Partidul Național Democrat(PND), condus de deputatul Daniel Fenechiu, protestează, printr-un comunicat de presă, împotriva la declarațiilor diplomației regimului lui Recep Erdogan în România făcute după lovitura de stat eşuată de la finalul săptămânii trecute. Reamintim faptul că Ali Bozcaliskan, Consulul Turciei la Constanța, a anunțat că guvernul de la Ankara a cerut statului român să închidă doisprezece școli și universități din România pentru ca acestea ar fi finanțate de Fethullah Gulen, considerat de Recep Erdogan “creierul” loviturii de stat eșuate din noaptea de vineri spre sâmbătă.
„Incercarea de lovitura de stat apartine Organizatiei Teroriste Fethullah Gulen (Fethullah Gulen Terorist Orgutu – FETO). Guvernul nostru a informat la timp toti aliatii si partenerii privind liderul si adevaratul scop al acestei organizatii si a solicitat inchiderea institutiilor si a fundatiilor acesteia din strainatate. Institutiile de invatamant si fundatiile din Romania se inscriu in acelasi context”. a declarat consulul, citat de ziuadeconstanta.ro.
Școlile menționate de ambasadorul turc sunt grupate sub denumirea „Lumina Instituţii de Învăţământ”, o organizaţie care s-a înfiinţat în anul 1994 la Constanţa implică unsprezece unităţi de învăţământ preuniversitar şi o universitate: Şcoala „Spectrum“ Bucureşti, Şcoala „Spectrum“ Constanţa, Şcoala Internaţională „Spectrum“ Iaşi, Şcoala Internaţională „Spectrum“ Cluj, Şcoala Internaţională „Spectrum“ Timişoara, Şcoala Internaţională „Spectrum“ Ploieşti, International Computer High School of Bucharest (ICHB) (Liceul Internaţional de Informatică), International Computer High School of Constanţa (Liceul Internaţional de Informatică), International School of Bucharest, ISB Early Learning Centre.
Menționăm că nici o parte a presei care a criticat abuzurile lui Recep Erdogan nu a scăpat de tirul criticilor diplomației turce: „Există o extensie a acestei grupări în România (organizaţia clericului Gulen – n.r.). Eu respect întotdeauna presa românească, care este o presă liberă, dar, uneori, unii oameni au fost urcaţi în autobuze şi duşi în Istanbul. S-au făcut cadouri. La televiziunea română se constantă că oameni care au fost invitaţi în Turcia încearcă să facă cunoscută Turcia ca şi cum ar fi o ţară nedemocratică. Această ţară are un preşedinte ales cu 51% din voturi, care nu poate fi numit dictator”, a declarat un lider al oamenilor de afaceri turci din România.
Atașăm comunicatul Partidului Național Democrat, formațiune politică de orientare conservatoare, pro-NATO si pro-europeană, ce a susținut un număr considerabil de lideri turci și tătari pe listele de candidați și militează pentru un dialog echilibrat și eficient cu statele din afara tratatelor geopolitice și militare pe care le-a semnat România precum Turcia sau Rusia.
„În contextul evenimentelor din Turcia, dar și al declarațiilor incomode venite din partea reprezentanților statului turc, PARTIDUL NAȚIONAL DEMOCRAT atrage atenția autorităților statului român în măsură să răspundă acestor declaratii care vizează suveranitatea statului român și neamestecul în treburile sale interne.
Statul român, SINGURUL care decide asupra înființării și funcționării unor instituții de învățământ PE TERITORIUL SĂU, prin permiterea si avizarea de către instituțiile sale de resort a înființării și funcționării pe teritoriul României a unităților de învățământ vizate de reprezentanții statului turc, le-a girat pe acestea cu încredere, așa cum și statul turc, la rândul său, a girat cu încredere asemenea școli pe teritoriul său.
Declarațiile diplomaților turci arată că aceștia pun la îndoială nu numai capacitatea și dreptul statului român de a decide soarta acestor unități de învățământ, dar și capacitatea acestuia de analiză asupra situației existente.
Aceste școli funcționează în armonie cu filozofia educației europene, având mai mult de 85% personal didactic de naționalitate română. Este greu de crezut că niște instituții de învățământ performante la nivel național si internațional, care funcționează pe teritoriul României și în acord cu legislația română, pot reprezenta o amenințare pentru un stat solid și bine poziționat internațional cum este Turcia. Este greu de crezut că ceea ce reprezenta o dovadă de bună relaționare între cele două state poate deveni mărul discordiei. Prin urmare, singura concluzie care se impune este că o reprezentanță străină pune sub semnul întrebării actele emise de autoritățile statului român.
PND face apel atât la calm, diplomație și echilibru, dar și la fermitate din partea statului român, suveran și independent, care trebuie să își protejeze cetățenii și să se asigure de respectul cuvenit în raport cu uzanțele diplomatice internaționale.
România a avut dintotdeauna față de Turcia o atitudine corectă, respectând suveranitatea acesteia. Se întelege că, la rândul ei, România trebuie să aibă aceleași pretenții de la statul turc.”
3819 cititori.