Ediţie aniversară: Ziua Portului Constanţa în Serbia

Evenimentul „Ziua Portului Constanţa” a ajuns la cea de-a X-a ediţie în Serbia, astăzi, 22 septembrie 2016, fiind găzduit de Holiday Inn Hotel din Belgrad şi aşteptat cu interes în egală măsură de partenerii sârbi şi de comunitatea portuară constănţeană.

14435021_1585000298473282_242205295414738655_o

Organizatorul, Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa a marcat totodată existenţa de 120 de ani a Portului Constanţa.

În cadrul evenimentului, peste 200 de participanţi au avut posibilitatea să iniţieze contacte de afaceri directe cu parteneri din acelaşi domeniu de interes, identificând noi oportunităţi, încercând să găsească rezolvarea unor situaţii care îi preocupă cu privire la dezvoltarea propriilor afaceri.

Alături de conducerea CN APM SA au participat la eveniment Excelenţa Sa, Ambasadorul României la Belgrad, Oana Cristina Popa, reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor din Serbia, ai Port Governance Agency, delegaţi din Serbia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Germania, Ucraina, Ungaria, Austria şi operatori importanţi din Portul Constanţa.

E.S. Dna. Oana-Cristina Popa a avut o întrevedere cu delegaţia Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA, sosită la Belgrad pentru aniversarea, la 22 septembrie, a 10 ani de reprezentare în Republica Serbia şi a 120 de ani de existenţă a portului Constanţa.
E.S. Dna. Oana-Cristina Popa a avut o întrevedere cu delegaţia Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA, sosită la Belgrad pentru aniversarea, la 22 septembrie, a 10 ani de reprezentare în Republica Serbia şi a 120 de ani de existenţă a portului Constanţa.

Ambasadorul României la Belgrad, Oana Cristina Popa, a declarat la Ziua Portului Constanţa la Belgrad: „În primul rând consider că Portul Constanţa este o poveste de succes din care ambele state pot avea beneficii şi Ambasada României la Belgrad va include materiale de prezentare a portului Constanţa la toate evenimentele de promovare a României la care va participa. Această cooperare de afaceri pe care o dezvoltă Portul Constanţa este foarte importantă în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, economice şi a stabilităţii regionale în zonă, pentru mediul investiţional din cele două ţări„. Excelenţa Sa a mai adăugat că mediul de afaceri trebuie să se implice alături de autorităţi în activitatea de promovare a portului Constanţa, care are un potenţial foarte mare de dezvoltare: „Pe de altă parte, trebuie să folosim strategia europeană a Dunării şi coridorul pan-european, astfel încât să valorificăm atuurile portului Constanţa”.

14435067_1584999911806654_6762017828289308282_o„Implicarea Administraţiei Portului Constanţa în aducerea la masa discuţiilor a oamenilor de afaceri români şi sârbi a contribuit la creşterea spectaculoasă a traficului de mărfuri între cele două ţări din ultimii ani”, a declarat Sasa Jovanovic, expert portuar şi manager de proiect în cadrul companiei ICConsulenten, considerând că aceasta reprezintă o mare oportunitate care se oferă an de an tuturor firmelor de transport şi logistică, cel mai bun prilej de întâlnire între mediul de afaceri român şi sârb.

Marian Tănase, directorul general adjunct al CN APM SA Constanţa, a declarat: „Considerăm că agenţii economici din Serbia sunt parteneri importanţi în dezvoltarea viitoare a portului Constanţa, dorim ca acest eveniment să fie de un real ajutor partenerilor noştri din regiune pentru a-şi dezvolta şi diversifica afacerile, folosind avantajele portului Constanţa, contribuind la extinderea relaţiilor bilaterale româno-sârbe în domeniul transportului naval şi intermodal. Apreciem că trebuie mai bine corelată necesitatea proprie de dezvoltare a portului Constanţa printr-o interacţiune mai eficientă şi mai bine integrată cu interesele de dezvoltare economică a celorlalţi membri ai comunităţii portuare, cu precădere companii de operare.14435207_1585000001806645_5159020972341403423_o

Alexandru Mădălin Crăciun, director comercial al CN APM SA Constanţa, a subliniat:„Dorim ca prin acest eveniment de promovare să menţinem şi să dezvoltăm relaţiile în vederea creşterii traficului de mărfuri în zonă, dar şi să identificăm noi zone de interes în vederea atragerii de noi fluxuri de mărfuri. Ne propunem să întărim parteneriatele stabilite până în prezent şi încurajăm deschiderea de noi linii de navigaţie cu escale în porturile româneşti, respectiv iniţierea de conexiuni multimodale şi cu alte porturi”.

