Conferinţă Naţională organizată de Facultatea de Teologie: „Marile Puteri. Unirea. Basarabia (160 de ani de la Congresul de Pace de la Paris, 18/31 Martie 1856)”

    Astăzi, 31 Martie 2016, sub patronajul Î.P.S. Prof.Univ.Dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, Facultatea de Teologie a Universității „Ovidius” din Constanţa în parteneriat cu Centrul de Cercetări Științifice Interdisciplinare “Dumitru Stăniloae” al Universității “Valahia” din Târgoviște (CCSIDSUVT) organizează Conferinţa Naţională: Marile Puteri. Unirea. Basarabia (160 de ani de la Congresul de Pace de la Paris, 18/31 Martie 1856).

    Acest eveniment politico-diplomatic a fost unul deosebit de important din istoria Europei și a reprezentat un pas înainte pentru Principatele Române Moldova și Țara Românească în vederea realizării unirii de mai târziu de la 24 ianuarie 1859, întrucât cu această ocazie au fost discutate pentru prima dată la nivelul Marilor Puteri Europene:1

  • viitorul politic al Principatelor Române (naşterea României moderne);
  • unirea politico-administrativă a acestor două provincii românești;
  • alegerea a doi domni pentru cele două Principate Române;
  • trecerea părții de sud a Basarabiei (Cahul, Bolgrad și Ismail) la Principatul Moldovei;
  • reformele sociale, economice, politice, culturale și educaționale care urmau să se deruleze în Principatele Române în decursul anilor imediat următori.

Conferința, care se va desfășura la Hotelul Bulevard din Constanța (B-dul Mamaia, zona Delfinariu),  își propune să acopere atât problematica Congresului de la Paris cât și, implicit, problemele politice și diplomatice pe care Basarabia le-a avut de înfruntat în decursul evenimentelor istorice din secolele XIX, XX și până în zilele noastre.

Vor conferenția:

Prof.Univ.Dr. Adrian Năstase, Unirea Principatelor Române de la 1859 în context internațional;

Prof.Univ.Dr. Radu Ştefan Vergatti, Marile Puteri, Statele Naționale și Gurile Dunării (1856-1858);

Dr. Ion Constantin, Istoric, Recuperarea adevărului istoric privind Basarabia, în întâmpinarea Centenarului Marii Uniri (1918 – 2018);

Dr. Cristina Narcisa Vergatti, Avocat în Baroul București, Politica refugiaților și lumea actuală;

Dr. Vasile Buga, Diplomat, Reflectarea Războiului Crimeii (1853-1856) în istoriografia rusă.  

Organizatorii evenimentului sunt prof.univ.dr. Gheorghe F. Anghelescu, Director al CCSIDSUVT și asist.univ.dr. Ionuţ Gh. Chircalan.

Sorry, there are no polls available at the moment.

2415 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.