Echipa Mare Nostrum a premiat câștigătorii concursului “Şcoala mea de nota 10”, din cadrul proiectului “Educaţie (de mediu) de nota 10. Aceștia au fost elevii și cadrele didactice din școlile și grădinițele participante la concursul de idei, desfăşurat în primăvară.
Evenimentul organizat miercuri, 16 noiembrie 2016, în cadrul Bibliotecii Colorate, din Tomis Mall, a reunit 48 de persoane: elevi, preșcolari și cadre didactice de la cele trei unități de învățământ premiate, părinți și bunici.
Premiul I a fost atribuit Școlii Gimnaziale “Lucian Grigorescu”, din Medgidia, care si-a amenajat spatial verde din curte și l-a transformat, dându-i noi valențe educaționale. Acum, noul spaţiu, înconjurat de gard viu, are în centrul său o tablă de şah, care poate servi nu doar la organizarea unor cursuri opţionale sau concursuri de profil, ci poate fi şi o sală de clasă sau scena unor activitãţi educative, cultural-artistice în aer liber, mai ales cã în apropiere a fost amenajatã şi o tribunã pentru publicul spectator. Ȋn același spațiu a fost amplasată, pe un postament, o statuetă, găsită și neidentificată în catalogul cu piesele din patrimonial orașului, pe care elevii școlii au numit-o ECO INFINIT.
Premiul al II-lea a fost decernat Grădiniței nr. 45, „Steluțele mării” din Constanța. Preșcolarii grupei mari, împreună cu bunicii lor, au confecționat căsuțe pentru păsărele, urmând ca în timpul iernii să le hrănească cu pâine și grăunțe. Copiii au lucrat cu scândurele, cuie, ciocan și clește, sub îndrumarea bunicilor, dezvoltându-și abilități practice. Acțiunea s-a finalizat prin fixarea căsuțelor pe copacii din curtea gradiniței.
Pentru premiul III s-au calificat tot preșcolarii, de data aceasta de la Grădinița “Frații Grimm”, din 2 Mai, care au realizat o expoziție cu lucrările create din materiale reciclabile (plastic, metal, carton), materiale naturale (ghinde, frunze, semințe, scoici, melci, nisip, pietre). Aceste lucrări vor înfrumuseța, de acum încolo, holul grădiniței pentru a fi admirate de toți copiii, părinții și de toți vizitatorii.
Premiile primite pentru creativitatea și implicarea lor civică, în valoare de aprox 1000 de euro, au fost ghiozdane cu încărcător solar, pentru cei mari, lămpi cu încărcător solar, pentru cadrele didactice, microscoape, minisere, solar kit-uri, puzzel-uri și multe alte jocuri pentru cei mici.
La concurs au fost înscrise 10 proiecte ale instituțiilor de învățământ din județul Constanța (2 Mai, Mangalia, Eforie Nord, Medgidia, Valul lui Traian și Constanța).
Cu acest prilej, ONG Mare Nostrum a lansat și Ghidul de inițiative eco, realizat în cadrul proiectului “Educaţie (de mediu) de nota 10, al cărui rol este de a inspira și ajuta școlile în realizarea propriilor proiecte de dezvoltare durabilă.
1955 cititori.