Rusia înfiinţează divizii la graniţă, generalul Scaparrotti preia comanda NATO în Europa!

Generalul american Scaparrotti preia comanda trupelor NATO în Europa în plină schimbare a strategiei Alianței .

Generalul american Curtis Scaparrotti(60 de ani) a preluat, astăzi, comanda trupelor NATO în Europa. Alianța Nord-Atlantică a început o întărire militară fără precedent pe fondul creșterii tensiunilor cu Rusia și desfășoară nave pentru stoparea trecerii migranților prin Marea Egee. Oficialul, care — după serviciul în Afganistan — a condus trupele americane din Coreea de Sud, devine al 18-lea comandant suprem al forțelor Alianței Nord-Atlantice, post strategic inaugurat în 1951 de generalul american Dwight Eisenhower.image-2016-03-11-20859833-70-curtis-mike-scaparrotti

‘Ne aflăm într-un moment crucial’ pentru că Europa ‘se confruntă cu amenințări și provocări strategice numeroase’, a rezumat situația generalul Scaparrotti în cursul audierii sale de către Senatul american în aprilie. ‘O Rusie în plină recrudescență vrea mai multă putere și dovedește un comportament tot mai agresiv’, ‘terorismul constituie o amenințare imediată, așa cum lumea a putut fi martoră în recentele tragedii la Bruxelles, Paris și Ankara’, iar ‘afluxul semnificativ al migranților și refugiaților a provocat crize economice, demografice și umanitare care pun la încercare structura socială a Europei’, a precizat acesta.

Sorry, there are no polls available at the moment.

Criza ucraineană din care continuă de un an în pofida unei încetări a focului convenite între rebelii proruși și Kiev, a pus capăt încrederii europenilor de a putea coopera cu Rusia, obligând NATO să întărească militar temeinic graniţa estică a continentului. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a precizat recent că această consolidare ar implica desfășurarea sub formă de rotație a patru batalioane cu echipamemtele asociate în Țările baltice și în Polonia; mici baze logistice au fost instituite deja, fără a omite întărirea patrulelor aeriene și maritime, crearea unei forțe foarte rapid desfășurabile și o multiplicare a exercițiilor. Viitorul summit al NATO — în două luni, la Varșovia — va fi ocazia ‘cimentării acestor decizii’, a asigurat marți ministrul estonian al apărării, Hannes Hanso.

SUA intenţionează să desfășoare, prin rotații succesive, o brigadă blindată în Europa de Est (4.200 de soldați), începând din februarie 2017. Se prevede, de-asemenea,  cvadruplarea în anul următor, la 3,4 miliarde de dolari, cheltuielilor destinate întăririi prezenței militare americane pe continent.

Ţările membre NATO din sudul Europei sunt atente la evenimentele din Siria și Turcia, de unde au plecat anul trecut peste 850.000 de migranți spre Europa, și la coastele libiene, etapă a rutei migratorii subsaheliene. Ca răspuns la grava criză a migranților, Alianţa și-a trimis, încă din martie, șase nave de război în Marea Egee pentru a supraveghea și intercepta rețelele de traficanți. Astfel, Active Endeavour — misiune navală antiteroristă în Marea Mediterană, pentru a-i permite să fie pe deplin operaţională cu flota UE care acționează împotriva traficanților din largul coastelor libiene.

În fața acestor interese strategice divergente în Est și în Sud, principala provocare pentru Scaparrotti va fi să păstreze unitatea Alianței în contextul în care Vladimir Putin acţionează ca să divizeze NATO. Curtis Scaparrotti se bucură însă de experienţa misiunii din Coreea de Sud, prin care l-a strunit pe imprevizibilul lider nord-coreean Kim Jong-Un.

Rusia creează în vestul și sudul țării trei divizii militare pentru „a contracara creșterea forțelor NATO”imageResize-2

Rusia va crea două divizii noi în districtul militar Vest și o divizie în districtul militar Sud pentru a contracara creșterea capacităților NATO la frontierele Federației Rusiei, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.  Oficialul anunțase, de la începutul anului, crearea a trei noi divizii în vestul Rusiei. Ulterior, s-a constatat că o unitate motorizată va fi desfășurată la Rostov pe Don (în sud, nu departe de granița cu Ucraina), iar altele două în regiunile Smolensk (vest) și Voronej (sud-vest). Fiecare din cele trei divizii, așa cum s-a anunțat anterior, va avea aproximativ 10.000 de persoane în componenţa sa.

 

 

5514 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.