Niciun lider european nu este satisfăcut în acest stadiu de propunerile prezentate de Bruxelles pentru a evita o ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, așa-numitul „Brexit”, au declarat joi surse apropiate de negocieri, relatează AFP.
Primele reacții din capitalele europene arată că „nimeni nu este satisfăcut” de compromisul propus marți de președintele Consiliului European, Donald Tusk, în privința căruia șeful guvernului britanic David Cameron speră să obțină un acord la viitorul summit al Celor 28, a declarat un responsabil european sub acoperirea anonimatului.
Această lipsă de satisfacție de până acum poate fi un semn că compromisul este echilibrat și echitabil, dar și că va fi dificil de ajuns la un acord la summitul european de la 18-19 februarie, a adăugat această sursă.
O altă sursă europeană a declarat că Spania în special reproșează Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker că nu a fost suficient de fermă în ceea ce privește solicitarea lui David Cameron de a-i priva de beneficii sociale până la 4 ani pe muncitorii europeni angajați în Marea Britanie.
Acest punct suscită îngrijorare și în Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, care se tem de discriminări față de sutele de mii de cetățeni de aceste naționalități plecați să muncească în Marea Britanie.
Președintele francez Francois Hollande a avertizat miercuri că se opune oricărei „noi negocieri” la summitul UE și a avertizat că „nu pot avea drept de veto țări din afara zonei euro” asupra unor decizii luate de țările din zona euro, din care Marea Britanie nu face parte.
Propunerile formulate de Consiliul European sunt „ambițioase”, a apreciat la rândul său guvernul german, refuzând totuși să comenteze eventuale puncte de litigiu.
Propunerea de acord prezentată marți de UE pentru a evita un „Brexit” include o „frână de urgență” pentru ca Londra să poată tăia ajutoarele sociale pentru muncitorii europenii și garanții că Londra nu va avea de suferit din cauza unei consolidări a zonei euro.
David Cameron urmează să se deplaseze în Polonia și Danemarca vineri, în cadrul demersurilor diplomatice din acest dosar. Șeful guvernului britanic a lăsat să se înțeleagă că ar prefera data de 23 iunie pentru desfășurarea referendumului privind apartenența țării sale la UE, notează AFP.
sursa:Agrepres.ro
2029 cititori.