SOV, geniul neîncoronat al furtului din pușcărie

Cine și-ar fi închipuit cu ani în urmă că, Sorin Ovidiu Vântu, marele combinator al afacerilor și politicii românești, omul care învârtea pe degete milioane de dolari, fonduri de investiții, bănci, ziare și televiziuni, va ajunge la închisoare ? Regele neîncoronat al serviciilor secrete vechi și noi mânuia cu atâta dibăcie trusturi de presă, firme off-shore și fonduri de investiții, cu ajutorul unor demnitari și agenți aiGELSOR serviciilor secrete, încât părea de neatins. Cu dosarele și înregistrările dospind prin sertarele procurorilor, fostul pușcăriaș de la Penitenciarul Bacău comanda gala “Zece  pentru România”, lipindu-și practic numele de cele mai importante personalități ale țării. În timp ce Vântu plătea șpăgi de milioane de dolari unor demnitari români și europeni la statul major din Delta Dunării, simbriașii săi dădeau lecții de civism și de școală, stradă și spital”. Veninul injectat de SOV ani la rând în societatea românească, cu ajutorul agenților Departamentului de Informații Externe, plătiți regește din fondul de investiții Gelsor (instituție de acoperire a SIE), își face efectul.  Deocamdată, avem niște milioane de euro și 2 victime importante ale șpăgii : Bogdan Olteanu și Călin Popescu Tăriceanu. Cum a ajuns infractorul mărunt de lângă Roman, să performeze pe terenul de joc al serviciilor secrete ?

Un fost dascăl al afaceristului Vântu afirmă că acesta s-ar fi născut în Sagna, o comună din județul Neamț, bântuită de poliomielită la jumătatea anilor ’50. Ulterior, tânărul SOV ar fi fost angajat  băiat de prăvalie la unul dintre puținele debite semiprivate ( în regim de mandatariat ) din orașul Roman, pe strada Victoria Agarici. Aici ar fi prins gustul banilor, jobul său principal fiind așezarea bancnotele pe categorii, în așa fel încât să fie ușor de numărat și manipulat.

Aceieași sursă susține că devalizatorul Fondului Național de Investiții (FNI) și-a desăvârșit studiile la liceul Roman-Vodă, unde a fost coleg cu soția lui Radu Timofte și cu viitorul șef al SRI ( generații diferite), cu frații Dimitriu și cu un personaj foarte important pentru viitorul său infracțional, Mihai Ștefan.

Condamnat la începutul anilor ’80 pentru infracțiuni de drept comun (delapidare), Sorin Ovidiu Vântu a fost încarcerat pentru 5 ani și 10 luni la Penitenciarul Bacău.  “ Sorinel a furat zahărul din prăjituri”, zâmbește fosta profesoară a lui Vântu, astăzi cadru didactic universitar cu activitate intense în Germania. Unii cred că, folosindu-se de birocrația și corupția aparatului de stat comunist, viitorul afacerist descoperise o metodă genială de a face bani din  prăjituri, manipulând numărul foițelor de hârtie (dantele) care însoțeau amandinele din vitrinele cofetăriilor. Un model aplicat mai târziu de Vântu în afacerea cupoanelor și certificatelor de privatizare.

Punctul de lucru Lăzi – Conserve

Se pare că, datorită handicapului locomotor, SOV a avut probleme în închisoare. Nu  își putea reduce pedeapsa ca alți deținuți, prin prestarea orelor de muncă înNus interiorul sau în afara penitenciarului. Noi am aflat că, Vântu a fost salvat de fostul său coleg de liceu, ofițer superior la Direcția a IV-a Contrainformații Militare a Securității, Mihai Ștefan, nimeni altul decât procurorul militar care răspundea de Penitenciarul Bacău. Impresionat de situația colegului de liceu, colonelul Ștefan ar fi intervenit pe lângă directorul penitenciarului, pentru a-l introduce pe Sorin Ovidiu Vântu la punctul de lucru “Lăzi – Conserve”, episod care apare mai târziu și în documentele Direcției a IV-a Contrainformații Militare. Dosarul deținutului Sorin Ovidiu Vântu a fost publicat în presa centrală, jurnaliștii dezvăluindu-i cu acestă ocazie și numele de informator Nuș.

