Atenție la roaming în 500 localităţi de la graniţă, poate genera costuri involuntare! Vezi lista acestora:

 Utilizatorii de telefonie și internet mobil care au serviciul de roaming activat și se afla în țara, dar în apropiere de granița, sunt atenționați de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii (ANCOM) ca este posibil ca telefonul sau tableta pe care le folosesc sa se conecteze automat la o rețea din țara vecina și sa foloseasca serviciile de comunicații la tarife de roaming, platind costuri suplimentare, inclusiv pentru apelurile pe care le primesc. telefon-la-volan

ANCOM a publicat aici lista localitaților de granița care au un risc potențial de intrare în roaming involuntar.

Cele 512 localităţi cu risc de roaming se află în judeţele Arad, Bihor, Botoşani, Caraş Severin, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman şi Vaslui, iar lista completă poate fi consultată la adresa http://www.ancom.org.ro/uploads/links_files/Lista_localitati_roaming_involuntar_2015.pdf

Roaming involuntar
Roaming-ul involuntar poate aparea în localitațile de granița de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automata a rețelei, caz în care echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se afla utilizatorul.
Fiind vorba de localitați aflate la granița, este posibil ca echipamentul mobil sa se conecteze la rețeaua unui operator din țara vecina, iar utilizatorul sa fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.
Cum poate fi evitat roaming-ul involuntar
Utilizatorii pot evita accesarea involuntara a serviciilor de voce sau date în roaming la granița României cu statele vecine prin urmatoarele metode:
  • selectarea manuala a rețelei (dezactivarea opțiunii telefonului de selectare automata a rețelei)
  • solicitare catre operator pentru a activa serviciul de roaming numai la cerere
  • verificarea rețelei înainte de a utiliza telefonul/tableta, în cazul în care selectarea rețelei ramâne pe modul automat
Localitați cu risc de roaming involuntar

Conform masuratorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea județelor aflate la granița exista localitați în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar, cele mai multe localitați în care apare acest fenomen fiind situate în județele: Satu Mare (63 de localitați, pe granița cu Ucraina și Ungaria), Botoșani (44 de localitați, pe granița cu Ucraina și Republica Moldova), Iași (42 de localitați, pe granița cu Republica Moldova), Timiș (39 de localitați, pe granița cu Serbia și Ungaria) și Bihor (33 de localitați, pe granița cu Ungaria).

Autoritatea a identificat localitați cu risc de roaming involuntar în care echipamentul mobil se poate conecta temporar la rețeaua unui operator strain, în funcție de deplasarea utilizatorului, dar și localitați cu risc crescut de roaming involuntar, unde echipamentul mobil se poate conecta permanent la rețeaua unui operator strain pe toata suprafața localitații respective.
Utilizatorii pot consulta lista localitaților de granița identificate de ANCOM ca având un risc potențial de intrare în roaming involuntar, în funcție de operator, aici.
Atenție! Faptul ca ați folosit telefonul/tableta în roaming involuntar nu va scutește de plata acestui serviciu. Mai multe informații privind utilizarea și costurile serviciului de roaming sunt disponibile pe pagina de internet a Autoritații, aici.

2154 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.