Împușcături și morți la ambasada Israelului din Ankara

Incident armat la Ambasada Israelului din Ankara: un individ care părea să fie înarmat cu un cuțit a fost oprit de focurile de armă ale unuia dintre gardieni, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe al Israelului. „

„Membrii echipei sunt nevatamati.(…)Atacatorul a fost rănit înainte de a ajunge la clădire”, a declarat o declarație ministerului., a menționat purtătorul de cuvânt al diplomației israeliene, Emmanuel Nahshon. Circumstanțele sunt puțin clare iar faptele s-au produs în afara perimetrului ambasadei.

Postul de televiziune local NTV a anunțat că două persoane au încercat să pătrundă în ambasadă dar au fost ‘neutralizate’. La faţa locului se află experţi în dezamorsarea bombelor care verifică un pachet suspect. Un mare număr de vehicule de poliție au fost trimise la fața locului și drumul de acces unde care se află clădirea a fost închis. S-au auzit mai multe focuri de armă.

Atacul vine la trei luni după ce Turcia și Israel au semnat un acord pentru restabilirea legăturilor, după raidul din 2010 când un comando israelian a atacat o navă turcească ce transporta ajutoare pentru Gaza; 10 civili turci au fost atunci omorâți. Conform acordului amintit, cele două stata trebuie să înceapă procesul de schimb de ambasadori pentru a restabili pe deplin relațiile diplomatice, deși acest lucru  nu a început în mod oficial. În ciuda crizei, ambasada israeliană de la Ankara și consulatul de la Istanbul, au desfășurat activități în ultimii ani, sub umbrela unor măsuri de securitate.

Incidentul vine pe fondul unei stări de alertă ridicată ca urmare a unui val de atacuri în întreaga țară, în acest an, iar oficialii de la Ankara dau vina pe jihadiști și militanții kurzi. Turcia pare să dea înapoi de la formula „zero probleme cu vecinii” în politica externă; relațiile cu Rusia s-au deteriorat după ce a doborât un avion rus în noiembrie anul trecut. Ambasada Marii Britanii în capitala Turciei a fost închis vineri, pe probleme de securitate, în timp ce ambasada germană a oferit doar servicii limitate. Prim-ministrul turc Binali Yildirim a indicat, de asemenea, interesul pentru îmbunătățirea relațiilor cu Egiptul – deteriorate după înlăturarea guvernului pro-Ankara a președintele Mohamed Morsi – și chiar cu Siria.

Israelul s-a grăbit să ofere sprijinul guvernului turc în urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie, condamnându-l, în timp ce reafirmă suportul său în procesul de reconciliere între cele două țări.

 

 

1763 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.