VORBIM CU FOC DE PATRIOTISM DAR ÎN REALITATE MANIFESTĂM NUMAI INDIFERENȚĂ ȘI IGNORANȚĂ

Ce mare distanță este de la vorbă la faptă!… Mulți cunoscuți și chiar foștii mei studenți au afișat mereu, cu voce tare, un patriotism demn de invidie. De multe ori eu chiar încercam să-i mai temperez căci avem impresia că în maxim 10 minute sunt în stare să iasă în stradă și să-și expună gândurile nu numai cu voce tare, dar și cu o gestică specifică omului înfierbântat.
vintilescu
prof. dr. Mircea Vintilescu

Ca bun român și eu am în mine acest spirit al patriotismului luminat, spirit absolut necesar ori cărui om care vrea să trăiască în armonie cu toată comunitatea cetățenilor români și mai ales cu tot ce înseamnă și presupune protejarea mediului înconjurător ca element esențial suportului vieții pe această planetă. Așa că mi-am propus nu numai să sprijin, dar să mă și implic în susținerea strângerilor de semnături pentru susținerea preelectorală a tuturor formațiunilor politice noi care promovează acest nou și util concept de manifestare al cetățeanului modern.
Mare mi-a fost dezamăgirea când eu, om în vârstă, mă adresam celor care până mai ieri se băteau cu cărămida în piept că sunt mari patrioți pentru a semna pe aceste liste de susținere, iar ei mai de jenă, mai făcând sau mimând lipsa de disponibilitate îmi ofereau un refuz similar cu dezinteresul pentru soarta lor și a urmașilor lor.
Acest comportament și mai ales această manifestare duală mă îngrijorează. Văd că mulți confundă sprijinul preelectoral cu votul real de a accepta un partid sau altul. Nimic mai fals, aceste semnături de susținere permit intrarea în cursa electorală a cât mai multor formațiuni politice care vor prezenta electoratului o diversitate de programe și strategii de dezvoltare a țării, pentru ca românul să aibă de unde să aleagă. Poți semna în mod legal aceste liste de susținere pentru toate formațiunile politice fără să încalci legea.
Greu de înțeles acest lucru, dar mai greu este să dovedești că ceea ce afirmi ești în stare să și faci. Văd că patriotismul fără știința de carte cuvenită, nu mai înseamnă nimic astăzi. Cei care se ascund sau mimează indiferența în a se implica responsabil în făurirea propriului lui viitor nu au înțeles nimic despre ceea ce înseamnă și trebuie să fie spiritul civic și mai ales educația civică.
Bănuiesc că acești indivizi bolnavi de formalism și incultură civică vor să trăiască sau își doresc să trăiască din ce în ce mai rău, pentru că analfabetismul civic această șansă le oferă.
casca-bere-2Dar acest analfabetism civic nu îi condamnă numai pe ei la o viață mizeră și chiar la dispariție, ci pe toți cei care au cetățenie română. Mare păcat că nu vrem să fim fermi și să ne trezim la realitatea pe care ne-o impune acest nou mileniu în care încercăm să supraviețuim.

5193 cititori.

One thought on “VORBIM CU FOC DE PATRIOTISM DAR ÎN REALITATE MANIFESTĂM NUMAI INDIFERENȚĂ ȘI IGNORANȚĂ

  1. Domnule Vintilescu,am citit cu mare atentie articolul dumneavoastra,si am ramas cu un gust amar,la gandul ca a inceput sa ne fie rusine ca suntem romani.Propaganda antiromaneasca,a reusit sa scoata in spatiul public,atatea rele de care se fac vinovati romanii ,ca multora_evident cu mai putina educatie si informatie_li s-au indus acel complex de inferioritate ,incat sa-i faca un fel de dujmani ai lor insisi :prosti;urati;inculti;…nu stiu sa-si aleaga conducatorii,sunt antisociali,sovini,ultranationalisti….etc. In acest mod,i-au indepartat pe romani_in special pe cei mai tineri_de : popor;natie;traditii;patriotism;nationalism;fiidu-le (in mod fals)rusine ca sunt romani… Eu nu cred totusi,ca asta va duce la fragmentarea STATULUI ROMAN, sau,sub nici o forma…la dizolvarea lui in U E…!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.