9 martie – Ziua Deținuților Politici Anticomuniști

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) salută decizia Patriarhiei Române de a transmite Centrelor eparhiale îndemnul de a săvârşi în ziua de 9 martie „slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român”. Ziua pomenirii celor 40 de mucenici a fost declarată în 2011 Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989.

Parlamentul României a adoptat Legea nr. 247/2011 pentru declararea zilei de 9 martie Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989, publicată în Monitorul Oficial partea I nr. 864 din 8 decembrie 2011, precizând că data de pomenire a celor care au decedat ca luptători împotriva comunismului să fie 9 martie a fiecărui an, ziua pomenirii celor 40 de mucenici.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul în curs drept „An comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”. În context, sunt organizate evenimente care urmăresc crearea unui cadru specific pentru dezbaterea privind recuperarea memoriei colective din istoria recentă a României și articularea procesului de transmitere trans-generațională a experienței Bisericii din perioada comunistă.

Patriarhia Română a transmis Centrelor eparhiale îndemnul de a săvârşi în această zi slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român. Momentul liturgic va cuprinde ectenia pentru pomenirea eroilor, ostaşilor şi luptătorilor români, din Liturghier (ed. 2012) şi din Slujba Parastasului pentru eroi (ed. 2016).

În conformitate cu Legea Nr.247 din 05.12.2011 pentru declararea zilei de 9 martie Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989, Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale organizează manifestări comemorative. Fondurile necesare alocate pentru comemorarea diverselor evenimente ale deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989 pot fi asigurate şi din bugetele locale sau din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice. În ciuda faptului că există cadrul legal pentru revendicarea istoriei falsificate de regimul criminal comunist, evenimentele dedicate genocidului roţu şi rezistenţei anticomuniste sunt aproape inexistente în spaţiul public. Mai mult, până la această oră, urmaşii celor care au fost deposedaţi de terenuri agricole sunt în continuare sfidaţi de autorităţile locale şi clasa politică.

 

2238 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.