Campania de sterilizare a fost susţinută în totalitate de Asociaţia „Tiere in Not e.V” din Germania, cu sprijinul căreia s-au sterilizat, până în prezent, cca 2000 de animale (dintre care 90% sunt femele).
O colaborare exemplară a FNPA, de şase ani, este cu primarul oraşului Topoloveni, Gheorghe Boţârcă, cel care a asigurat în fiecare an, cazarea şi masa echipei, precum şi personal ajutător pentru asigurarea desfăşurării campaniei în condiţii cât mai bune.
A două etapă a campaniei a fost derulată în Bălileşti, probabil singura sau una dintre puţinele comune din ţară în care toţi câinii cu stăpân au fost microcipaţi cu sprijinul total al primăriei şi care îşi propune să continue campania începută de FNPA, din fonduri proprii şi prin atragerea de sponsori.
Sunt de apreciat dăruirea și eforturile voluntarilor şi a celorlalte organizaţii implicate în această campanie din acest an, „Tierhilfe K.O.S” din Austria ce a asigurat deparazitantele pentru toate animalele şi hrana în perioada de recuperare, Asociaţiei „Anima” care a asigurat capturarea şi transportul necuvântătoarelor.
„Atât noi cât şi primăriile am asigurat inclusiv transportul animalelor cu stăpân, acolo unde a fost cazul, pentru că o altă problemă cu care se confruntă oamenii din mediul rural este lipsa unui mijloc de transport. A impresionat un bărbat de 81 de ani care a venit cu căţeluşa lui, cu lanţul pe post de lesă, 7 km, pe jos, până la locul campaniei” a transmis Carmen Arsene printr-un comunicat.
FNPA derulează campanii în localităţile unde nu există ajutor şi primarii sunt deschişi programului!
Cu toate că sterilizările nu constituie unul dintre obiectivele principale ale organizației amintite, recunoscând însă importanţa majoră a acestora în scopul reducerii populaţiei de animale fără stăpân şi importanţa conştientizării cetățenilor cu privire la necesitatea sterilizării câinilor pe care îi deţin, atât pentru a preveni abandonul puilor nedoriţi şi deci întreţinerea problemei în stradă, cât şi pentru intrarea în legalitate, se derulează campanii de vară de sterilizare a animalelor.
Cetăţenii au obligaţia să-şi sterilizeze şi microcipeze câinii deţinuţi în condițiile stipulate de lege, neîndeplinirea acestei obligaţii putând conduce la o amendă de până la 10000 lei. Prevederi legislative bune însă incomplete, elaborate din birou, în absenţa cunoaşterii oricărei realităţi din teren, ca spre exemplu ideea că 80% dintre câinii cu stăpân s-ar afla în mediul rural unde majoritatea deţinătorilor nu au posibilitatea de a-i microcipa şi steriliza pe cont propriu. Pentru a evita abandonul masiv al animalelor care s-ar produce pentru ca oamenii să nu rişte a fi amendaţi, era obligatoriu să existe o subvenţionare a acestor acţiuni. În contextul acestui deficit major, FNPA sfătuiește autorităţile locale să susţină sterilizarea şi microciparea, din fonduri proprii şi/sau prin colaborare cu organizaţii de protecţie a animalelor, acţiune ce vine de altfel în sprijinul întregii comunităţi prin eliminarea riscului de a creşte populaţia canină comunitară prin abandon.
2823 cititori.