Turcia acuză încălcarea spaţiului aerian: Erdogan cere o întâlnire cu Putin

Un avion de vânătoare rus de tip Su-34 a încălcat vineri spaţiul aerian turc, în pofida unor avertismente radar, a anunţat sâmbătă Ministerul turc de Externe, în contextul unor tensiuni între cele două ţări implicate în războiul din Siria, relatează Reuters în pagina electronică.

Ambasadorul rus a fost convocat în legătură cu acest incident vineri seara târziu, precizează ministerul într-un comunicat, adăugând că această încălcare arată în mod clar că Rusia vrea ca problemele dintre cele două ţări să degenereze. „Îndemnăm în mod clar Federaţia rusă să nu încalce spaţiul aerian turc, care este totodată spaţiu aerian NATO”, subliniază ministerul. „Subliniem încă o dată că (eventuale) consecinţe nedorite ale unui asemenea comportament iresponsabil vor aparţine în totalitate Federaţiei ruse”, avertizează diplomaţia turcă.

Turcia a doborât un avion rus de război în noiembrie, într-un incident care a afectat puternic relaţiile dintre cele două ţări. Rusia a impus sancţiuni economice Turciei, care i-au afectat turismul şi exporturile. Jens Stoltenberg îndeamnă Rusia să respecte spaţiul aerian al NATO după incidentul de vineri Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat sâmbătă Rusia să acţioneze „în mod responsabil” şi să respecte „deplin” spaţiul aerian al Alianţei Nord-Atlantice, imediat după ce Ankara a anunţat că un avion rus de vânătoare de tip Su-34 i-a încălcat vineri spaţiul aerian. „Îndemn Rusia să acţioneze în mod responsabil să să respecte deplin spaţiul aerian NATO”, declară Stoltenberg, citat într-un comunicat. „Rusia trebuie să adopte toate măsurile necesare pentru a se asigura că asemenea încălcări nu se repetă”, îndeamnă secretarul general al Alianţei. Erdogan vrea să îl întâlnească pe Putin după ce un avion rus încalcă spaţiul aerian turc Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că vrea să îl întâlnească pe omologul său rus Vladimir Putin, după ce un avion rus de vânătoare a încălcat spaţiul aerian turc la frontiera cu Siria, relatează Reuters în pagina electronică. „I-am spus Ministerului nostru de Externe să transmită că doresc să mă întâlnesc personal cu domnul Putin. Nu am primit încă un răspuns”, a declarat Erdogan pentru presă, pe aeroport, înainte să plece într-o vizită în America Latină. Ministerul turc de Externe a anunţat că un avion rus de vânătoare de tip Su-34 a pătruns în spaţiul aerian turc vineri, în pofida unor avertismente radar.(Mediafax)

1677 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.