(Video) Dezbatere publică pe tema Fondului de garantare a pachetelor turistice

Sala Hărților a Palatului CFR, a găzduit, luni, întâlnirea publică pe tema Fondului de garantare a pachetelor turistice din România cu Asociația Profesioniștilor de Turism din România (APTR). Dezbaterea s-a desfăşurat în urma unei petiţii redactate de APTR către preşedintele Klaus Iohannis semnată de câteva sute de agenţii de turism autohtone.

   La dezbatere au participat Ministrul Turismului, Mircea Titus DOBRE, Directorul General al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Alexandru PETRESCU și reprezentanții următoarelor agenții de turism: Mihai GOSPODIN – BHR Tour & Travel (președinte APTR), Alice Iuliana UDREA – Qualis Travel, Alex SWEIS – Movenpick Travel, Alma Elena ALEXANDROV – Alma Tours, Cecilia ENACHE – Viadora Travel, Teodora BOGATU – Clasic Turism, Iulia BULACU – Cardinal Travel, Sabin TÂRȘOAGĂ – Tale Travel, Florentina ENĂSESCU – Secret Turism şi Marcela TUDOR – Arcadia Travel, Dordea PETRE – InfoTravel Romania şi apreciat formator de opinie în segmentul menţionat.

 

Membrii APTR au salutat initiaţiva acestei dezbateri organizată de ministrul Turismului în direcţia clarificării unor neclarităţi referitoare la noua legislatie care încadrează activitatea agenţiilor de turism. În prezenţa presei, au fost debătute, pe textul proiectului legislativ, majoritatea articolelor, iar altele parţial şi unele rămase în analiză/ completare.
Cel mai important aspect care a trasat dialogul l-a constituit interesul comun al ministrului si agenţiilor semnatare a petiţiei pentru protejarea turistului român. Contextul discuţiilor a fost îngrijorarea agenţiilor de turism autohtone care au suferit grave prejudicii de imagine cauzate de falimentul unor mari jucători pe piaţă. La întâlnire au participat profesionişti din domeniu cu o experienţă de peste 15 ani în turism, ce se bucura de o foarte buna reputaţie şi care indirect au de suferit de pe urma unui adevărat linşaj mediatic care a lovit activitatea tuturor agenţiilor de profil cu efecte sensibile asupra stabilităţii mediului de afaceri autohton şi asupra partenerilor externi. S-au căutat soluţii pentru a se garanta continuarea activităţii fiecăruia în condiţii normale, fără bariere financiare imposibil de sustinut. De mentionat ca agenţiile de turism mici au plătit poliţe de asigurare foarte scumpe înainte şi după introducerea obligativităţii lor în anul 2014.

Filmul dezbaterii postat pe DinPort.ro cuprinde o serie de studii de caz ce nu se încadrau explicit în textul proiectului de lege.

În comunicatul dat de Ministerul Turismului in urma acestei întâlniri, Mircea Titus Dobre a asigurat ca normele de aplicare ale acestei legi nu vor fi aprobate prin hotărâre de guvern decât în urma unei consultări/ dezbateri cu operatorii din acest sector.

 

7360 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.