Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, susţine că modificările aduse proiectului de lege pentru completarea Legii nr.321/2009 referitor la comercializarea produselor alimentare încurajează prezenţa produselor româneşti în hipermarketuri.
”Iniţiativa Parlamentului cred că este o iniţiativă bună. Sigur că Parlamentul a prevăzut o portiţă: în sezonul în care nu sunt disponibile produse româneşti, de exemplu în sezonul rece, să se facă o derogare de la acest procent. Cred că e foarte important să încurajăm prezenţa produselor româneşti în magazine. Foarte important e să reuşim să încurajăm producătorii noştri să se regăsească cât mai mult în hipermarketuri”, a declarat Achim Irimescu în cadrul dezbaterilor din Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor.
Hipermarketurile vor rămâne deschise şi în weekend, dar vor trebui să comercializeze minimum 51% produse achiziţionate pe un ”lanţ scurt de aprovizionare”, printre care carne, legume, fructe, miere, ouă, produse lactate şi de panificaţie, potrivit unui proiect adoptat marţi de Comisia amintită. Metodologia de desfăşurare a acţiunilor referitoare la lanţul scurt de aprovizionare – care ar favoriza producătorii români – se aprobă prin hotărâre de guvern.
Potrivit actului normativ, comercianţii au obligaţia ca – pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie – să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, din ”lanţul scurt de aprovizionare”. Excepţie fac comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei.
Sorry, there are no polls available at the moment.
”Putem să funcţionăm pe acest lanţ scurt. Nu poţi să emiţi într-o lege, să gândeşti toate variabilele care pot apărea. Şi atunci lăsăm la libertatea Guvernului să stabilească procentele, să stabilească normele de aplicare pentru acest articol – aprovizionarea pe lanţul scurt’‘, a explicat Nini Săpunaru.
Potrivit raportului, lanţul scurt de aprovizionare implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi dezvoltare economică la nivel local şi regional, precum şi relaţii strânse între producători, procesatori şi comercianţi. O altă modificare se referă la etichetarea cărnii proaspete, respectiv indicarea locului de provenienţă, locul unde a fost tranşat animalul şi dacă provine din România; pe produsele procesate din carne trebuie să se specifice procentul de carne provenită din România.
1836 cititori.