Seară de autor: Guner Akmolla, cea mai apreciată personalitate a culturii tătarilor dobrogeni!

Cenaclul literar „Mihail Sadoveanu” organizează, miercuri, 11 mai, încă o seară de autor. De data aceasta atenția iubitorilor de lectură va fi focalizată pe personalitate, un nume consacrat în domeniu: „doamna Emel”, un real simbol al literaturii tătare din România, scriitoarea Güner Akmolla! AfisProfesoară de Limba şi Literatura Română, membră a Uniunii Scriitorilor Tătari din Crimeea, membră a Uniunii Scriitorilor din România, membră a Cenaclului Litear „Mihail Sadoveanu” din Constanța, redactor (și red. șef) periodic la ziarul UDTTMR – „Karadeniz”, director al revistei „EMEL”/ „Ideal”, a scris peste cincizeci de volume,  fie în limba maternă, tătară crimeeană, fie în turcă, sau în limba română, deseori bilingve. Este coautor al volumelor „Tătarii în Istoria Românilor”, 2007; „Experimentul  Piteşti” (10 volume, din 2001-2012), „Antologie poetică în limba franceză” (2011,2012), Constantin Totir – „Catalogul Dascălilor și Învățăceilor  uciși în lupta Împotriva Comunismului” (ed.I- Bistrița 2004; ed.II, 2014). Foarte apreciată în mediile literare din afara ţării, a redactat 18 studii de prefaţare a volumelor de poeme şi proză, în lb.română, cât şi tătară.
La evenimentul de miercuri, vor vorbi despre opera literară impresionantă a scriitoarea Güner Akmolla: Turchean Bari, președinta UDTTMR pe țară, a organizației de femei, prof.univ. Ali Beyazit, președinte UDTTMR Constanța, prof.univ. dr. Marian Cojoc, scriitorul Costache Tudor, membru al USR şi, nu în ultimul rând, apreciata scriitoare dobrogeană, Mihaela Burlacu, membră a USR.
Momentul artistic al serii va fi susținut de către eleva Maya Acmol – recitare în limba tătară, AQBAȘ, și interpreta  Filis Emin –  cântece din fonoteca de aur a muzicii dobrogene crimeene  și române.

Sorry, there are no polls available at the moment.

Întâlnirea va avea loc la Muzeul Marinei Române, începând de la ora 17.00.

5560 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.