Valentin Ciorbea lansează volumul „Contraamiralul Horia Macellariu (1894-1989). Autobiografii din temniță. Miscellanea”

Marți, 11 octombrie, începând cu ora 16.30, la Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța, se va lansa volumul „Contraamiralul Horia Macellariu (1894-1989). Autobiografii din temniță. Miscellanea.”, semnat de istoricul Valentin Ciorbea.

Întâlnirea va fi onorată, alături de autor, de Prof. univ. dr. Victor Ciupină, preşedintele filialei Constanţa a Academiei Oamenilor de Ştiinţă, Dr. Andreea Maria Croitoru, șef secţie Istorie din cadrul Muzeului Marinei Constanţa, și, o prezență deosebită în context, dr. Radu Ciuceanu, Președintele Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului.

Contraamiralul Horia Macellariu Horia Macellariu (n. 28 aprilie 1894, Craiova – d. 11 iulie 1989, Bucureşti) a coordonat, în perioada 12 aprilie – 14 mai 1944, una din cele mai complexe acțiuni de retragere pe calea mării, din cursul celui de-al doilea război mondial: forţele navale au evacuat 130.000 militari români şi germani din zona Odessa şi Sevastopol (cunoscută sub denumirea de „Operaţia 60.000”), în cursul unei puternice ofensive a armatei sovietice. A fost decorat cu Marea Cruce a Ordinului „Steaua României” şi cu Ordinul Militar german Crucea de Cavaler a Crucii de Fier (21 mai 1944). Și-a legat destinul de orașul Constanța mai ales atunci când l-a salvat de pericolul unui bombardament lansat de navele de război germane situate în dana portului la data de 23 august 1944.

„Pe germani i-a dezarmat marea. Dacă am fi încercat s-o facem noi, împotriva ordinelor pe care le aveam, inițiativa noastră n-ar fi reușit decât să creeze un dezastru național. Mi-ar fi fost ușor, dacă aș fi fost nebun, să ordon: Deschideți focul! Dar nici un amiral, în toată istoria războaielor navale, n-ar fi admis o asemenea soluție: să se bată în port! Dacă aș fi procedat totuși așa, probabil că acei oameni de la Tribunalul Poporului m-ar fi considerat un erou, deși în realitate n-aș fi fost decât un criminal plin de sângele camarazilor mei – puși de țară sub ordinele mele, să-i apăr, nu să-i ucid -, plin de sângele populației nevinovate, pe care trebuia s-o cruț, ca să nu mai pomenesc de mormanul de ruine în care ar fi fost transformată Constanța și localitățile din jurul ei” menționa Macellariu în memoriile sale. A fost anchetat de către conducerea Marinei Române la indicațiile aliaților sovietici și trimis în fața Tribunalului Poporului, acuzat de „pactizare cu inamicul” pentru că nu a atacat flota germană și a salvat orașul de la distrugere. Instanțele sovietice l-au achitat, nu însă și comuniștii români. După invazia sovietică s-a implicat în rezistența anticomunistă. Cum era de așteptat, a fost arestat și condamnat.

În prezent, o stradă din Bucureşti, cartierul Băneasa, și o corvetă a Marinei Militare Române – situată în dana militară a portului Mangalia – poartă denumirea „Contraamiral Horia Macellariu”.

2735 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.