Scandal monstru la ANT: se va lăsa cu demisii și daune în instanță?

     La doar patru ore de la editorialul site-ului DinPort.ro,  „Turismul românesc, condamnat la moarte chiar de statul român?!?„, Autoritatea Națională pentru Turism(ANT) a publicat lista corectată a agențiilor de turism autohtone licențiate.

„„Listele morții” publicate de ANAT includ firme autorizate! Eroare, prostie sau linșaj?

1397908_10202086450740874_53300208_o
În urma editorialului DinPort.ro, „Turismul românesc, condamnat la moarte chiar de statul român?!?”, semnat de Alma Alexandrov, Autoritatea Națională pentru Turism(ANT) a publicat lista corectată a agențiilor de turism autohtone licențiate.

     Rea vointa este demonstrata de faptul ca, dupa o intalnire la care au participat cateva zeci de agentii memberi ANAT, imediat institutia a publicat o “lista neagra” a agentiilor carora li s-a retras licenta. Lista respectiva contine multe greseli. Deloc intamplator, un tour operator cu capital 100% romanesc solicita pagube de un milion de euro pentru daune de imagine, deoarece unele dintre filiale se aflau pe foaia proscrisilor, in conditiile in care acolo era vorba despre o mutare de sediu intr-o zona mai buna. Pe “lista neagra” se afla foarte multe agentii care sunt in regula. ANT-ul a promis remedierea acestor greseli, insa, deocamdata, acestea sunt distribuite mai departe pe site-ul institutiei iar redactiile din fiecare oras publica nume de agentii care se afla eronat pe aceasta lista. Greselile se vor remedia insa prejudiciul de imagine este produs si are efecte catastrofale asupra veniturilor platitorilor de taxe cinstiti. Astfel, pe langa faptul ca se confrunta si cu dificultati legate de evolutia politica internationala care afecteaza rutele turistice, agentii trebuie acum sa caute zilnic pe google sa vada ce ziare au mai publicat date eronate, activitate care nu ar trebui inclusa in fisa postului”  se menționa în materialul publicat de DinPort.ro.

     Amintim faptul că numeroase publicații au preluat listele întocmite eronat de ANT în care anumite agenții licențiate erau declarate radiate, fapt ce a condus la un prejudiciu de imagine cu un impact devastator asupra veniturilor și activității firmelor aflate în perfectă legalitate. Pentru moment, managerii agențiilor afectate de publicitatea  negativă solicită instituției menționate să li se restabilească, prin intermediul presei, prestigiul cuvenit. O parte dintre păgubiți merg chiar mai departe și solicită daune considerabile în instanță. Rămâne ca autoritățile abilitate să stabilească dacă a fost vorba doar de o eroare sau de un real linșaj mediatic sau și modul în care vor fi trași la răspundere cei vinovați.

Christian Tour, cel mai mare turoperator din România, vrea să dea în judecată Autoritatea Națională pentru Turism (ANT), apreciind că i-a afectat grav imaginea prin faptul că a postat pe o listă cu agenții cărora le-a fost retrasă licența de funcționare și câteva sedii ale firmei, închise și radiate în urma relocărilor în zone mai bune. „Nu știm dacă este prostie sau rea voință”, a declarat pentru Profit.ro Cristian Pandel, proprietarul Christian Tour. Purtătorul de cuvânt al Autorității Naționale pentru Turism, Marius Popescu, citat de Profit.ro motiveză că acțiunea a fost inițiată din luna… aprilie, prin notificări transmise tuturor agențiilor de turism, instituția urmând însă să includă cazurile de radiere la cererea operatorului economic într-o listă distinctă. Ne aflăm însă în luna octombrie, timp în care agențiile păgubite au înregistrat prejudicii considerabile de imagine. „Autoritatea Națională pentru Turism a demarat această acțiune încă din luna aprilie, atunci când au fost trimise notificări tuturor agențiilor de turism care nu au făcut dovadă deținerii poliței de asigurare privind rambursarea cheltuielilor în caz de insolvabilitate sau faliment. Pentru o bună informare a publicului, pe site-ul A.N.T.-ului se află publicate două liste: lista agențiilor licențiate (active) și lista agențiilor de turism radiate la cererea operatorului economic sau retrase în urmă unei acțiuni de control. Cu referire la a două lista, facem următoarele precizări: Pentru fiecare agenție, prezența în această lista este precizată, fără dubii, motivația retragerii/radierii acesteia. Pentru o și mai bună înțelegere și interpretare a acestor informații, A.N.T. va separa cazurile de radiere la cererea operatorului economic într-o lista DISTINCTĂ„, a declarat funcționarul amintit.
„Este o acţiune curajoasă, dar extrem de necesară, în contextul evenimentelor cu impact negativ asupra pieţei turistice din aceasta vară. Această acţiune a cuprins o serie continuă de comunicări în spaţiul public şi, de asemenea, au fost transmise două Notificări către agenţiile de turism din aceasta listă perimată, pentru clarificări şi actualizare”, informează ANT, prin intermediul unui comunicat de presă. Rămâne însă de stabilit dacă „acțiunea curajoasă” este prostie sau reavoință, așa cum declara reprezentantul Christian Tour în condițiile în care, astăzi, alte multe firme aflate în legalitate s-au trezit în zeci de articole ca fiind radiate prin comunicatele „profesioniștilor” de la ANT și ANAT plătiți din banii smulși din buzunarele antreprenorilor linșați mediatic; informațiile cu caracter negativ distribuite în cursul zilei cu privire la radierea licenței de funcționare a multor agenții în regulă cu greu vor mai putea fi șterse, nu atât din presă, cât din deturnarea clientelei dezinformate.

1980 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.