Șeful Poliției Negrești Oaș ștergea sângele. Cu mopul

Pentru a-l scăpa pe principalul vinovat, șeful poliției a șters sângele cu mopul

După ce a fost măcelărit în stradă la Negrești Oaș, un tânăr localnic este plimbat prin meandrele justiției

Cu peste cinci ani în urmă, în a treia seară de Crăciun, o agresiune de o violență ieșită din comun se petrecea în mijlocul orașului Negreștibar4 Oaș. Conform mărturiilor, în fața barului Cardinal din strada Garoafelor, la numai 30 de metri de intrarea Liceului Teoretic din localitate, milionarul Mihai Crișan și garda sa de corp, Ioan Palade, coboară din mașină și, în urma unei altercații verbale, îl măcelăresc pe Mihai Roman, poreclit de localnici Roșeață. Victima scapă cu viață, dar se alege cu răni grave. Camerele de filmat montate la intrarea în liceu au înregistrat întregul incident. Surprins de violența agresiunii, comandantul Poliției Negrești Oaș de la vremea aceea a șters disperat urmele. Cu mopul. Înregistrările și martorii au dispărut pe rând. Dosarul agresiunii a fost mușamalizat, iar dosarul șefului Poliției Negrești Oaș este ținut la sertar.

Numai întâmplarea face ca autorul acestui articol să fie prezent în Satu Mare exact în momentul în care incidentul susmenționat era mediatizat la un post central de televiziune în vogă. Știrea referitoare la faptele patronulului celui mai mare complex turistic din zona Oaș și Roșeață a făcut rapid înconjurul județului, fiind intens comentată de jurnaliștii locali. Brusc, în câteva ore, orice discuție despre incident s-a închis. Se zvonea că, între timp, cineva a descărcat un portbagaj cu bani și publicitate la București, astupând gurile bogate ale televiziunilor. Ca prin minune, în zilele următoare, cazul de la Negrești Oaș, ca subiect de presă, lua sfârșit. Mai mult, unele ziare locale au început o campanie de denigrare a victimei Mihai Roman, din care rezulta că agresorii aveau toate motivele să-l taie în plină stradă. Martorii își aduc aminte că, în urma agresorilor, sosit la scurt timp după incident, comisarul șef Ioan Ghencean, fostul șef al poliției locale, în loc să facă anchetă și să strângă probe, mărturii și dovezi, a șters urmele de sânge cu mopul. Mihai Roman a fost spitalizat cu multiple plăgi tăiate, unele afectând zone vitale. Evenimentul a fost mediatizat la București pentru scurt timp, orice știre  despre incidentul în care a fost implicat patronul Complexului Valea Măriei dispărând de pe micile ecrane, chiar și de pe Internet.

Cam așa a fost mușamalizat și dosarul, deși…

…Mihai Roman a fost internat de urgenţă la Cluj Napoca cu răni grave. I-a fost salvată viaţa, ulterior primind de la Laboratorul de Medicină Legală (LML) Satu 9Mare, certificat medico-legal care prevedea că leziunile ce i-au fost cauzate necesitau 90 de zile de îngrijiri medicale. Deşi partea vătămată a avut braţul drept paralizat timp de 8 luni, medicii de la LML Satu Mare au refuzat să-i prelungească numărul de zile de îngrijiri medicale, ca urmare a intervenţiilor afaceristului Mihai Crişan. Urmele lăsate de atacatori pe corpul victimei dovedesc faptul că aceștia au țintit puncte vitale : capul, vena jugulară și pieptul. Casetele cu înregistrări și fotografiile șocante cu rănile victimei dispar ca prin minune de la instituțiile care i-au acordat ajutor și tratament, dar și din dosarul cauzei. Nu s-a stabilit nici arma cu care s-a comis agresiunea : cuțit sau șurubelniță. Martorii, inclusiv victima au fost amenințați în mai multe rânduri. Roman a trebuit să plece cu familia în Franța. 

Un senator cere pedepsirea vinovaților

Senatorul independent de Satu Mare, Valer Marian, fost procuror și jurnalist, este singurul  oficial care a refăcut ancheta în cazul Mihai Roman, solicitând prin mai multe interpelări și materiale de presă pedepsirea infractorilor deosebit de periculoși și a protectorilor acestora, polițiști, procurori și politicieni.

