituţiile publice şi din alte unităţi care semnalează încălcări ale legii,decizia nr. 127 / 01.08.2018 a Inspectorului Șef al Gărzii Forestiere Rm Vâlcea prin care se aprobă regulamentul de ordine interioară, dr.ing. Dinucă Nicolae Cătălin, șef serviciu în cadrul Gărzii Forestiere Județene Mehedinți – Gorj,vă aduc la cunștiință faptul că în data de 14.02.2020 ora 8: 15 a venit la sediul din Tg. Jiu, str. Aleea Petrești, nr. 5, domnul director ing. Simionescu Eugen, de la Direcția Implementare și Avizare, din cadrul Gărzii Forestiere Rm. Vâcea, care a participat la sedința pe care subsemnatul o ține sapămânal. În timpul sedinței am întocmit programul de lucru pentru fiecare coleg, în parte, iar la un moment dat domnul director Eugen Simionescu m-a făcut ,, Nesimțit ”, a țipat la mine, de față cu celalți colegi, m-a amenințat că îmi dă calificativul ,, Nesatifăcător ”, că ,, iau peste 7000 lei salariu ”, ,, să nu mai punem Direcția Silvică să ia suprafețe în pază , că nu suntem împingători de plan la Direcția Silvică ’’.
La aceste amenințări au fost prezenți : domnul consilier superior Budulan Cristian, domnul consilier superior Rogoveanu Iustinian, domnul consilier superior Cojan Aurel, domnul consilier superior Jianu Gheorghe, domnul consilier superior Cîrstoc Horațiu, domnul consilier superior Cicu Tiberiu. Domnii consilieri superiori Epure Gheorghe Doru și Brastaviceanu Mircea Eugen au trebuit să plece din ședință, pe teren, conform delegațiilor, atunci când au început amenințările și jignirile. Domnul consilier superior Simionescu Nicu Gabriel a fost în delegație.
După ce s-a terminat ședința a sunat la poliție la domnul comisar Brâncuși ca să-l învoiească pe domnul consilier superior ing. Rogoveanu Iustinian, care avea delegație să meargă în acțiune cu IPJ Gorj, conform planului Scutul Pădurii împreună cu alți colegi.
Domnul Rogoveanu Iustinian a plecat de la sediu împreună cu domnul director Simionescu Eugen fără a da explicații. Domnul Rogoveanu lucrează ca șofer la Garda Forestieră Rm Vâlcea ?”, povestește Dinucă.
Toate aceste tentative de intimidare și alte abuzuri comise la adresa lui Cătălin Dinucă au fost confirmate în scris, ulterior, de numeroși martori prin următoarele note de relații atașate mai jos : 1449/03.12.2020, 1450/03.12.2020, 1451/03.12.2020, 1452/03.12.2020, 1453/03.12.2020.
Directorul Simionescu Eugen girează prejudicii de milioane de lei
Un exemplu elocvent de amestec brutal al directorului implementare și avizare din cadrul Gărzii Forestire Rm Vâlcea, ing. Simionescu Eugen, în activitatea subordonaților corecți din cadrul Gărzii Forestiere și de încercare a acestuia de a mușamaliza prejudicii de milioane de lei, constatate în teren de echipele de control ale instituției, este descris în amănunt în referatul întocmit de Cătălin Dinucă în data de 18.05.2020, adresat conducerii Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea.
“În data de 27.04.2020 domnul director Simionescu Eugen m-a sunat să vin în data de 28.04.2020 la orele 10: 00 la sediul central al Gărzii Forestiere Rm Vâlcea pentru a face o sedință de lucru cu reprezentanții Direcției Silvice Gorj și ocolului Silvic Peșteana, în vederea analizării raportului nr. 2573 / 11.02.2020 și a completării acestui raport prin alt raport aprobat. 28.04.2020 fără a se preciza ora pe delegație.
