Senatorul Daniel Fenechiu se opune proiectului de lege al vaccinării obligatorii

Redăm în continuare video şi text, Declaraţia politică susţinută de la tribuna Senatului României de către dl. senator Daniel Fenechiu la data de 03.05.2017 pe tema proiectului de lege al vaccinării obligatorii.

Declaraţie politică a Senatorului PNL Daniel Fenechiu

Vaccinarea pediatrică – obligatie sau opţiune

 

Stimaţi colegi,

 

Zilele acestea se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii proiectul de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România.

Proiectul gândit de tehnocraţii guvernului Cioloş, a fost preluat şi promovat de guvernul Grindeanu, în ciuda criticilor aduse de PSD miniştrilor lui Dacian Cioloş privind profesionalismul în activitatea desfăşurată.

În argumentaţia publică făcută de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii privind necesitatea impunerii obligativităţii vaccinurilor pentru copii, s-a arătat că în România copii mor din cauza lipsei vaccinării. Sau a vaccinurilor, ceea ce nu este totuna.

În condiţiile în care de cel puţin 6 luni de zile în România nu se mai găsesc pe nicăieri vaccinuri pentru imunizarea hexavalentă, Guvernul pare mai mult preocupat de construirea unui cadru legal ce prevede sancţiuni şi constrângeri la adresa părinţilor, decât de asigurarea efectivă a vaccinurilor pentru copii.

De anul trecut, de când a expirat contractul de import al Polisano pentru vaccinuri pedriatice, guvernările Cioloş şi Grindeanu nu au fost în stare să asigure organizarea licitaţiei pentru achiziţia de vaccinuri pentru copii. Au găsit o soluţie provizorie prin blocarea exporturilor paralele de vaccin ale marilor distribuitori, şi distribuirea acestora în România.

Într-un fel, acest gest transformă guvernul Grindeanu într-un Robin Hood instituţional, care jefuieşte companiile bogate pentru a distribui prada cetăţenilor săraci.

Însă proiectul de lege al vaccinării în forma sa actuală, este un proiect utopic, nerealist care nu ţine cont de realitatea tristă din ţară.

Cum să impui vaccinarea obligatorie a tuturor copiilor când sunt sate în România în care medicii nu pot asigura refrigerarea vaccinurilor ?

Cum să propui obligativitatea vaccinării când nu poţi asigura familiilor cu copii condiţii minime de igienă şi alimentaţie – care sunt sursele principale de îmbolnăvire ?

De ce să sancţionezi copii nevaccinaţi cu excluderea din colectivitate la nivel şcolar pentru lipsa vaccinării, când dreptul la educaţie este garantat de Constituţie ? Până la urmă, care este logica unei astfel de măsuri ? Cine se află în pericol de fapt: copilul nevaccinat sau cel vaccinat din colectivitate ?

Revenind însă la întrebarea de o sută de puncte: este necesară şi oportună legiferarea obligativităţii vaccinării copiilor ?

În condiţiile în care tot mai multe voci, inclusiv de medici, bine documentate, afirmă că vaccinurile actuale, produse prin metode moderne, sunt surse de îmbolnăvire pentru copii, ne punem întrebarea legitimă dacă acestea nu cumva fac mai mult rău decât bine, producând la unii copii efecte adverse grave – doar pentru a preveni o ipotetică îmbolnăvire.

În Statele Unite ale Americii, instanţele de judecată specializate în litigiile provocate de vaccinuri au soluţionat în perioada 1988-2008 un număr de 2.263 plângeri privind autismul şi 2865 de plângeri privind alte afecţiuni decât autismul, declanşate de vaccinarea copiilor. 925 de cazuri au fost admise, compensaţiile băneşti totalizând uriaşa cifră de 847 milioane de dolari.

Avem deci recunoaşterea oficială a faptului că vaccinarea poate declanşa boli grave precum autismul, desigur pe fondul unor sensibilităţi sau probleme preexistente la copil.

În aceste condiţii, este necesar ca legea vaccinării să nu impună măsuri obligatorii părinţilor şi medicilor înainte de a impune standarde şi teste care să fie în măsură să depisteze copii sensibili înainte de vaccinare, aşa cum deja se procedează în unele State Europene.

Dincolo de pofta de profit a unora care văd în vaccinarea obligatorie o mega afacere cu Statul, trebuie să ne asigurăm că nu vom ajunge să nenorocim generaţii întregi de copii cu vaccinuri insuficient testate, care pot produce îmbolnăvirea gravă a unor copii mai sensibili. Să nu uităm că până în 2012 vaccinurile pediatrice conţineau timerosal, compus organo-mercuric cu toxicitate ridicată şi doar scandalurile mediatizate privind explozia de efecte adverse au dus la retragerea acestei substanţe din vaccinurile pentru copii.

Moral şi firesc este ca, dacă există cea mai mică şansă să îmbolnăvim fie şi un singur copil cu această vaccinarie obligatorie, să luăm măsuri pentru ca acest lucru să nu se producă.

În condiţiile în care astăzi, în România, se moare datorită hepatitei de tip C, deoarece bolnavii înscrişi pe lipsa de aşteptare nu pot beneficia de tratamentul gratuit fără interferon, cu VIEKIRAX, astăzi când bolnavii de cancer şi leucemie nu au acces la tratamentele schemele de tratament de ultimă generaţie, existente în toată Europa, ne întrebăm pe bună dreptate ce este mai important: să salvăm vieţi sau să prevenim nişte îmbolnăviri ipotetice ?!

Cerem guvernului Grindeanu să trateze în mod responsabil şi matur chestiunea obligativităţii vaccinării, şi să analizeze cu atenţie toate datele şi statisticile privind rezultatele vaccinărilor din anii anteriori.

Căci aşa cum rezultă din datele oferite de Institutul Naţional de Statistică şi site-ul Ministerului Sănătăţii, lucrurile stau exact invers decât ni le prezintă guvernul. Iată un exemplu succint, cu datele privind cazurile de rujeolă din România, confirmate înntre anii 2009-2016, şi acoperirea vaccinală.

Observăm că în realitate gradul de acoperire vaccinală cu vaccinul RRO nu a avut nici o relevanţă din perspectivă epidemică, cea mai mare epidemie de rujeolă din ultimii 10 ani producându-se în anul cu cel mai bun procent de  vaccinare, de peste 95% din populaţia de copii.

În aceste condiţii, ne întrebăm pe bună dreptate dacă vaccinurile chiar sunt atât de eficiente precum ni se spune şi dacă nu cumva responsabilii din Ministerul Sănătăţii ignoră în mod deliberat concluziile oferite aceste statistici.

Având în vedere că societatea civilă este intens preocupată de acest subiect, solicit Guvernului Grindeanu să retragă proiectul de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România şi să-l refacă integral, ţinând cont şi de aspectele ce ţin de siguranţa vaccinurilor, de viaţa şi sănătatea copiilor noştri.

Salvează

3386 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.