PRU, o nouă ţeapă dată de stângişti naţionaliştilor? Politica like-urilor numărate la Moscova!

În timp de milioane de români se zbat în suferinţă, nesiguranţă şi umilinţe în teritoriile ocupate de invazia Armatei Roşii – aflate încă sub influenţa şi presiunile Moscovei -, fostul lider psd-ist Bogdan Diaconu, preşedintele partidului „România Unita” a făcut ieri un gest care  a oripilat mediile naţionaliste şi anticomuniste din ţară şi străinătate: semnarea unui protocol cu controverasatul partidul ”Zmiana” din Polonia, singura formaţiune pro-rusă dintr-o ţară cu puternice sentimente antisovietice. „S-a născut blocul partidelor naționaliste din Europa Centrală și de Est” este titlul care trâmbiţează gafa de proporţii a unui politician ce îşi dizolvă moral prin această atitudine inclusiv denumirea partidului care face referire la unire.

Cum era de aşteptat, a plouat cu „like-uri” pe anunţul de pe pagina sa de facebook din partea unor separatişti cu sentimente anti-româneşti şi anti-occidentale din Moldova. Într-un veritabil limbaj comunistoid, protocolul se referă la  ”formarea unei noi familii politice europene care să cuprindă partidele naționaliste din Europa Centrală și de Est, un bloc politic naționalist care să apere interesele țărilor din Europa Centrală și de Est în fața politicii țărilor vestice (…)”.

Botezat Zmiana – Schimbarea, în limba poloneză- gruparea politica lui Vladimir Putin şi militează pentru o alianţă strategică între Moscova şi Uniunea Europeană. Scopul său este obţinerea a mai mult de 10% la alegerile legislative din octombrie viitor, informează EUobserver. Liderul Mateusz Piskorski neagă chiar agresiunea rusească în estul Ucrainei şi susţine prezenţa separatiştilor pro-ruşi în regiune şi afirmă că referendumul asupra anexării peninsulei Crimea la Rusia, nerecunoscut de UE şi ONU, a fost legal! A produs reacţii negative prin poziţiile critice faţă de politica “anti-rusească” şi de “confruntare” cu Moscova a guvernului din Varşovia, ca şi faţă de sprijnul acordat guvernului de la Kiev. Pentru mulţi analişti, apariţia acestui partid “indică foarte clar că propaganda lui Vladimir Putin şi-a făcut drumul în sânul peisajului politic şi mediatic polonez” şi denunţă  recenta apariţie a radioului şi site-ului Sputnik, care doreşte “difuzarea punctului de vedere al Rusiei”, ca şi site-urile Republicii populare Vilnius şi Liov.
Autorităţile poloneze se întreabă cine finanţează în acest moment această mişcare şi aceste site-uri şi ce interese servesc ele: ministrul Afacerilor Externe, Gregorz Schetyna, a declarat că este “extrem de vigilent” în ceea ce le priveşte. Totuşi, subliniază EUobserver, “nu a fost găsită nicio legătură directă cu autorităţile ruseşti”. Steagul partidului cu care s-a aliat Bogdan Diaconu este roşu.mateusz

Tovărăşia liderului PRU cu Zmiana a a produs o puternică reacţie negativă în rândul naţionaliştilor de dreapta din România care privesc cu suspiciune şi resentimente orice apropiere ideologică faţă de Moscova în condiţiile în care Rusia împiedică eforturile de revenire la ţară a teritoriilor ocupate sau recunoaşterea holocaustului comunist. Efectul nu va întârzia să apară, numeroşi simpatizanţi şi membri ai PRU găsind în această recentă declaraţie un motiv categoric de a rupe orice legătură cu un partid care se poziţionează oficial pe sfera de influenţă politică a Rusiei.

Iată textul integral al Protocolului semnat de liderul PRU Bogdan Diaconu cu Zmiana lui Mateusz Piskorski:

Protocolul de prietenie, cooperare și parteneriat

între partidul politic ”ZMIANA” și ”PARTIDUL ROMÂNIA UNITĂ” (PRU)

1. Partidul politic „ZMIANA”, reprezentat de Mateusz Piskorski și ”PARTIDUL ROMÂNIA UNITĂ” (PRU) reprezentat de președintele PRU Bogdan Diaconu încheie prezentul protocol de prietenie, cooperare și parteneriat.

