Fotoreportaj: Costinestiul, abandonat intre gunoaie, manele, sandramale si pubele tricolore

Ski-jeturi cu „salvamari” plonjand in valuri dincolo de limita de siguranta printre turistii buimaciti, nisip amestecat cu chistoace de tigari, mormane de gunoaie pe plaja, obeliscul vandalizat cu graffiti, afise jerpelite cu manelisti pe sandramalele sinistre din jurul a ceea ce era odinioara ceasul – locul de intalnire si inima „statiunii tineretului” – manele care iti terorizeaza auzul de dimineata pana seara, tarabe tiganesti unde se vand ochelari chinezesti, saorma sau porumb, constructii neterminate sau abandonate, conditii de locuit insalubre in unele unitati de cazare si, in anul Centenarului, pubele de gunoi in culorile tricolorului (probabil pentru amuzamentul unor grupuri de turisti vorbitori de maghiara din Harghita…).

Mai pot fi „admirate” sali dubioase de pariuri si pacanele,  fostul local White Horse cu mutra dictatorului comunist Ceausescu zugravita pe pereti, discoteca Ring inchisa, spatii verzi neingrijite, politisti nefiresc de relaxati.

Aceasta este descrierea realitatii din Costinesti, de la inceputul jumatatea lunii iulie pana la data acestui fotoreportaj, 09 septembrie. Un sezon care a inceput extrem de tarziu tinand cont de faptul  ca la jumatatea lunii iulie majoritatea unitatilor de cazare sau alimentare erau inchise iar mormoanele de moloz si constructiile neterminate sau abandonate nu indicau nimic din faptul ca acolo ar urma sa calce cineva. In ciuda aparentelor, mai apar totusi jurnalisti sictiriti de prostia si mizeria umana ce au distrus orice urma de omenie la malul marii.  

In ciuda oricarei reactii la abandonarea Costinestilui la nivelul de mahala de beton orientala se poate Statiunea se lauda cu cel mai longeviv primar in functie, pnl-istul(fost psd-ist, fost CAP-ist comunist) Traian Cristea, in varsta de 72 ani iar seria mandatelor neintrerupte e ticsita de combinatii scandaloase. Retinem totusi: pana si Radu Mazare spunea, prin 2006, ca este „un caracter slab”, care tradeaza pentru a supravietui. Se pare insa ca, in ciuda scandalurilor cu iz de puscarie, Mazare plimba zmeul prin Madagascar iar aranjamentele lui Cristea il tin inca pe val. In lipsa oricaror reactii la aspectul jalnic al statiunii se poate trage concluzia ca dezastrul este pe placul tuturor: al edilului, locuitorilor, liderilor sau tineretului PNL, psd-istilor din guvern sau Ministerului Turismului,  Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, al turmei de „experti in turism” sau al tutor mincinosilor si nesimtitelor care fac tumbe pe coliva „turismului litoral” prin emisiuni si bloguri unde se ascunde mizeria cu presul ipocriziei.

Culmea cinismului, pe paginile de facebook ale parvenitilor din Turism care lauda japca de weekend numita „sezon estival” abunda in general postari din destinatii turistice externe.

Pentru ca vorbim de lipsa de profesionalism, mizerie, manele si saorma cu moloz in sezonul estival de doar o luna si jumatate la Costinesti, ingropam concluziile cu o piesa  de dor si jale din „repertoriul” presedintelui Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), Corina Martin. Ne intrebam , oare daca ar fi concertat pe scena vreuneia dintre terasele de manelisti din Costinesti, oare s-ar fi schimbat ceva… macar volumul ori destinatia tomberoanele tricolore?…

Raspunsul il dati dumneavoastra, cand alegeti sa va cheluiti banii pentru o vacanta pe litoralul romanesc sau mult mai ieftinele oferte din Grecia, Turcia, Egipt sau Bulgaria.

 

4410 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.