Pe 15 ianuarie 2006, salonul 7403: moare primul copil din acel an.
Pe 17 februarie este trimis la morga spitalului cel de-al doilea copil decedat tot în salonul 7403. Sunt copii abandonaţi. Comisia de Pediatrie, care ar fi trebuit să-şi pună întrebări despre condiţiile care au condus la moartea copiilor sau tratamentul şi locul unde au fost trataţi micuţii, nu se sinchiseşte. În definitiv, ca să existe răspunsuri ar trebui să existe cineva care să întrebe… Un exemplu de întrebare: Cum se face că până la momentul actual, copiii bolnavi sunt trataţi în acelaşi salon cu cei sănătoşi, deşi între timp au mai existat decese şi multe alte îmbolnăviri ale nou-născuţilor? Dar am mai amintit faptul că gândacii din maternitatea constănţeană nu se sinchisesc de nimic, nici chiar de lumină… După cum vom vedea, după ce se plimbă prin guriţele copiiilor, unii predau chiar medicina!
Gândaci stalinişti, dar universitari…
În fruntea tuturor comisiilor de disciplină, de etică profesională, de pediatrie, etc, găsim obsedant implicarea asiduă a unui cadru medical cu o lungă istorie prin saloanele secţiilor de pediatrie din Constanţa. Istoria începe cu ceva ani înainte de 1989, când dr.Stroia Valeria, azi septuagenară, era , ca şi azi, şefa secţiei de pediatrie din Spitalul Judeţean Constanţa. Să nu care cumva să-i spuneţi pe nume fără prefixul “profesor universitar doctor”! Titlul universitar nu prea se pupă însă cu faptele acesteia. Nu sunt puţini aceia care sub protecţia anonimatului ne-au relatat situaţii în care această înaltă faţă universitară ţine în şah cu presiuni, importanţe funcţii din sistemul de sănătate local. Faptul că în ciuda timpurilor deloc senine ante şi post decembriste acest funcţionar public nu şi-a clătinat deloc scaunul, atrage întrebări. Iar răspunsurile vin din dezastrul în care maternitatea spitalului constănţean agonizează.
Ultimul scandal, în care o asistentă şi două doctoriţe nu au mai rezistat persecuţiilor şefelor secţiei neonatologie. După repetate încercări de a cere sprijinul conducerii spitalului, disperarea lor a găsit ecou în presă. O asistentă şi o doctoriţă au declarat că practic presiunile merg până acolo încât li se obstrucţionează actul medical. Doctoriţa Bucur Teodora, responsabilă cu dezastrul de la etajul şapte a început o vânătoare împotriva personalului pe care nu-l agreează, conştientă fiind de faptul că are acoperirea doctoriţei “doctor” Stroia Valeria, şefa pediatriei. Situaţie demonstrată în tendinţele de muşamalizare a celui de-al treilea deces din salonul 7403 din luna octombrie, anul trecut.
“Clinic sănătos” – în fişe, “pneumonie interstiţială bilaterală” – în autopsie!
Constanţa care este în curs de derulare.” Sunt suspecte declaraţiile conducerii spitalului judeţean care în faţa camerelor de filmat au acoperit necondiţionat pe şefa secţiei, dr. Bucur Teodora şi au pus acest conflict la nivel personal între doctoriţă şi subordonaţi, deşi cele două cadre medicale, care au dat declaraţii presei, au sesizat probleme medicale şi nu de ordin personal.
Este clar aici că, în obtuzitatea şi nemernicia conducerii acestei instutuţii, dacă un subordinat comentează nişte probleme care deşi au condus la moartea unor copii şi privesc sănătatea pacienţilor, în mod cert are ceva personal cu cei vinovaţi de acest coşmar din spitalele româneşti.
Organizarea ad-hoc a unei conferinţe de presă care să “răspundă” actului disperat al propriilor angajaţi, aduşi în pragul exasperării de comportamentul abuziv al unei şefe de secţie, a scos în faţa reflectoarelor nu o conducere lucidă şi imparţială, care ar fi trebuit să asigure opinia publică de faptul că se vor face cercetări pentru rezolvarea situţiei, ci, culmea!, pe dr.Bucur, care a dat declaraţii presei, alături de directorul spitalului. Alt moment de suspans: doctoriţa recunoaşte că a ordonat personalului să folosească instrumentar de unică folosinţă… din economie de bani!!! După ce în propria secţie copiii mor datorită infecţiilor intraspitaliceşti! Conducerea spitalului ascultă declaraţiile şi nu reacţionează nici măcar a jenă. Dimpotrivă minte că nu ar fi ştiut despre situaţiile care privesc maternitatea constănţeană, deşi în mâna ziariştilor se aflau câteva cópii ale sesizărilor depuse de asistentă de-a lungul anului împotriva abaterilor şefei de secţie.
Nu se ştie dacă viaţa acelor copii ar fi putut fi salvată. În prezent, singurele măsuri de dezinfecţie au fost instalarea unor coşuleţe, în locul sacilor cu care se transportă materialul steril şi dezinsecţia împotriva unei părţi a gândacilor ce pun în pericol viaţa copiiilor. Dar în 7403 copiii sănătoşi împart aceleaşi condiţii cu cei infectaţi, deci vina îmbolnăvirilor se va datora, în continuare… tetinelor prea mari!
Prin comunicatul de presă, asistenta este mutată din secţie la operarea pe calculator (PC), deşi nu avea competenţă în acest domeniu. În ziua comunicării rezultatului, asistenta are suspiciuni şi îşi face aceleaşi analize la laboratorul spitalului, rezultatele fiind negative!
Nici o instituţie nu s-a autosesizat asupra morţiilor suspecte din Spitalul clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa. Iar pe mail-urile Ministerului Sănătăţii, a departamentelor de relaţii cu presa, au fost trimise deja mai multe alerte. Vom vedea ce variante va alege asistenta respectivă dintre: a lucra, în continuare, alături de “gândacii roşii”sau a opta pentru o viză de emigrant, după treizeci şi unu de ani de muncă în pediatrie?…
Conducerea Spitalului judeţean presupunem că aşteaptă o anchetă de la Minister, dacă până în prezent se declara neputincioasă în dezinsecţia propriei maternităţi de “gândacii roşii”. Îi ajutăm noi în acest demers: să cerceteze fişele copiiilor decedaţi şi ai tuturor copiiilor abandonaţi din funestul salon 7403, din anul 2006, până în prezent. Aşteptăm ca această eventuală comisie ministerială să constate şi numărul copleşitor al infecţiilor intraspitaliceşti şi ale deceselor cauzate de acestea. Vom fi alături în finalizarea acestei anchete ca să ştim ce recomadăm citirilor noştri: o viză pentru Canada sau liniştea căminului de acasă.
730 cititori.