Consilierii locali din municipiul Mangalia au aprobat, recent, într-o şedinţă extraordinară, proiectul ”Dotarea unităților de învățământ din municipiul Mangalia cu echipamente IT”. În contextul pandemiei, autoritățile „promit că vor atrage bani europeni” pentru dotarea tuturor unităților de învățământ din Mangalia, cu echipamente informatice, la care să aibă acces atât cadrele didactice cât și elevii.
În cadrul intenţiilor generoase, se promite achiziționarea unor tablete cu acces la internet, laptop-uri pentru cadrele didactice și alte echipamente electronice pentru dotarea sălilor de clasă. Conform promisiunilor primăriei vor beneficia de aceste echipamente aproximativ 4000 de elevi din învățământul preuniversitar de la nivelul orașului. De asemenea, 400 de profesori vor fi sprijiniți cu echipamente/dispozitive IT pentru a participa la cursuri on-line şi 200 săli de curs vor fi dotate cu sistem informatic pentru facilitarea activităților didactice privind cursurile on-line, la clasă.
„De la începutul crizei sanitare, a existat o preocupare continuă ca întreaga comunitate a Mangaliei să treacă mai ușor peste această situație. Accesul la educație al copiilor noștri și desfășurarea actului educațional în bune condiții sunt prioritare. Prin acest proiect urmărim ca toți elevii să dețină tablete școlare, care să le faciliteze învățarea, în mediul on-line, prin acces la platformele, aplicațiile și resursele educaționale deschise. Desigur că vom ajuta, în continuare, copiii care provin din familii nevoiașe și îi vom susține cu tot ce este necesar pentru a merge la școală”, a precizat primarul pnl.ist al Mangaliei, Radu Cristian.
Rețeaua școlară preuniversitară din UAT Municipiul Mangalia inclusă în scopul proiectului este compusă din 4 unități de învățământ primar/gimnazial și 3 unități de învățământ liceal, existând 4757 elevi, 336 cadre didactice și 201 săli de clasă/laboratoare. Din cele 7 unități de învățământ preuniversitar de stat din cadrul UAT Municipiul Mangalia, un număr de 5 unități de învățământ au fost incluse în proiectul ”Platformă Națională Integrată – Wireless Campus”, cod SMIS 123312, fiind echipate deja cu echipamente TIC.
Rămâne de văzut dacă aceste promisiuni nu vor fi înlocuite cu tradiţionalele ridicări din umeri ale neputinţei şi invocarea de cauze sau vinovaţi fictivi în lipsa posibilităţii primăriei de a atrage banii europeni folosiţi des ca pretext în timpul campaniilor electorale de către politicienii care obişnuiesc să vorbească mai mult la timpul viitor decât la vreo performanţă din trecut.
Codruţ BURDUJAN
507 cititori.