Cu „Taurul” lui Băsescu prin bătătura Justiției

Șeful STS, anchetat de Parchetul Militar

În ședința Senatului din 22.03.2010 senatorul de Satu Mare, Valer Marian, a adresat șefului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), generalul Marcel Opriș, o interpelare având ca obiect implicarea nelegală a STS, în favoarea candidatului PDL Traian Băsescu, la alegerile prezidențiale din 06.12.2009, în cadrul unei operațiuni care a avut numele de cod “Taurul”. Șeful STS nu a răspuns niciodată la această interpelare. În data de 25.01.2012 senatorul Marian a prezentat o6 declarație de presă intitulată “Generalul Marcel Opriș, slugoiul prezidențial din fruntea STS”, în care a reiterat implicarea nelegală a serviciului special condus de generalul Opriș în alegerile prezidențiale din decembrie 2009. În plus, senatorul Marian a arătat în declarația respectivă că generalul Opriș are  probleme de integritate pentru care trebuie să se sesizeze ANI și DNA întrucât, în perioada în care a deținut funcția de director al STS, o firmă aparținând unor prieteni de familie (soții Dumitru Octavian și Iuliana Nicolau), denumită Quality Business Solutions SRL, la care soția sa Camelia era angajată șef administrativ și contabil, a câștigat și a încheiat 51 de contracte de achiziție publică scoase la licitație de STS, în valoare totală  de 28.748.709 lei fără TVA (peste 7 milioane de euro), iar averea sa a crescut în mod considerabil și dubios.

În data 18.05.2012 senatorul Valer Marian a sesizat Direcția Națională Anticorupție, căreia i-a transmis declarația de presă susmenționată, solicitând efectuarea de cercetări față de generalul Marcel Opriș pentru faptele semnalate în aceasta. Urmare a acestei sesizări la Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție din DNA  a fost înregistrat, la data de 06.08.2102, dosarul penal nr. 263/P/2012. După un an și jumătate, în care a stat în nelucrare, dosarul a fost declinat Secției de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari din DNA, unde a fost înregistrat sub nr. 20/P/2014, în care a fost începută urmărirea penală cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu respectiv complicitate la abuz în serviciu, în condițiile în care funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul a mai zăcut un an și jumătate la DNA, fiind emisă o soluție în cauză, respectiv o ordonanță de clasare și declinarea competenței, de abia în data de 23.07 2015, după peste trei ani de la înregistrarea sesizării parlamentarului. Prin ordonanța semnată de procurorul militar locotenent-colonel magistrat Mihai Gheorghe s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, cu motivarea că faptele nu există. Totodată, s-a dispus disjungerea cauzei și declinarea competenței în favoarea Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel București, pentru continuarea cercetărilor față de generalul Marcel Opriș sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conflict de interese  și referitor la implicarea STS în alegerile prezidențiale din decembrie 2009. Având în vedere că tergiversarea și mușamalizarea cauzei erau evidente, senatorul Marian a formulat plângere împotriva soluției DNA, care i-a fost însă respinsă ca neîntemeiată de procurorul șef adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate faptelor de corupție, Dumitru Silviu Paul, printr-o ordonanță emisă în data de 27.08.2015. Și plângerea formulată împotriva acestei ordonanțe a fost respinsă ca inadmisibilă de către Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Penală, printr-o hotărâre pronunțată în data de 08.10.2015.

Ulterior, dosarul cauzei a fost transmis Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel București, unde a fost înregistrat sub nr. 77/P/2015. În cursul lunii ianuarie 2016 procurorii militari de la această unitate de parchet au demarat cercetări referitor la șeful STS, generalul Gabriel Opriș, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conflict de interese și al implicării STS în alegerile prezidențiale din 2009. Așteptăm cu interes finalizarea anchetei de către procurorii militari.

Eduard Ovidiu Ohanesian – avertisment.net

2544 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.