MILITARII TRAG ALARMA: “s-a dorit distrugerea rezervei de cadre și industria de apărare a armatei!” (2)

Operaționalizarea și asigurarea funcționării optime a structurilor de comandă și control – atât aliate cât și proprii – constituite pe teritoriul național, revitalizarea unor sisteme de tehnică militară existente concomitent cu achiziționarea de echipemente pentru înzestrarea structurilor de forță, construirea corvetelor proprii pentru marina militară  printr-un parteneriat strategic public – privat și creșterea calității vieții personalului armatei României sunt câteva dintre obiectivele MAPN care s-ar obține din alocarea de 2% PIB dar și temele dezbătute, la mijlocul acestei săptămâni în cadrul conferinței „Pentru Armată. Dobrogea și Marea Unire” organizate de candidatul  contănțean al Partidului România Unită (PRU) pentru Camera Deputaților, Dumitru Bădrăgan. Momentul a fost punctat de declarații tranșante referitoare la starea dezastruoasă a armatei făcute analiștii militari Dumitru Cristea, Nicolae Vlăduțoiu și Dumitru Roșu. Membrii prezidiului au evidențiat și soluțiile urgente care se impun în actuala situație geopolitică extrem de periculoasă pentru România.

15226512_1374889305877398_1536528744_nCdor.(r) Nicolae Vlăduţoiu  a fost membru în comisia controversatei achiziţii a fregatelor, din timpul guvernării Adrian Năstase. În anul 2000 – în timpul pregătirii pentru aderarea României la NATO, când s-a decis achiziţia unor nave de luptă multifuncţionale care să corespundă standardelor Alianței – ocupa funcția de şef al Comunicaţiilor şi Informaticii din Statul Major al Forţelor Navale și a  trebuit să analizeze capacitatea navei de a face faţă unui război electronic şi calitatea comunicaţiilor. Cei zece membrii ai comisiei de atunci au analizat două oferte: cea a Olandei, care oferea fregate de tip Kortenaer şi cea a Marii Britanii, care oferea fregatele din clasa 22. Pe scurt, raportul a fost nefavorabil achiziționării fregatelor englezești despre care specialistul susține că a fost o „decizie politică” iar foarte multe voci că a fost un act de trădare care a afectat major capacitatea de apărare a țării.

La 16 ani de la achiziționarea celor două fregate expirate pe care britanicii urmau să le transforme în recif, scandalul de corupție nu a fost soluționat. Într-un context extrem de periculos pe plan geopolitic, România nu este încă decisă să pedepsească vinovații care au îngropat armata dar încep să fie sonore vocile puținilor ofițeri – mult mai puțini dar mai demni și curajoși decât șleahta de amirali care și-au terfelit uniformele de paradă pe afișele electorale ale unor partide penale! –  care trag alarma asupra dezastrului din MAPN.

„O națiune nu poate să existe decât dacă are o armată. Conform celor spuse de  Carl von Clausewitz, părintele doctrinei militare, o armată se pregătește din timp de pace pentru război. De aceea, alocările bugetare pe care politicul ar trebui să le planifice și să le distribuie organismului militar trebuie să fie direct proporționale cu efortul de luptă; în același timp, efortul de luptă coroborat cu amenințările care există la adresa securității naționale ale unui popor. Ca paricipant în teatrele de operații – am fost în Irak și Afganistan chiar dacă sunt ofițer de marină – am participat și la achiziționarea celor două fregate tip T42 și am fost și în echipa de negociere a armatei României pentru aderarea la NATO. Vreau să subliniez că un factor deosebit de grav este amestecul politicului în militar; politicul trebuie să conducă – deci armata este brațul politicului – dar nu trebuie să facă instrucție cu soldatul. Ea trebuie să spună “Doresc să faceți următoarele lucruri…”. Misiunea principală a armatei este apărarea integrității, suveranității statului și poporului. De-aceea, un prim pas pentru realizarea celor două deziderate este ca armata să fie depolitizată! Biletul de intrare a României în NATO a fost participarea militarilor români în toate acțiunile pentru pace. S-a demonstrat că armata era formată din cadre bine pregătite, cu un corp de comandă bine pregătit. A fost bine pregătit însă nu mai este: asta este forța destructivă a politicului! Politicul a început să schimbe chiar și comandanți de plutoane ceea ce este inadmisibil. Garantul independenței, integrității și suveranității acestui popor este armata. Degeaba alocăm 6% din PIB pentru Educație, 10% pentru Sănătate, putem să alocăm oricât dacă nu are cine să-i protejeze, degeaba se fac cheltuieli. Eu spun “Doamne-ajută!” pentru 2% PIB dar…este puțin” a declarat Nicolae Vlăduțoiu în cadrul conferinței amintite.

Reporter(R): Ce este necesar pentru ca marina militară să se poată încadra în normalitate?

Nicolae Vlăduțoiu(NV): „O marină militară normală ar trebui să fie o marină credibilă care să aibă în dotare forțe și mijloace pentru apărarea litoralului. Asta înseamnă să avem nave purtătoare de rachete (NPR) pentru că astăzi lupta nu se mai dă forță contra forță ci se dă inteligență contra inteligență. Cele trei NPR-uri au resursa depășită și nu sunt fabricate la noi. Navele care le avem în dotare în prezent sunt construite în șantierul naval Mangalia și care și-au depășit norma, sunt vechi. O altă problemă: asigurarea logistică a militarului. Un luptător are în spate zece logisticieni. Tipurile de muniție trebuie să fie la fel pentru că dacă schimbi teatrul de operații cel care asigură logistica trebuie să asigure și muniția. Referitor la cele două fregate T22 achiziționate din Marea Britanie: au fost luate neținându-se cont de părerea specialiștilor, raportul a fost nefavorabil. Turcia a achiziționat din Germania fregatele tip MEKO 200, patentul lor și le construiesc la Gölcük iar acum le și exportă în Argentina, Brazilia, peste tot în lume.

R: Băsescu aprecia că România poate produce nave pentru export. Putem produce și nave militare?

NV: Nu. Vă spun și de ce: a fost ordin ca industria de apărare să fie desființată. Așa s-a dorit. Și asta s-a întâmplat.

R: În cifre aproximative, de câte nave ar avea nevoie marina militară?

Cel puțin 18 nave de diferite clase și pentru diferite misiuni. Cel puțin 18! Iar un submarin în imersiune face cât o flotă de suprafață.

R: În situația unei mobilizări este cert că ne vom confrunta cu o criză. Cum rămâne cu statutul militarilor angajați pe bază de contract?

NV: Situația noastră este tragică! În acest moment, din cauza politicilor care au fost puse și promovate an de an, rezerva de cadre ale armatei a fost desfiițată. În primul rând prin desființarea calității de militar pensionar sau rezerve. Așa s-a dorit!

R: Un mesaj pentru viitorul Parlament?

NV: În încheiere, pentru domnul Dumitru Bădrăgan, pentru că îmi doresc din tot sufletul să intrați în viitoru Parlament: completarea jurământului pe care îl depun parlamentarii să fie completat cu o frază, așa cum eu am jurat și nu am să-l uit niciodată; doar moartea mă va despărți de acest legământ: “să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții!”.

 

10964 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.