Vizita oficială a ministrului apărării naţionale al Republicii Bulgaria în România

Miniștrii român și bulgar ai apărării, Mihnea Motoc și Nikolai Nankov Nencev au avut o întâlnire luni, 21 martie, la sediul M.Ap.N. Agenda discuţiilor a inclus aspecte legate de intensificarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, evoluţiile recente din contextul regional de securitate şi coordonarea poziţiilor în pregătirea viitorului Summit NATO de la Varşovia din iulie 2016. 1185676_583825515013837_316997267_n

În cursul discuţiilor a fost subliniată, de ambele părţi, necesitatea continuării cooperării bilaterale în domeniul apărării, în baza Acordului de colaborare între cele două ministere.

Cei doi demnitari au evaluat modalităţile de consolidare a cooperării regionale, menite să conducă la contracararea eficientă a riscurilor şi ameninţărilor cu care se confruntă cele două state aliate în regiunea Mării Negre.

În perspectiva Summit-ului NATO de la Varşovia, s-a evidenţiat interesul comun pentru adaptarea pe termen lung a Alianţei, cu o atenţie adecvată acordată regiunii Mării Negre şi unei posturi de descurajare şi apărare eficiente, pentru contracararea ameninţărilor la adresa securităţii aliaţilor, indiferent de sursa de proveninţă a acestora. În context, au fost discutate posibile iniţiative pentru consolidarea prezenţei înaintate aliate pe flancul estic, în acord cu deciziile recente adoptate de către reuniunea miniştrilor aliaţi ai apărării de la Bruxelles.

“Ne-am raportat la cele mai bune moduri de a promova ideile și interesele noastre sub aspectul transpunerii în practică a unei prezențe aliate avansate în flancul estic, cu accent pe zona de interes comun, regiunea extinsă a Mării Negre, având în vedere dezvoltări pe toate domeniile operaționale: aerian, maritim și terestru”, a afirmat Mihnea Motoc.

Ministrul Motoc a mai declarat că s-a convenit înființarea unui grup de lucru la nivel de experți pentru aprofundarea inițiativelor comune convenite la nivel ministerial.

La rândul său, ministrul Nencev a apreciat buna colaborare dintre România și Bulgaria și a făcut cunoscut că cele două țări au așteptări comune de la viitorul Summit NATO, de la Varșovia.

Cei doi miniştri au reiterat, de asemenea, angajamentul celor două guverne pentru implementarea completă a Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO (RAP) până la Summit, ca o confirmare a solidarităţii şi angajamentului Alianţei pentru consolidarea apărării colective, în actualul context complex de securitate.

Sorry, there are no polls available at the moment.

1914 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.