Constanţa, incompetenţă criminală: incendiu provocat de nomazii care ocupă clădiri sub ochii indiferenţi ai poliţiştilor, Primăriei şi RAEDPP

La doar două zile după ce o constănțeancă și-a pierdut viața într-un incdndiu, proprietarii mai multor clădiri din cartierul Casa de Cultură au apelat disperaţi, în jurul orei 16.00, numărul de urgenţă 112 din cauza unui incendiu izbucnit zonă. Militarii ISU au intervenit cu trei autospeciale şi un echipaj SMURD la un imobil situat pe str. I.G.Duca nr.2, la intersecţie cu str. Castanilor, pentru a lichida incendiul provocat, din declaraţiile martorilor, de nomazii care ocupaseră ilegal o locuinţă a cărei foşti proprietari de bună credinţă fuseseră expulzaţi de Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat”(RAEDPP) Constanța.

 

    “Pe data de 20 ianuarie am sesizat de două ori la angajații Secției 3 Poliție din Constanța. Am făcut fotografii pe telefon cu un individ care încerca să umble la mașina mea și care intra în acea casă de unde, din păcate, fusese evacuată în decembrie 2020 o familie foarte de treabă ce locuia acolo de zeci de ani. Evacuarea familiei respective s-a făcut pe motiv că s-ar fi vândut imobilul. Secția 3 a venit, probabil că i-a legitimat pe cei care intraseră acolo și i-a lăsat în pace. Înainte de asta am sunat și la Poliția Locală, din subordinea Primăriei Constanța, unde la fel, le-am explicat că în clădirea respectivă se stabilesc fel de fel de ciudați care fac gălăgie și nu știm cât pot fi de periculoși. Ne-au spus că nu intră în atribuțiile lor și că trebuie să insist la Secția 3 despre care spuneam că au venit degeaba doar ca să fac vreun raport de constatare și basta… Ieri am sunat la RAEDPP ca să aflu cine este noul proprietar pentru a-l trage la răspundere pentru gălăgia, mizeria și riscurile la care ne expun cei care se stabilesc ilegal în aceste spații lăsate de izbeliște și m-au pus să le las sesizări în scris… Venisem de la muncă pentru a mă odihni o oră și apoi trebuia să plec iar la cabinetul medical unde lucrez, i-am auzit exact înainte de incendiu pentru că făceau gălăgie, bocăneau și parcă ne urlau în cap…noi auzeam toate acestea având perete comun cu cladirea incendiată. Am avut un șoc când chiar dumneavoastră, presa, m-ați alertat să fiu atentă că arde clădirea învecinată. Din câte am înțeles, din ce povesteau alți vecini, ar fi venit cu ceva timp înainte un echipaj de jandarmi care i-ar fi dat afară noaptea dar, la fel, muncă în zadar… pentru că după cum ați văzut, a doua zi erau înapoi provocând și incendiu care dacă ar fi izbucnit noaptea când nu putea fi sesizat probabil ne-ar fi nenorocit. În țara asta până nu moare cineva nu se mișcă nimic pentru că nimeni nu răspunde pentru incompetență sau nesimțire criminală!a declarant pentru DinPort.ro vecinul clădirii incendiate.

Clădirea incendiată de la intersecția străzilor Castanilor cu I.G. Duca este doar una dintre multele locații din centrul orașului ce se constituie  în permanente focare de incendii după ce autoritățile le lasă de izbeliște fiind ocupate de boschetari sau infractori. Sunt și voci care susțin că aceste clădiri sunt abandonate doar în aparență pentru a fi vandalizate sau incendiate în scopul de a ajunge mai ușor în plasele unor rechini imobiliari. Doar pe strada Castanilor, au fost distruse două parcuri pentru ca în prezent să devină, spun zvonurile, proprietatea unor nume din anturajul foștilor edili care au condus Constanța. De amintit și străzile alăturate, Panait Moșoiu și Călărași, unde alte spații care au aparținut RAEDPP fiind locuite ilegal în anii antrriori de grupuri de țigani fără documente de identitate ce terorizau cetățenii cu furturile, mizeria și scandalurile sunt astăzi clădiri de birouri și apartamente de lux.

Până când sau dacă cineva va face lumină asupra traiectoriei imobilelor din proprietatea RAEDPP în buzunarul unor “prosperi antreprenori” din zona cuprinsă între Casa de Cultură, Spitalul Județean și Capitol, proprietarii clădirilor învecinate cu imobilul incendiat sub nasul nesințit al autorităților pregătesc un proces usturător împotriva celor ce le-au pus viețile și proprietățile în pericol.

Update 19.02.2021: La o zi după incendiu, singura măsură dispusă de proprietarii clădirii sau RAEDPP se rezumă la o placă de osb care va rezista probabil până la primul șut al următorilor chiriași ilegali.

Codruț BURDUJAN

853 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.