În data de 28.04.2020 împreună cu domnul consilier superior Budulan Cristian am plecat dis de dimineată spre Vâlcea, pe dânsul l-am lăsat la Ocolul Silvic Polovragi în vederea analizării situației suprafețelor neadministrate de către Ocolul Silvic Polovragi, ca ocol nominalizat în baza minutei nr. 2465 / 11.12.2019 încheiată de către subsemnatul cu Ocolul Silvic Polovragi. Am ajuns la sediul Gărzii Forestiere Rm. Vâlcea la orele 9: 20, am parcat mașina. După câteva clipe am intrat în sala de sedință a Gărzii forestiere Rm Vâlcea unde se aflau deja reprezentanții Direcției Silvice Gorj : domnul director tehnic Păunescu Albinel, responsabilul pază și protecție din cadrul Direcției Silvice Gorj, ing. Deaconescu Lucian, șeful de ocol al Ocolului Silvic Peșteana ing. Cioc Cezar și colegii mei : domnul director implementare și avizare din cadrul Gărzii Forestire Rm Vâlcea ing. Simionescu Eugen, domnul director direcția control regim silvic și cinegetic din cadrul Gărzii Forestire Rm. Vâlcea ing. Ștefan Gheorghe și domnul consilier juridic jr. Bulacu Constantin. Am început să prezint materialul conform raportelor întocmite de către colegii mei de la Garda Forestieră Județeană Mehedinți – Gorj.
Domnul director se rezuma la faptul că nu se încheiase actul de constatare pentru suprafața de 33,3 ha aducând acuze grave atât mie cât și domnului consilier superior Jianu Gheorghe și nu că pentru suprafața de fond forestier preluată de către Ocolul silvic Peșteana în punctul ,, Ciura ’’ , U.P III Valea Romantului , u.a 77 , s-a constatat un volum tăiat ilegal de 849,827 m.c , cu o valoare de 438.454,43 lei, 2050 cioate, conform actului de control de fond înregistrat la ocolul Silvic Peșteana sub nr. 665 / 27.02.2020 și aprobat de către șeful de ocol, iar celălate suprafețe menționate în rapoarte nu erau preluate în pază.
I-am explicat că Ocolul Silvic Peșteana nu a întocmit situația justificativă conform Ord. MAP nr. 530 / 2019, că există 2900 ha neadministrate, unde este ocol nominalizat, pagube de zeci de mii de m.c., cu valori de milioane de lei, că marcările se fac defectuos la proprietari, fără a se respecta regimul silvic ( interesul economic primează interesului silvicultural ), iar la un moment dat domnul director direcția implementare și avizare din cadrul Gărzii Forestire Rm. Vâlcea ing. Simionescu Eugen a început să țipe la mine, de față cu ceilalți participanți, să mă critice pe mine și pe domnul consilier superior Jianu Gheorghe.
Consider că domnul director Simionescu Eugen a vrut să ma denigreze și să mă discrediteze față de personalul silvic prezent la aceea întâlnire pentru a scădea puterea și prestigiul în județul Gorj și pentru a nu pune în aplicare măsurile dispuse în rapoartele aprobate în ceea ce privește Direcția Silvică Gorj, Ocolul Silvic Peșteana, cum de altfel s-a și întâmplat.”
Am atașat povestea ședinței respective, în întregime, precum și raportul nr. 2573/11.02.2020, ajuns pe masa Secretarului de Stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Gelu Puiu.
În episodul următor vom prezenta alte dezvăluiri, din interior, prezentate de un tânăr pădurar din Gorj, care denunță fapte extrem de grave în legătură cu exploatările ilegale din cantoanele aflate sub autoritatea Ocolului Silvic Tg-Cărbunești.
Documentele jafului
Nota-de-relatii-_sedinta-14.02.2020_Budulan-C_Cicu-T.DownloadJIANU-GHEORGHE-NOTA-DE-RELATII-1Downloadnote-de-informare-sedinta_14.02.2020_JianuCicuCojanCirstocBudulan_nouDownloadnote-de-relatii-_14.02_sedinta-Gj-_inregistrateDownloadOS-Pesteana-raport-sigilare-ciocaneDownload
https://www.youtube.com/embed/8J7F5ZzKufQ?feature=oembed
1139 cititori.