Pagubă importantă în penitenciar

Generalul (r) Dan Voinea, mai cunoscut ca procuror militar (implicat în dosarele Revoluția din decembrie 1989 și Mineriade), ne-a dezvăluit câteva din dedesubturile personalității complexe a infractorului Sorin Ovidiu Vântu. Fostul magistrat a dat amănunte picante despre aventurile domnului Vântu din prima detenție și ulterior, ca om de afaceri de real succes. Mărturia sa este dovada sclipirii de geniu a infractorului Vântu, care a reușit performanța de a fura chiar și din pușcărie, de la punctul de lucru unde fusese repartizat. Deși nu a înaintat o cifră pentru prejudiciul creat de Vântu, generalul Voinea își aduce aminte că era vorba despre o sumă importantă. Noi am aflat că ar fi fost vorba despre o gaură de peste 30.000 lei, infracțiune cu consecințe deosebit de grave la acea dată. Nu s-a făcut dosar. Deși informația nu este confirmată, tovarășul Nuș ar fi fost mutat pentru scurt timp la penitenciarul Brăila, unde l-ar fi cunoscut pe ofițerul Kiss, tatăl unui cunoscut realizator TV Chișu (după numele său românizat), bun prieten cu SOV. Un raport semnat de ofiţerii CI care îl aveau în supraveghere, consemează că în noiembrie 1984, informatorul Nuș este transferat la Penitenciarul Spital Bucureşti “pentru tratament”. Vântu a fost eliberat din penitenciar pentru bună purtare cu 10 luni mai devreme.

Vă prezentăm un fragment din discuția cu fostul procuror militar, general (r) Dan Voinea.

Reporter : Dacă tot a venit vorba despre bogații României. În același mod au fost promovați de Sistem și oamenii de afaceri dubioși ca Sorin Ovidiu Vântu ?voinea Știm că a avut probleme cu legea și înainte de ’89.  

Dan Voinea : Da. Nimic nu este întâmplător. Sorin Ovidiu Vântu ajuns la un moment dat să gestioneze sume mari de bani, pentru că a fost coleg și prieten cu Radu Timofte de la SRI. Au fost colegi de liceu. După revoluție, Radu Timofte a fost trecut în rezervă. Apoi, a candidat pentru un post de deputat de Bacău, parcă. A reușit și a fost numit șeful Comisiei parlamentare de supraveghere a activității SRI. În acestă calitate, Timofte a putut să intervină în zona Bacăului, și împreună cu Vântu au făcut prima fabrică de seringi de unică folosință. Au fost primii bani pe care i-au făcut împreună. Deci, a existat o legătură de  afaceri între ei în afară de legăturile de prietenie și colegialitate. Când Radu Timofte a ajuns șeful sereiului, pentru Vântu nu a mai fost nicio barieră în a-și organiza căștiguri mai mari prin presă. Și-a făcut post de televiziune. Foarte multe chestiuni de fațadă. În spatele lui erau cei de la aceste serviciile secrete, care îl ajutau, prin intermediul lui făcând bani. Adevărul este că Sorin Ovidiu Vântu a avut probleme cu justiția înainte de Revoluție. A fost arestat, condamnat pentru o delapidare pentru fals și uz de fals și a făcut o parte din pedeapsă la Penitenciarul din Bacău. Acolo, grație unor relații de prietenie dintre comandantul de penitenciar de atunci și un alt fost coleg de-al lui Vântu, (el având o infirmitate din naștere poliomielită, nu putea să facă zile de lucru ca să poată să iasă mai devreme), l-au numit  un fel de gestionar, acolo, la depozitul de alimente. În calitatea asta, Vântu, timp de câteva luni, a delapidat foarte multe din alimentele de bază din gestiunea penitenciarului. 

Reporter : Era o sumă importantă ? 

Dan Voinea : Da. O sumă importantă. Era vorba de zahăr, ulei, carne, ce nu se găsea pe vremea aceea în magazine, pe care el le dădea cu nonșalanță și gratuit lucrătorilor din penitenciar. A fost un eveniment care, mă rog, a fost cercetat… Nu știu dacă s-a finalizat cu vreun dosar. 

Reporter : Cert este că a ieșit mai devreme pentru bună purtare. 

Dan Voinea : Da. Da.   

 

Eduard Ovidiu Ohanesian – avertisment.net

2196 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.