Scutul de la Deveselu respectă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare

„Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) este un element crucial în politica de securitate euro-atlantică, iar scutul antirachetă de la Deveselu respectă întru totul tratatul”, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Alianței Nord-Atlantice, Carmen Romero.

Replica vine la afirmațiile făcute joi de către viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, într-o alocuțiune rostită în Camera publică, o instituție de pe lângă Președinția rusă. Acesta declarat joi că instalarea de elemente antirachetă la baza Deveselu din România reprezintă un moment nou în evoluția relațiilor dintre Rusia și NATO: „În perspectivă, lansatoare similare antirachetă urmează să fie amplasate în Polonia, asemănătoare cu cele utilizate pe navele marinei americane pentru a lansa rachete de croazieră, cu raza medie de acțiune, Tomahawk„. Riabkov a denunțat planurile NATO de a desfășura forțe multinaționale în Polonia și în țările baltice — în apropiere de frontierele ruse—, susținând că aceasta va constitui o încălcare a Actului fondator privind relațiile Alianței Nord-Atlantice cu Rusia: „Știm că SUA intenționează să desfășoare forțe suplimentare în Europa, în apropierea frontierelor ruse, prezentând aceasta ca pe o inițiativă destinată să ducă la creșterea încrederii aliaților lor. În realitate, aceste planuri vor duce la o creștere a efectivelor NATO la granițele noastre, chiar dacă ni se spune că ele nu încalcă prevederile Actului fondator Rusia-NATO”. „Prin urmare, prevederile Actului de a se abține de la dislocarea de echipamente militare substanțiale vor fi încălcate„, a subliniat ministrul rus, referindu-se la Actul fondator NATO-Rusia din 1997, care interzice „staționarea suplimentară permanentă a unor forțe militare substanțiale” în Estul Europei.

Baza militară nu va găzdui rachete ofensive. Rachetele de interceptare nu vor fi înarmate cu focoase. Scutul antirachetă al NATO este un sistem destinat apărării și nu este nici conceput, nici direcționat împotriva Rusiei. Nu reprezintă niciun fel de amenințare pentru Rusia„, a subliniat, în replică, Carmen Romero.

2214 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.