Curiozitati despre…ciuperci

Datorita formei lor, adesea neobisnuita, si pentru faptul ca apar pe neasteptate, dupa ploaie, ciupercile au fost obiectul unei intense curiozitati a omului, de-a lungul timpului. Ciupercile de padure sau camp se pot consuma sigur si nu sunt otravitoare daca se fierb puternic si apa se arunca dupa fierbere, de asemenea daca observam ca sunt mancate de oi si capre. Ciupercile se verifica intotdeauna inainte de mincare, pentru a evita otravirea sau chiar moartea, prin una din urmatoarele metode: nu cumparati decat din magazine specializate, nu de la tarani. Chiar daca ati cunoaste foarte bine ciupercile comestibile, in timpul ploilor se poate ca acestea sa se „otraveasca” de la alte ciuperci otravitoare din jur! O alta metoda este aceea de a introduce o lingurita de argint in mincarea de ciuperci cit timp este pe foc si daca lingurita se innegreste, ciupercile sint… otravitoare!

Inlocuiti carnea din alimentatie!champignons_agaricus

Trei-patru portii de ciuperci pe saptamana sunt o  sursa perfecta de proteine. Nu mai avem nevoie de carne, nu mai simtim oboseala si spunem adio durerilor de stomac. “Manastirea intr-un picior” nu este doar subiect de ghicitoare, ci si un tratament naturist. Tot mai multe studii arata ca ciupercile ar putea intra in categoria super-alimentelor, alaturi de broccoli si afine. Iata care sunt principalele beneficii aduse organismului. Sursa de fibre, vitamine si minerale, ciupercile sunt intr-adevar un aliment-minune. Asta pentru ca nu contin grasimi, zahar ori sare.

Stiati ca cea mai mare ciuperca comestibila de pe Pamant se numeste “fulin”, avand peste 5 kg in greutate?33

Creste in China si este folosita in alimentatie si in medicina. Cel mai otravitor exemplar din lume este “Amanita Phaloida”, de culoare galben-masliniu. Victima moare dupa 15 ore de la consumarea ciupercii fatale. Ciupercile au un continut de grasimi de aproximativ 3%, fiind sarace in calorii. Poseda un continut ridicat de carbohidrati si de substante minerale: potasiu, fosfor,fier, selenium si mangan. Sunt bogate in vitamina D, B1 si B2.

Cele mai scumpe ciuperci din lume provin din nordul Italieitrufe albe

Acestea se mai numesc si Trufe Albe, au diametru de 12 cm si cantaresc 500 g. Pretul lor variaza intre 2000 si 4000 de euro kilogramul. Pretul record care a fost platit pe aceste trufe albe, a fost stabilit de proprietarul cazinoului Macau, Stanley Ho, care a achizitionat 1,5 kg de ciuperci la pretul de 330.000 de dolari. De ce oare in cartile de desenat pentru copii, la gradinite si in primele clase, peste tot apare specia de ciuperci Amanita muscaria – palaria sarpelui sau muscarita? Explicatia ar fi aceea ca ea este de culoare rosie si este usor de colorat. Ar trebui ca langa ea sa apara si avertismentul de cap de mort, din care sa se retina ca este toxica si produce moartea. Aceasta specie se intalneste la noi in tara din iulie si pana in septembrie in padurile de conifere.

Ciupercile sunt sensibile la lumina si temperaturi ridicate

Ele cresc in zone unde materia se descompune sau in armonie alaturi de alte plante sau copaci. Primele cultivate au fost “champignon de Paris”, care erau crescute in pesterile umplute cu ingrasamant animal din jurul orasului. Ciupercile au fost considerate de-a lungul istoriei ca fiind o delicatesa. Astazi mai exista cateva tipuri in Europa sau Asia, cum ar fi morel sau matsutake, a caror prezenta in meniu este un rasfat prin excelenta. Chiar si asa, tipurile de ciuperci cultivate in Australia sunt accesibile ca pret si devin incet ceva mai mult decat ,,hrana pentru vegetarieni”.index

Ceea ce se numeste in mod obisnuit “ciuperca”, este un corp fructifer  care are rolul de a produce spori. Pentru ca un corp fructifer sa ia nastere, e necesar ca miceliile primare ale aceleisi specii sa vina in contact. Imprastierea sporilor e extrem de usoara, prin curentii de aer.

Se recomanda un consum mediu de ciuperci, pentru a se evita intoxicarea cu cadmiu si mercur!

Ghebele, care sunt cunoscute pentru calitatile lor gastronomice, au o proprietate destul de interesanta- acea ca ele pot emite, pe timp de noapte, o lumina vaga, alb-verzuie. Fenomenul se explica prin procesul de oxidare, care are loc in timpul respiratiei ciupercii. Exista numeroase specii de ciuperci tropicale luminiscente, pe care fetele din Indonezia, de exemplu, le culeg si le poarta la gat, pentru a semnala, baietilor care le curteaza, prezenta lor.

Stiati ca ciupercile sunt capabile sa stocheze metale grele, mai mult decat plantele verzi?

Prin urmare, se recomanda un consum mediu de ciuperci, pentru a se evita intoxicarea cu cadmiu si mercur! De asemenea, se stie ca ciupercile sunt destul de indigeste, de aceea nu e indicat ca ele sa se consume la cina.

Stiati ca exista specii de ciuperci halucinogene, care se folosesc sub forma de tigara, pentru a creea utilizatorilor stari de mare excitatie nervoasa, efecte psihedelice?halucinogene

Ciupercile halucinogene sunt în general culese, uscate şi sunt ingerate sau fumate. Efectele consumului de ciuperci sunt asemănătoare cu cele ale utilizării de LSD, dar sunt de mai scurtă durată. Ciupercile halucinogene erau folosite inca de acum 6.000 de ani, pe teritoriul actual al Europei, pentru unele ritualuri religioase. Se pare ca asemenea ciuperci halucinogene erau folosite inca din preistorie, de catre vraci si samani, in scopul accederii la stari de transa care le-ar fi facilitat comunicarea cu alte dimensiuni ale existentei. Doctorii intentioneaza sa trateze cu un ingredient activ care se gaseste in ciupercile halucinogenice pacientii deprimati care nu pot fi ajutati de medicamentele moderne sau psihoterapie. O alta descoperire este ca ciupercile magice sporesc amintirile asociate cu emotiile pozitive. Sunt primele studii cu privire la efectele drogurilor psihedelice in mai bine de 50 de ani si sunt considerate „revolutionare”. Consumarea acestora sub forma de droguri halucinogene este insa extreme de periculoasa. Olanda, tara cunoscuta cu atitudinea cea mai permisiva in acest domeniu a interzis ciupercile halucinogene dupa ce ministerul sanatatii a demonstrat ca cei care consuma aceste ciuperci in cantitati mari sunt predispusi la comportamente periculoase neprevazute.

 

5228 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.