Marian Vanghelie, „ejaculat” din „almanahe” de DNA! Fostul psd-ist „care este” nu se retrage din alegeri. Procurorii: prejudiciu de peste două milioane lei.

12227754_756518001126474_1787200918600526949_nPrimarul suspendat al Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, a declarat, după audierea de la DNA, că nu se va retrage din cursa electorală ci, mai mult, crede că o va câştiga cu 70% din voturile bucureştenilor.

În această dimineaţă, un comunicat al procurorilor anticorupţie precizează faptul că fostul psd-ist este cercetat pentru două infracțiuni de abuz în serviciu şi obţinerea de foloase necuvenite:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale ‪#‎Anticorupție‬ – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:
VANGHELIE DANIEL MARIAN, la data faptelor primar al Sectorului 5 București, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:alma

La data de 14 mai 2008, suspectul Vanghelie Daniel Marian, în calitate de primar al Sectorului 5 București, a încheiat, cu încălcarea dispozițiilor legale privind ‪#‎achizițiile‬ ‪#‎publice‬, două contracte de salubrizare stradală (ambele în valoare totală de 6.461.361,48 lei ce priveau în total 147 de străzi) și anexele respective la acestea. Cele două contracte au fost încheiate pe o perioadă de trei luni cu posibilitate de prelungire prin acte adiționale, dacă presupusa situație de urgență invocată de ‪#‎Primăria‬ Sectorului 5, nu ar fi încetat.
Concret, starea de fapt se prezenta în felul următor:
Prevalându-se de o presupusă situație de urgență, la nivelul acestei instituții publice s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare , cu toate că, la nivelul Primăriei exista o secție specializată de salubritate stradală și menajeră, la care erau angajate 627 de persoane (începând cu anul 2007). În acest sens, au fost create premise pentru atribuirea acestor servicii unor societăți comerciale.
Potrivit legislației achizițiilor publice, în vederea atribuirii acestor ‪#‎contracte‬, selectarea procedurii de negociere fără publicarea unui anunț de participare impunea întocmirea unei note justificative în care să se motiveze această alegere.
În acest sens, au fost întocmite 3 note justificative (toate având același număr de înregistrare), documentația privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum și invitațiile de participare la procedura negocierii, fără publicarea unui anunț de participare.
Toate aceste documente au fost aprobate de suspectul Vanghelie Daniel Marian.
Expunerea motivelor din notele justificative nu avea însă nicio bază legală, întrucât la momentul respectiv nu exista nicio urgență dat fiind faptul că Primăria sectorului 5 avea un serviciu specializat care efectua curățenia stradală, care funcționa în acel moment și care, de altminteri, a continuat să funcționeze și după încheierea demersurilor prin care s-a încercat externalizarea serviciilor de curățenie stradală în Sectorul 5.
În același context, la data de 12 mai 2008, cu încălcarea dispozițiilor legale, suspectul Vanghelie Daniel Marian a aprobat referatul de necesitate și dispoziția prin care s-a constituit comisia de evaluare și negociere a ofertelor prin procedura de negociere fără publicarea unui anunț de participare. Membrii acestei comisii, cu încălcarea dispozițiilor legale (art.30 alin. 13 și 14 din Legea nr. 51/2006), au întocmit documentația ce a stat la baza încheierii celor două contracte.
Ca urmare a acestei conduite infracționale, a fost creat un prejudiciu Primăriei Sectorului 5 ‪#‎București‬ în valoare totală de 2.000.194,41 lei, sumă ce constituie totodată și un ‪#‎folos‬ ‪#‎necuvenit‬ pentru cele două societăți comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de ‪#‎procedură‬ ‪#‎penală‬.”

Fostul lider psd-ist este judecat sub control judiciar, într-o altă cauză, fiind acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.

În această dimineaţă, la intrarea în sediul DNA, Marian Vanghelie s-a mai remarcat printr-o prostie spusă în timpul discuţiilor cu jurnaliştii: „suspect e prenume naţional. Dacă nu eşti suspect, însemnă că eşti prost”.

Sorry, there are no polls available at the moment.

2906 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.