Soluție pentru primarii care vor să scape de „problema” câinilor și pisicilor

     Problema controlului populației animalelor fără stăpân în localități divizează încă societatea și încurcă mult socotelile sau fondurile de campanie electorală a politicienilor care sunt nevoiți să se spele urgent de tunurile de miliarde date de firmele de ecarisaj înființate în anii anteriori, peste noapte, de anumiți clienți de partid. Zeci de organizații, grupuri de iubitori de animale susținuți de câțiva jurnaliști abili în campanii au reușit să inverseze rolurile vânătorilor de maidanezi care s-au trezit incet dar sigur victime ale propriei prostii și lăcomii. Nimeni nu își imagina în urmă cu doar doi ani că mulți vor înfunda pușcăriile cu sentințe grele pentru uciderea sau maltratarea patrupedelor cu sau fără stăpân. În context, orice primar normal la cap este nevoit să găsească urgent soluții legale pentru a stopa înmulțirea animalelor. Soluția nu este nici nouă dar nici veche însă este simpă iar, pentru moment, pare a fi singurul compromis ce îi împacă pe toți: sterilizarea; este ieftină, conformă cu legile și, mai ales, aduce rapid multe voturi… Iată un exemplu:
354 animale (261 câini şi 93 pisici) au fost sterilizate, deparazitate, identificate şi tratate în doar unsprezece zile, în cadrul campaniei de sterilizare gratuită, organizată de Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA) în oraşul Topoloveni şi comuna Bălileşti. Președintele organizației amintite, o ecologistă foarte apreciată și activă în România, este Carmen Arsene.

     Campania de sterilizare a fost susţinută în totalitate de Asociaţia „Tiere in Not e.V” din Germania, cu sprijinul căreia s-au sterilizat, până în prezent, cca 2000 de animale (dintre care 90% sunt femele).


      O colaborare exemplară a FNPA, de şase ani, este cu primarul oraşului Topoloveni, Gheorghe Boţârcă, cel care a asigurat în fiecare an, cazarea şi masa echipei, precum şi personal ajutător pentru asigurarea desfăşurării campaniei în condiţii cât mai bune.

     
A două etapă a campaniei a fost derulată în Bălileşti, probabil singura sau una dintre puţinele comune din ţară în care toţi câinii cu stăpân au fost microcipaţi cu sprijinul total al primăriei şi care îşi propune să continue campania începută de FNPA, din fonduri proprii şi prin atragerea de sponsori.

     Sunt de apreciat dăruirea și eforturile voluntarilor şi a celorlalte organizaţii implicate în această campanie din acest an, „Tierhilfe K.O.S” din Austria ce a asigurat deparazitantele pentru toate animalele şi hrana în perioada de recuperare, Asociaţiei „Anima” care a asigurat capturarea şi transportul necuvântătoarelor.

Atât noi cât şi primăriile am asigurat inclusiv transportul animalelor cu stăpân, acolo unde a fost cazul, pentru că o altă problemă cu care se confruntă oamenii din mediul rural este lipsa unui mijloc de transport. A impresionat un bărbat de 81 de ani care a venit cu căţeluşa lui, cu lanţul pe post de lesă, 7 km, pe jos, până la locul campaniei” a transmis Carmen Arsene printr-un comunicat.

 

FNPA derulează campanii în localităţile unde nu există ajutor şi primarii sunt deschişi programului!

     Federația a oferit periodic sprijin persoanelor care au în deţinere un număr mai mare de animale şi celor care nu au posibilitatea financiară să le sterilizeze pe cont propriu.

      Cu toate că sterilizările nu constituie unul dintre obiectivele principale ale organizației amintite, recunoscând însă importanţa majoră a acestora în scopul reducerii populaţiei de animale fără stăpân şi importanţa conştientizării cetățenilor cu privire la necesitatea sterilizării câinilor pe care îi deţin, atât pentru a preveni abandonul puilor nedoriţi şi deci întreţinerea problemei în stradă, cât şi pentru intrarea în legalitate, se derulează campanii de vară de sterilizare a animalelor.

Dorim totodată ca aceste campanii să constituie un iniţiator pentru primării, pentru ca, ulterior, stimulate de rezultate, autorităţile locale să continue derularea programului prin aparatul propriu” a precizat președintele Federației.
 
     Cetăţenii au obligaţia să-şi sterilizeze şi microcipeze câinii deţinuţi în condițiile stipulate de lege, neîndeplinirea acestei obligaţii putând conduce la o amendă de până la 10000 lei. Prevederi legislative bune însă incomplete, elaborate din birou, în absenţa cunoaşterii oricărei realităţi din teren, ca spre exemplu ideea că 80% dintre câinii cu stăpân s-ar afla în mediul rural unde majoritatea deţinătorilor nu au  posibilitatea de a-i microcipa şi steriliza pe cont propriu. Pentru a evita abandonul masiv al animalelor care s-ar produce pentru ca oamenii să nu rişte a fi amendaţi, era obligatoriu să existe o subvenţionare a acestor acţiuni. În contextul acestui deficit major, FNPA sfătuiește autorităţile locale să susţină sterilizarea şi microciparea, din fonduri proprii şi/sau prin colaborare cu organizaţii de protecţie a animalelor, acţiune ce vine de altfel în sprijinul întregii comunităţi prin eliminarea riscului de a creşte populaţia canină comunitară prin abandon.
Codruț BURDUJAN (codrutburdujan@dinport.ro)

 

 
 
 
 

2823 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.