Titlul de Doctor Honoris Causa pentru Radu Ciuceanu!

Ca urmare a propunerii Consiliului Facultății de Teologie Ortodoxă “Sfântul Apostol Andrei”, cu binecuvântarea Î.P.S. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, Senatul Universității “Ovidius” din Constanța a aprobat acordarea titlului de Doctor Honoris Causa prof. dr. Radu Ciuceanu, cercetător științific principal I și Director al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului (I.N.S.T.) al Academiei Române. Ceremonia înmânării înaltului titlu academic va avea loc în ziua de joi, 26 mai, în Sala Senatului din Campusul universitar – corp A, la orele 12:00.sdsd

Născut la Arad, la data de 16 aprilie 1928, prof. dr. Radu Ciuceanu conduce cel mai productiv institut de istorie recentă al Academiei Române și este, totodată, unul dintre ultimii supraviețuitori ai luptei de rezistență anticomunistă ce au avut de suportat din motive politice detenția, precum și diferite metode de umilință, reeducare și exterminare imaginate și experimentate de torționari în gulagul românesc. Contribuțiile sale majore sunt legate de cercetarea totalitarismului în România în timpul regimului comunist, în special aspectele referitoare la regimul concentraționar din România acelui timp.

Sorry, there are no polls available at the moment.

Intrat în Mișcarea Națională de Rezistență (M.N.R.) în 1947, iar în 1948 cooptat în Comitetul Militar al M.N.R.O., a fost arestat în septembrie 1948, anchetat de Securitate, Procuratură și N.K.V.D. și condamnat în iunie 1949 la 15 ani temniță grea, urmați de încă doi ani domiciliu obligatoriu (1964-1965), timp în care nu a primit drept de lucru și nici buletin de identitate.

Din 1990 până în 1992 a fost vicepreședinte al Camerei Deputaților, între 2000-2001, membru în „Comisia Juridică de Disciplină și Imunități”, iar între anii 2000-2004 – deputat din partea Partidului România Mare.

De-a lungul celor 23 ani de existență și de afirmare științifică a I.N.S.T., a participat la editarea periodicului „Arhivele Totalitarismului”, revistă care promovează nenumărate studii ce urmăresc realizarea tematicii de cercetare privind fenomenul totalitar, regimul penitenciar, documente de arhivă etc., activitatea sa științifică concretizându-se în 18 cărți, 9 volume de prim autor, peste 80 de articole în reviste și în volume, precum și în numeroase comunicări la conferințe naționale și internaționale.

Ca o recunoaștere a caracterului interdisciplinar și variat al cercetărilor pe care le-a întreprins de-a lungul timpului, activitatea sa de cercetare a fost apreciată și recompensată cu mai multe premii și distincții, cele mai recente fiind: Diploma omagială Sfântul Ioan Gură de Aur, în semn de prețuire și recunoștință pentru merite deosebite în păstrarea dreptei credințe și promovarea culturii creștine de către Patriarhia Română, (2015); Diploma de merit și medalie de onoare pentru activitatea de parlamentar în apărarea drepturilor muncitorilor, acordată de Sindicatul Independent „Nicolae Malaxa” din S.C. Republica S.A. (2014); Diploma „Meritul Academic”, în cadrul Ceremoniei de decernare a Premiilor Academiei Române, Aula Academiei Române (2013); Diploma de merit pentru realizări remarcabile în activitatea științifică și administrativă, promovarea adevărului istoric și a valorilor naționale românești și universale, cooperarea exemplară cu comunitatea academică din Basarabia noastră istorică și cu prilejul împlinirii a două decenii de la întemeierea Instituției, acordată de Academia de Știință a Moldovei, Institutul de Istorie, Stat și Drept (2013); Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena pentru activitate remarcabilă în apărarea valorilor creștine, în slujba Bisericii lui Hristos și a comunității umane, acordată de Patriarhia Română (2013); Diploma de onoare acordată directorului pentru INST, merite deosebite în păstrarea credinței și promovarea culturii creștine de către Patriarhia Română (2013); Titlu de Membru de onoare al Fundației Sfinții Închisorilor (2012);

În anul 2010 i s-a înmânat de către președintele Academiei Române, academician Ionel Haiduc, Diploma de Onoare, în calitate de inițiator și membru fondator al Fundației „Panteonul României” pentru contribuția susținută pe care a depus-o la reabilitarea memoriei celor care au constituit, ani de zile, fenomenul rezistenței anticomuniste în România.

5341 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.