Apreciatul jurnalist Ovidiu Ohanesian, lansare de carte la Pitești

Joi, 6 octombrie, ora 17.00, în sala amfiteatru a Muzeului Județean Argeș, va avea loc lansarea cărții ,,Anatomia unei diversiuni-10 ani de la răpirea din Irak’’, volum semnat de prietenul și colaboratorul grupului redacțional DinPort.ro, apreciatul jurnalist Eduard Ovidiu Ohanesian.12970906_1557128081247763_6

Ovidiu Ohanesian este unul dintre cei trei jurnaliști români răpiți în Irak, la data de 28 martie 2005, eveniment ale cărui elemente rămân necunoscute, în mare parte, și în zilele noastre.

Autorul face lumină în multe aspecte ale unuia dintre cele mai importante evenimente care au marcat societatea românească în deceniul trecut. În peste 200 de pagini, Eduard Ovidiu Ohanesian face o bună radiografie a relațiilor dinre serviciile secrete românești și grupul de afaceriști irakieni, cei care au fost la ,,butoanele’’ acestui nefericit eveniment.

„Am citit cartea lui Ovidiu Ohanesian, am înțeles multe lucruri, altele m-au pus pe gânduri, dar peste toate acestea, am avut un sentiment de mulțumire pentru că am citit o carte foarte bine scrisă, o carte în care umorul, tensiunea și informațiile înșirate pur și simplu conduc către o formă clară a ceea ce înseamnă viața și moartea stând împreună, pe malul unui orizont din ce în ce mai plutitor” – Andrei Novac, scriitor.

Fragment din cartea ,,Anatomia unei diversiuni-10 ani de la răpirea din Irak’’:

După-amiaza zilei de 17 iulie 2015.

Căldură mare. La Ambasada Statelor Unite ale Americii din București este liniște. Un individ cu pălărie de vară se prezintă în fața porții cu un pachet voluminos. Hârtiile grele par să-i dea bătăi de cap, marginea ferestrei blindate fiind prea îngustă pentru a-i oferi sprijin.

Plictisit, portarul din spatele geamului antiglonț ridică cu greu ecranul reflectorizant care îl ferea de soare.

– Bună ziua ! Aș dori să depun niște documente în atenția domnului atașat, spun eu. Numirea ambasadorului SUA în România întârzia de vreo doi ani. – Cum vă numiți ?, întrebă portarul deschizând un registru voluminos.

– Ohanesian Eduard…

– Cuuum ?, se schimonosi omul încercând să-mi scrijelească numele în condică.

– O-ha-ne-si-an, silabisesc eu. Ohanesian Eduard Ovidiu. Trezit parcă dintr-un somn adânc, omul reușește să noteze pe hârtie ceva.

– Și despre ce este vorba ? , întrebă adormitul fără să ridice privirea.

– O informare despre un terorist, cetățean al SUA.

La auzul acestor vorbe, pixul leneș s-a înfipt în hârtie. Omul se holbă la hârtiile mele și spuse speriat :

– Mmmdah. Vine imediat un coleg să le preia. Colegul în uniformă și înarmat apare și mă interoghează intens, fiind interesat de calitatea mea de jurnalist. În acest timp, freca de zor documentația groasă cu un tester din hârtie. Se așteptau să introduc în sediu vreun antrax sau ceva asemănător?  Nu a trecut mult timp de la acest episod. Americanii s-au descărcat de gestiune. Munaf a fost adus în țară, în mare secret, la sfârșitul lunii august 2015. Își ispășește pedeapsa într-un penitenciar românesc.”

1767 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.