Proclamarea Independenței, sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și Ziua Europei Unite, aniversate la Muzeul de Arheologie

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie a sărbătorit, astăzi, în avans, trei momente importante ale istoriei naționale și universale: Proclamarea Independenței României, Sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și Ziua Europei Unite.

„Aula Adrian Rădulescu” – „Sala pictată” – a fost plină de elevi din județul Constanța, care au venit să participe la o lecție interactivă de istorie, altfel decât cea din manuale.  Deschiderea „lecției” a fost făcută de dr. Lavinia Dumitrașcu – gazda activității. Directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dr. Sorin Marcel Colesniuc, a prezentat importanța evenimentelor pe care le sărbătorim, în fiecare an, pe 9 mai. „Traducerea” semnificației celor trei momente sărbătorite a fost realizată de dr. Dorin Popescu – președinte al Asociației Culturale „Casa Mării Negre” –, prin cuvintele: libertate, pace, prietenie și, nu în ultimul rând, prin datoria pe care generația celor din sală o au față de strămoșii lor.

Ioana Postolici și Cosmina Spânoche – eleve la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”, Elena-Victorița Moroianu – Liceul Teoretic „Traian” -, Luana Bebu – Școala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian – și Nicoleta Grădinariu – Liceul Teoretic „George Călinescu”- îmbrăcată în uniforma Regimentului 34 Infanterie Constanța din Primul Război Mondial au prezentat evenimentele sărbătorite, așa cum le-au învățat la școală și la muzeu și, mai ales, așa cum le simt, ca dobrogence și românce. Activitatea a fost presărată cu momente artistice. A revenit la activitățile muzeului ansamblul folcloric „Ulmetum Junior”, care a jucat dansuri populare dobrogene, au recitat elevi ai Școlii gimnaziale nr. 12 „B.P. Hașdeu”. Copiii de la Școala generală  nr. 22 „I.C.Brătianu” – clasele pregătitoare și clasa a II-a Step by step – au susținut un frumos program artistic, iar Selena Peta – Școala gimnazială nr. 12 „B.P. Hașdeu” – și Angela Moraru – Liceul Teoretic „George Călinescu” – au încântat auditoriul cu cântece turcești și dobrogene.

O surpriză pentru copii a fost prezența unor membri ai Asociației Culturale „Tomis”, îmbrăcați în uniformele Regimentului 34 Infanterie Constanța din Primul Război Mondial, care și-au prezentat ținuta și armamentul. Și, o altă surpriză: Ștefan Pleșoianu de la Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța a dăruit cărți elevilor care au prezentat evenimentele și l-a prezentat pe bunicul său, unul dintre eroii cărora le suntem datori.

Au fost prezenți în sală copii de la: Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”- prof. Cristina Gâlă, Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „Traian”, Liceul Teoretic „Decebal”, Școala gimnazială nr. 12 „B.P. Hașdeu”, Școala generală nr. 16 „M.I. Dobrogeanu”, Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu”, Școala gimnazială nr. 38 Constanța „Dimitrie Cantemir” – elevii fiind prezenți prima dată la o activitate a MINAC – Şcoala generală nr. 1 Valu lui Traian, Școala gimnazială nr. 1 Pantelimon.

Cum orice activitate a MINAC are un scop clar, în timpul și la sfârșitul activității, Lavinia Dumitrașcu a dat o „lucrare de control”, care a dovedit că elevii și-au completat cunoștințele obținute la școală cu elemente noi și, mai mult decât atât, cu întărirea sentimentului de mândrie că sunt români. Activitatea s-a încheiat cu o vizită în expoziția muzeului, oferită elevilor care veneau pentru prima dată la MINAC. O altă lecție de istorie „altfel”.

 

 

 

3704 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.