MILITARII TRAG ALARMA: “s-a dorit distrugerea rezervei de cadre și industria de apărare a armatei!” (1)

Candidatul  Partidului România Unită (PRU) pentru Camera Deputaților, Dumitru Bădrăgan, încadrat de foști ofițeri ai Apărării, a susținut în cursul acestei săptămâni o conferință intitulată „Pentru Armată. Dobrogea și Marea Unire”.

15219432_712950152206878_1739320558536986704_n

Momentul a fost punctat de declarații tranșante referitoare la starea dezastruoasă a armatei făcute de trei foste cadre, în prezent analiști militari: gral. (r) Dumitru Cristea, cdor. Nicolae Vlăduțoiu și col. Dumitru Roșu. Membrii prezidiului au evidențiat și soluțiile urgente care se impun în actuala situație geopolitică extrem de periculoasă pentru România.

Dumitru Cristea, analist militar: “minim 2% PIB, începând cu 2 ianuarie, pentru ca armata să îşi poată apăra ţara”:

“Punctăm câteva dintre prioritățile pe care și le dorește armata în următorii zece ani prin alocarea a cel puțin 2% PIB, începând cu 2 ianuarie 2017. Pentru că armata are nevoie de o inserție puternică de capital în această perioadă având în vedere situația geostrategică din Europa și nu numai. Situația geostrategică de pe continent este una foarte complexă, generată de acțiuni multiple, de forțe mai puțin prietenoase cât și de oameni și structuri cu intenții clar definite. Iar 2% înseamnă realizarea principalelor priorități strategice pe care armata le are în atenție acest moment:

  • Operaționalizarea și asigurarea funcționării optime a structurilor de comandă și control, atât aliate cât și proprii, constituite pe teritoriul național.

  • Revitalizarea unor sisteme de tehnică militară existente concomitent cu achiziționarea de echipemente pentru înzestrarea structurilor de forță.

  • Printr-un parteneriat strategic foarte interesant, public – privat, România își va construi, pentru marina militară, corvetele la ea acasă.

  • Asigurarea drepturilor pentru personalul militar precum și a altor drepturi și înlesniri pentru personalul MAPN. Ultimă prioritate strategică ce se va investi din alocația de 2% PIB vizează creșterea calității vieții personalului armatei României. Ca proiecte mari ar fi locuințe pentru militari și baze militare; locuințe pentru militari în toate garnizoanele, inclusiv din județul Constanța. Majoritatea bazelor militare trebuie revitalizate!”

Dumitru Bădrăgan, candidat PRU la Camera Deputaților:  responsabilitate situației dezastruoase a armatei o au în special reprezentanții PSD și PNL”:

„Dorim să discutăm dincolo de orice elemente politice o strategie a României pentru armată, pentru viitorul României. Pentru că am avut, în trecut, o armată, lângă popor, care nu a apărat doar țara ci întreaga Europă. Avem nevoie de o viziune, parte a strategiei națioanale de apărare, care să presupună alocarea a minim 2% din PIB pentru armată; o viziune care are nevoie de opinia celor care sunt specialiști în ceea ce implică Apărarea.(..) E momentul să dăm un semnal de alarmă, de la Constanța, pentru întreaga Românie, să ne trezim, să înțelegem faptul că armata înseamnă sprijin pentru capitalul autohton, industrie și renaștere. Discutăm o strategie a României pentru armată. Avem nevoie de o viziune pentru apărare, o viziune care să însemne cel puțin 2% din PIB pentru armată. În ceea ce priveste judetul Constanța, avem pe teritoriul judetului nostru cele mai importante facilități militare ale marinei si aviației. Este foarte important ca orice achiziție destinată de acum înainte marinei militare să se regăseasca într-un pachet amplu de mentenanță și offset care să cuprindă în special facilitări și agenți economici care își desfășoara activitatea în județul nostru. Am ținut să fac această precizare deoarece vorbim despre o resursă relativ modestă iar țara noastră se afla acum la început de drum în ceea ce privește dotarea cu echipamente moderne de luptă. Poate că acest lucru trebuia să se fi întamplat de mai mult timp dar din rațiuni strict politice acest lucru nu s-a întâmplat. Această responsabilitate o au în special reprezentanții PSD și PNL care au guvernat țara în ultimii ani și care nu și-au asumat deloc acest lucru, anume de a avea mult mai devreme 2% din PIB alocat Ministerului Apărării, așa cum ne-am angajat în momentul în care am devenit membrii NATO. În calitatea mea de viitor deputat PRU Constanța, în momentul in care va fi votat în Parlament bugetul Ministerului Apărării voi căuta ca acest aspect sa fie respectat.

Avem nevoie să transmitem realitatea pentru toți cei care, pe data de 11 decembrie, vor fi prezenți la vot. Să înțelegem faptul că, pentru Constanța, județul unde avem două porturi maritime importante, două baze militare, un aeroport în Kogălniceanu, Capul Midia, armata își regăsește ca și infrastructura toate elementele sale, toate brațele se regăsesc în Dobrogea. Poate este momentul să dăm un semnal astăzi din Constanța către întrega Românie: să ne trezim, să înțelegem faptul că armata înseamnă sprijin pentru capitalul autohton, înseamnă redezvoltarea industriei pe orizontală, înseamnă reîncrederea în resursa umană. S-a spus astăzi că avem nevoie de învățământ și în armată, avem nevoie de renașterea învățământului în toate domeniile; prea mult timp s-a uitat că rolul nostru este să dezvoltăm o țară și nu să plecăm din ea, să ne gândim la viitorul copiilor noștri și nu doar să trăim momentul, să dezvoltăm capacități industriale și nu doar să stăm sub umbrela unor multinaționale. O strategie pentru România înseamnă și o strategie pentru sistemul național de apărare, și una pentru Sănătate, Educație, să redevenim ca națiune ceea ce am fost. Să nu uităm că Europa n-a fost ocupată pentru că aici a fost o armată care a oprit atâtea valuri de migratori care încercau să preia pământurile și copii în armatele străine. E momentul ca la 100 ani de la acea zi tristă în care Bucureștiu a fost ocupat fără a se trage un foc de armă să ne gândim cum putem avea o armată puternică în care strategia NATO să fie respectată ”

2380 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.