          Au fost reprezentate la Belgrad companiile Chimpex, Comvex, TTS, Umex, interesate de întâlnirile de afaceri B2B stabilite cu partenerii din această zonă. Evenimentul este susţinut de porturile partenere la Dunăre, Pancevo, Novi Sad, Belgrad, Senta (Serbia), Vukovar (Croaţia) şi Baja (Ungaria). CINA – INTERTEK, DTL – cel mai mare armator privat din Serbia, JRB – cel mai mare şi cel mai important armator sârbesc, cu vechime de peste 150 de ani, TRANSAGENT – companie de origine croată care se ocupă de chartering, mai ales pentru transportul feroviar, iar în ultima vreme s-au orientat spre transfortul fluvial pe Dunăre, ELIXIR Group – cel mai mare producător de îngrăşăminte complexe din Serbia, importator de materii prime, sunt doar câteva dintre firmele care au intrat la discuţii cu reprezentanţii Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa şi ai operatorilor de mărfuri din Portul Constanţa. De asemenea, la întâlnirile B2B cu operatorii români au participat: ELIXIR GROUP, PORTUL PANCEVO, DELTA AGRAR, CHANTEN, MK COMMERCE, PROMIST, VICTORIA GROUP, AGROGLOB, CFND, CARGILL, GLENCORE, LA FARGE SERBIA, CHS.

De la începutul acestui an până la 31 august, traficul de mărfuri între Portul Constanţa şi Serbia a fost de 3.64 milioane tone, din care 2,14 milioane tone îl reprezintă traficul fluvial, iar traficul maritim a fost de 1,5 milioane tone.

În traficul total, ponderea o deţin cerealele, cu peste 2 milioane tone, urmate de îngrăşăminte cu peste 1,03 milioane de tone, minereurile de fier şi deşeurile de fier  0,19 milioane tone.

Cerealele din Serbia sunt exportate, cu tranzit prin portul Constanţa, spre Coreea de Sud, Spania, Iran, Egipt, Israel, Turcia, Portugalia, Olanda, Tunisia, Italia, Libia, iar produsele metalice sârbeşti ajung în Turcia, Algeria, Tunisia, Siria, Spania. De asemenea, Serbia importă, cu tranzit prin portul Constanţa, combustibili minerali solizi, îngrăşăminte, minereuri de fier şi deşeuri de fier, minereuri şi deşeuri neferoase, produse petroliere, minerale brute sau prelucrate, echipamente, maşini, din ţări ca: Egipt, Siria, Iordania, Ucraina, Rusia, China, Spania, Grecia, Turcia, Mozambic, Algeria, Danemarca.       

image-do

Atât reprezentanţii comunităţii portuare constănţene, cât şi partenerii sârbi consideră că este absolut necesară concentrarea eforturilor pentru întreţinerea şenalului navigabil prin implicarea tuturor autorităţilor care pot contribui la aceasta.

Evoluţia constantă a relaţiilor de colaborare între portul Constanţa şi porturile sârbeşti din ultimii zece ani, întărită prin declararea portului Constanţa ca principal port maritim de tranzit pentru Serbia şi parafată prin Memorandumul de Înţelegere cu Portul Pancevo, reprezintă un context favorabil pentru dezvoltarea în continuare a relaţiilor de transport şi schimbului de mărfuri în zonă.

Portul Constanţa are o contribuţie majoră la îmbunătăţirea permanentă a relaţiilor comerciale dintre România şi Serbia; rolul portului Constanţa de poartă la Marea Neagră a fost consolidat prin deschiderea, în 2007, a reprezentanţei CN APM SA în Serbia.

Evenimentul face parte din strategia de promovare a facilităţilor şi serviciilor oferite de portul Constanţa, a proiectelor pentru dezvoltarea acestuia, dată fiind legătura avantajoasă cu Dunărea, Coridorul de Transport Pan European VII.

Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa reuşeşte astfel o interacţiune mai eficientă cu membrii comunităţii portuare, în special companiile de operare, astfel încât pot fi atinse cât mai multe dintre obiectivele de dezvoltare pentru portul Constanţa.

 

2936 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.