Afaceri suspecte: se extrage petrol românesc în Republica Moldova. Cine sunt „beneficiarii”?

La Văleni, Cahul, se extrage petrol! Câțiva „artişti” au pus stăpânire ilegal pe sonde şi extrag păcură ilegal, fără sa plătească un ban la stat. Au venit de câteva milioane pe lună.

CONCESIUNEA

În 1995, Guvernul Republicii Moldova a încheiat un contract de concesiune (Anexa nr. 1) cu societatea din Delaware (USA), Resource Development Company Ltd. (REDECO) cu scopul prospecțiunii si explorarii resurselor de petrol si gaze pe teritoriul tarii prin care societate dobandea drepturile exclusive de „a exploata toate zonele de petrol din Republica Moldova, a exploata zacamintele de petrol de la Valeni, a exploata zacamintele de gaze de la Victorovca – Baimaclia şi a sistemelor de distributie”. Toate acestea în schimbul obligaţiilor de „a exploata suplimentar zonele de petrol de la Valeni; a exploata suplimentar zonele de gaz de la Victorovca; a reestima rezervele probabile si recuperabile de zacaminte; a dezvolta si produce produse din petrolul de la Valeni; a demara o supraveghere seismica de 300-400 km; a initia forari exploratorii; a dezvolta zone de exploatare recent descoperite.” Contractul respectiv A FOST PRELUAT în TOTALITATE de către VALIEXCHIMP S.R.L. şi vizează o prelungire a valabilitatii până în anul 2025 confirmată DEFINITIVă ŞI IREVOCABILĂ conform Deciziei Guvernului Numărul 1102 din 10 Octombrie 2007 (Anexa nr. 2).

Din cauza faptului că Valiexchimp devine singura societate cu drepturi exclusive de exploatare a resurselor de petrol şi gaze naturale de pe teritoriul Republicii Moldova, societatea va beneficia în mod exclusiv de o licenţă de exploatare de 10 ani de către AGEOM și o licenţă de 20 ani de dezvoltare de către Departamentul de Standarde și Norme a Republicii, începând din 2007. Au fost demonstrate resurse insemnate de petrol si gaze naturale (minim 375.400 metri tone de țiței si 870.000.000 mc gaz) în cercetarile din anii anteriori și în raportul geologic privind exploatarea zacamintelor de petrol si gaze naturale (Anexa nr. 3), realizat în anul 2001 de către societatea românească PROSPECTIUNI SA, delegatie în a cărei componenţă se aflau şi specialisti de la PETROM S.A.

Reprezintă un interes național pentru Republica Moldova ca să parcurgă calea spre obtinerea unei independente energetice minime, situație demonstrata prin faptul ca Guvernul nu se limiteaza doar la a beneficia de redevente de 20% din resursele exploatate pentru primii 10 ani, pana la 50% pentru o perioada mai mare de 35 de ani (de unde reiese certitudinea Guvernului de a continua raportul de colaborare si dupa anul 2025). În acest scop, situatia activa se exprima prin activitati precum: securitatea zonelor de productie, facilitatilor de stocare, rafinariilor si siturilor de explorare si forare; suport in caz de forta majora precum amenintari teroriste, sabotaj, conflict armat, razboi, conflicte interne, ori alte probleme politice neanticipate care ar impiedica dezvoltarea activitații societatii posibilitatea de a construi situri de foraj, operarea instalațiilor de foraj și facilitați de a finaliza puțuri exploratorii, construirea drumurilor de acces și stocarea temporara, mentenanța facilitaților care sunt necesare pentru conducerea și exercitarea activitaților de exploatare pana la luarea unor masuri extreme – de a efectua exproprieri. Guvernul este angajat sa nu introduca o alta lege ulterioara care sa afecteze drepturile societații Valiexchimp SRL, să despagubeasca Valiexchimp SRL pentru orice dizabilitate a mediului sau pierderi cauzate de dezastrele naturale, neglijente ale tertilor, actiuni de sabotaj, sau alte forme de distrugere. Societatea are dreptul de a dezvolta alte resurse minerale pe care le gasește în activitatea de exploatare cu conditia ca societatea sa exploateze si sa valorifice resursele menționate în 24 luni de la descoperire. Obligatiile și oportunitațile ulterioare prevazute se refera in mod direct la realizarea activitatilor pentru extragerea resurselor naturale din perimetrele stabilite precum forarea unui numar suficient de puturi necesare pentru realizarea productiei comerciale de petrol, fiecare avand adancimea de 450 metri in zona Valeni, și 700 metri in zona Victorovca; instalarea echipamentului de producere a petrolului pentru a opera in condiții cat mai bune (mentenanța pompelor, generatoarelor, cladirilor, facilitaților de stocare )respectarea standardelor de construcție internaționale și ale Republicii Moldova, realizarea lor in concordanța cu actualele planuri de proiect, prelucrarea petrolului si gazelor naturale ce intra in atributia Valiexchimp si promovarea produselor petroliere pe piata.

Respectivul CONTRACT DE CONCESIUNE reprezinta un diamant brut ce ofera oportunitatea societatii Valiexchimp de a obtine într-un timp redus, resurse din exploatare în valoare de minim 375.000.000 USD*** (titei 375.400*7*60 = 157.668.000 + gaz 870.000*250 = 217.500.000 USD).

Zacamantul de petrol de la Valeni, descoperit in martie 1957, e situat in sud-vestul Republicii Moldova, la 3,5 km SV de satul Valeni, raionul Vulcanești, in lunca raului Prut, unde formeaza o meandra extinsa inspre satul Sivita (Romania). Aceasta portiune a vaii Prutului prezinta un teren nivelat, mlastinos acoperit cu stuf și rogoz. Teritoriul se inalta la 3-6 m deasupra Prutului, cea mai mare parte a luncii o ocupa lacul Beleu cu suprafața de aproximativ 15 km pătraţi și adancimea pana la 1,5 m. Circa 90% din zacamant se afla sub apa lacului. Acumularea de petrol de la Valeni se gasește la o distanta de 23 km de Reni, 30 km de Vulcanești, 35 km de Cahul și 32 km de Galați.

Urmăriţi investigaţia LIVE pe facebook!

 

Material preluat de pe Democraţia Acasă      

941 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.