2. Partidul „ZMIANA” recunoaște PARTIDUL ROMÂNIA UNITĂ (PRU) drept un reprezentant important al politicii și societății românești. PARTIDUL ROMÂNIA UNITĂ (PRU) recunoaște partidul ”ZMIANA” drept un reprezentant important al politicii și societății poloneze.

3.Partidul „ZMIANA” va susține (cu referire la programul său) eforturile politice ale PARTIDULUI ROMÂNIA UNITĂ (PRU) în lupta sa pentru o Românie sigură, protejată, stabilă, suverană, prosperă economic și echitabilă din punct de vedere social.

4. PARTIDULUI ROMÂNIA UNITĂ (PRU) va susține (cu referire la programul său) eforturile politice ale partidului ”ZMIANA” în lupta sa pentru o Polonie sigură, protejată, stabilă, suverană, prosperă economic și echitabilă din punct de vedere social.

5. Partidele demarează formarea unei noi familii politice europene care să cuprindă partidele naționaliste din Europa Centrală și de Est, un bloc politic naționalist care să apere interesele țărilor din Europa Centrală și de Est în fața politicii țărilor vestice și a procesului de globalizare.

6.Partidele vor promova dezvoltarea de relații și cooperare între Parlamentele și parlamentarii din cele două țări.

7. Partidele vor coopera din toate puterile în combaterea criminalității, în special a terorismului organizat în toate formele și manifestările sale.

8. Partidele vor coopera în problema reglementării fluxurilor migraționiste, inclusiv a măsurilor de prevenire și de combatere a migrării ilegale.

9. Partidele vor acorda o atenție specială dezvoltării unei cooperări reciproc avantajoase în domeniile economiei, culturii, artei, media, turismului, sportului și sănătății.

10. Partidele vor contribui la întărirea și creșterea schimburilor creative și a interacțiunii dintre comunitățile și organizațiile poloneze și românești. Ele vor putea face schimb de experiență prin intermediul delegațiilor, a personalităților culturale și profesionale de la nivel național și local.

11. Partidele vor susține condiții favorabile pentru relații economice și de cooperare economică între companiile poloneze și românești în acord cu legile naționale, acordând o atenție specială dezvoltării de relații economice între cele două țări.

12. Pentru implementarea prevederilor acestui Protocol, ambele partide își vor desemna reprezentanți pentru a forma Grupul de Cooperare Mutuală (GCM).12688307_2310757379063160_1573316062238331279_n

13. GCM va fi format din reprezentanți delegați de ambele partide, având deplina autoritate să ia decizii aplicabile privind metodele și care să-și asume sfera de acțiune a colaborării. Întâlnirile acestui Grup vor avea loc cel puțin o dată pe an.

14. Toate aspectele colaborării care nu sunt incluse în acest Protocol vor fi agreate în spiritul principiilor care reies din acest Protocol de către Grupul menționat sau, în cazuri excepționale, de către președinții celor două partide. Grupul completează acest Protocol cu anexe care devin parte integrantă a sa numai prin consensul tuturor membrilor săi.

15. Orice dispută privind interpretarea sau aplicarea prevederilor acestui Protocol vor fi rezolvate prin consultări în cadrul GCM.

16. Prezentul Protocol este valabil pe o perioadă de 8 ani. Acesta va fi reînnoit automat pentru o perioadă de 8 ani cu excepția cazului în care unul dintre partide notifică celălalt partid asupra intenției sale de a pune capăt Protocolului, lucru care se realizează printr-o notă scrisă nu mai târziu de 6 luni înainte de următoarea perioadă de 8 ani, se anunţă într-un comunicat de presă. 

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

5120 cititori.

2 thoughts on “PRU, o nouă ţeapă dată de stângişti naţionaliştilor? Politica like-urilor numărate la Moscova!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.