Proiect cultural inedit: „Preoţi dobrogeni în Primul Război Mondial”

La împlinirea unui secol de la intrarea României în Primul Război Mondial, Arhiepiscopia Tomisului – Departamentul Cultural, în colaborare cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, filiala Constanța şi Direcţia de Cultură a Consiliului Judeţean Constanţa organizează o serie de evenimente cu tema: „Preoţi militari dobrogeni în Primul Război Mondial”. Astfel, duminică, 7 februarie, la Biserica „Sfânta Ecaterina” din Tuzla, începând cu ora 11.00, va fi comemorat preot cpt. Ioan Roşculeţ de la Tuzla, Regimentul 34 Infanterie.  

La eveniment vor lua cuvântul: protosinghelul Maxim Vlad, Directorul Muzeului Militar Român „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța – Dr. Costin Scurtu, Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului- Ionuț Druche şi Mihaela Burlacu, consilier superior în cadrul Direcţiei de Cultură a Consiliului Judetean Constanta şi scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor din Romania.

Despre personaitatea preot cpt. Ioan Roşculeţ de la Tuzla: a fost un bun patriot, care în vremea luptelor a stat la postul de prim ajutor, dând ultima îngrjire creştinească celor morţi şi  îmbărbătând pe cei răniţi. S-a născut în anul 1870, a absolvit seminarul gr. I, hirotonit pe data de 20 martie 1898 și numit din 1 aprilie 1898 la parohia din Tuzla. A fost decorat cu prestigioase medalii : „Coroana României”, „Virtutea Militară”, „Crucea Comemorativă”, „Răsplata Muncii cl. I pentru învățământ” şi „Victoria” .

Acest proiect unic în România  se va desfăşura în două etape. În prima parte, în perioada 24 ianuarie – 6 martie, vor fi evocaţi preoţii militari din cuprinsul judeţului Constanţa, iar în cea de a doua vor fi comemorați cei din judeţul Tulcea şi din Bulgaria.

Prima comemorare a avut loc duminică, 24 ianuarie 2015, la parohia Basarabi I. Aici, protosinghelul Maxim Vlad, directorul Muzeului Militar „Regele Ferdinand I”, Constanța, Costin Scurtu, și directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche, au evocat viaţa preotului căpitan (pr. cpt.) Anastase Popescu. De asemenea a mai fost comemorat în data de 31 ianuarie.: pr. cpt. Alexandru Moroianu – la parohia  „Sfântul Gheorghe din Mihail Kogălniceanu.

2041 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.