JURNALIŞTI CONSTĂNŢENI, DUMINCĂ, LA CEL MAI MARE MARŞ UNIONIST DE LA CHIŞINĂU!

Unioniștii de pe ce le două maluri ale Prutului pregătesc, la finele acestei săptămâni, la Chișinău cel mai mare marș unionist organizat până în prezent. Dumincă, urmează să aibă loc și congresul de constituire a Sfatului Țării 2, forul reprezentativ al unioniștilor din Moldova; lista este formată din candidații selectați în urma votului online pe sfatultarii.md. Din grupul constănţenilor care salută eforturile unioniștilor de la Acțiunea 2012 și se alătură manifestaţiilor de la Chişinău mai face parte jurnalistul Codruţ Burdujan.

Evenimentul este organizat de aripa tânără a Grupului de inițiativă a Sfatului Țării. Manifestaţia unionistă va începe acţiunile la ora 13.00 și va avea ca punct de pornire scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, continuând pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Manifestația se va încheia în scuarul Gării din Chișinău.

„Ne bucură atenția sporită de care se bucură proiectul nostru, Sfatul Țării 2. Inclusiv atunci când vine vorba de selectarea candidaților. Am vrut să facem procesul de selectare cât mai transparent. Tocmai de aceea am oferit fiecăruia posibilitatea să vină cu propriile propuneri prin intermediul unui formular disponibil pe site-ul nostru oficial. În urma unui acord între membrii Grupului de inițiativă, candidații care au trecut deja de pragul de 100 de voturi ajung să facă parte din Sfatul Țării 2, dacă nu există obiecții din partea membrilor fondatori ai forului”, a declarat Constantin Codreanu, reprezentant al Grupului de inițiativă pentru crearea Sfatului Țării 2, menţionat de www.ziarulnational.md.

Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind consfinţită România întregită.

Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a ocupat prin teroare din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov. „27 martie 1918 este cu siguranța cea mai luminoasă dată din istoria Basarabiei. Fără Unirea de la 1918, probabil ne-am fi pierdut identitatea românească definitiv. Cei 22 de ani de existență în componența României au fost salvatori pentru poporul român din Basarabia. Astăzi, la o distanță de 98 de ani de la acest eveniment, istoria se repetă, reunificarea este mai necesară ca niciodată. Unirea este astăzi unica soluție pentru statul eșuat R. Moldova, unica modalitate ca cetățenii noștri să aibă parte de un trai mai bun”, a precizat președintele Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”, Anatol Ursu.

“Din 2012 am reușit să readucem Unirea în spațiul public prin acțiunile noastre stradale. Continuăm în același ritm și în 2016, și în următorii 2 ani, până când vom realiza ReUnirea. Vom manifesta pașnic, așa cum am făcut-o mereu. Îi așteptăm alături de noi pe toți cei care simt românește”, a mai precizat acesta.

2608 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.