“În data de 27.12.2010, în faţa unui bar din oraşul Negreşti-Oaş, numitul Mihai Crişan împreună cu garda sa de corp Ioan Palade, un individ violent, de etnie romă, i-au aplicat tânărului Mihai Roman 13 lovituri de cuţit prin care i-au pus în pericol viaţa (o lovitură în partea dorsală a capului, în zona cerebelului, o lovitură în partea anterioară a gâtului, în apropierea venei jugulare, 6 lovituri în antebraţul drept, 2 lovituri în braţul drept şi 3 lovituri în antebraţul stâng). În loc să-i reţină pe agresori şi să conserve probele de la locul faptei, şeful Poliţiei oraşului Negreşti-Oaş a şters toate urmele de sânge cu mopul şi nu a preluat nici el nici ceilalţi anchetatori imaginile înregistrate pe camera video din zonă. Mihai Roman a fost internat de urgenţă la Cluj Napoca unde i-a fost4 salvată viaţa, iar ulterior a primit de la Laboratorul de Medicină Legală (LML) Satu Mare certificat medico-legal care prevedea că leziunile ce i-au fost cauzate necesitau 90 de zile de îngrijiri medicale. Deşi partea vătămată a avut braţul drept paralizat timp de 8 luni, medicii de la LML Satu Mare au refuzat să-i prelungească numărul de zile de îngrijiri medicale, ca urmare a intervenţiilor agresorului Mihai Crişan. În timpul spitalizării, partea vătămată a fost ameninţată în spital atât de agresorul Mihai Crişan, care i-a spus că-l “face” respectiv că-l omoară dacă va solicita anchetarea sa, şi de fiul său Romeo Crişan, care i-a arătat o armă de vânătoare ascunsă sub haină. Partea vătămată a fost ameninţată în spital inclusiv de doi poliţişti anchetatori (cu numele Mocanu respectiv Vida), care i-au solicitat să nu insiste în anchetarea lui Mihai Crişan pentru tentativă de omor. Cert este că dosarul cauzei este tergiversat de aproape 3 ani, cu sprijinul şi al prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Marinela Pop, care se află în relaţii apropiate cu actualul şef al IPJ Satu Mare, unul din protectorii lui Crişan. Partea vătămată a trebuit sa plece cu familia din ţară în Franţa, pentru a scăpa de ameninţările proferate la adresa sa şi a copilului său minor de către Mihai Crişan, care în cursul acestui an l-a bătut şi pe prietenul său Miroslav Dângă numai pentru motivul că se află în relaţii apropiate.”

“Domnule ministru al Justiţiei, vă solicit, având în vedere că sunteţi şi membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), să cereţi efectuarea unei anchete de către Inspecţia Judiciară a CSM cu privire la tergiversarea şi muşamalizarea dosarelor penale în care au fost implicaţi numiţii Mihai Crişan şi Romeo Crişan (ucidere din culpa, tentativă de omor, ultraj cu violentă) şi să sesizaţi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru anchetarea poliţiştilor suspectaţi de favorizarea infractorilor. Solicit răspuns scris şi verbal.

Senator

Valer Marian”

(Fragmente din interpelarea intitulată “Protejarea unor  infractori periculoși din zona Oașului de către șefi din Poliția Națională și Județeană”, prezentată în ședința Senatului din data de 28.10.2013)

Tu știi cine sunt eu ?

7L-am contactat pe Mihai Roman, refugiat în Franța după ce el și familia sa au fost amenințați de agresori și, impresionați de povestea acestuia, l-am convins să se lase fotografiat. Chiar și acum, după mai bine de cinci ani, dispunerea, lungimea și profunzimea cicatricilor sunt elocvente. Vă punem la dispoziție imaginile, convinși fiind că nu trebuie să fiți medici pentru a judeca singuri dacă viața victimei a fost pusă în pericol sau nu. Între timp, după cum se poate vedea din fotografiile recente, afaceristul Mihai Crișan beneficiază de lucrări importante finanțate de la bugetul de stat, respectiv Primăria orașului Negrești Oaș i-a atribuit construirea unei case de cultură în valoare de aproape 6 milioane de euro.

Roman ne-a oferit și mai multe detalii referitoare la dosarul penal care a fost întocmit în cauză. În seara agresiunii, după ce a încasat cele 13 lovituri de cuțit, Crișan i-a spus “ Tu știi cine sunt eu ?” și l-a sunat pe șeful Poliției Negrești Oaș căruia i-a spus “ Să-i faci dosar penal la Roșeață !”. Era de notorietate publică faptul că afaceristul se afla în relații foarte apropiate cu ultimii doi șefi ai Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, chestorul Liviu Tăut, respectiv comisarul șef Constantin Taloș, care l-au protejat ani de zile tolerându-i tot felul de fapte antisociale, de la violențe la evaziune fiscală. Această relație apropiată s-a reflectat în modul de întocmire a dosarului penal. Polițiștii din Negrești Oaș nu au efectuat cercetarea locului faptei în vederea depistării și conservării probelor și nu au efectuat demersuri pentru identificarea și audierii tuturor făptuitorilor participanți la agresiunea comisă împotriva lui Roman. Așa cum am arătat, polițiștii nu au ridicat ca mijloace de probă, nici măcar înregistrările de la camera video instalată în zonă, deși acestea sunt păstrate cel puțin 30 de zile. Mai mult, sosit în scurt timp la fața locului, comisarul șef Ioan Ghencean, șeful Poliției Negrești Oaș, a cerut un mop barmanei de la Cardinal și a șters urmele de sânge provenite de la victimă.

Un an cu suspendare pentru tentativă de omor

Pe de altă parte, ofițerii de poliție judiciară Vida și Mocanu din cadrul Inspectoratului de Poliție Satu Mare s-au deplasat în dimineața zilei următoare la spitalul înImage1 care era internată victima, cu care au vorbit pe un ton amenințător solicitându-i să nu depună plângere împotriva lui Mihai Crișan. După ce a ieșit din spital, Roman a fost chemat aproape zilnic la Poliția Negrești Oaș de către inspectorul Ionel Dinu, acesta luându-i mai multe declarații și spunându-i să se împace cu Crișan, pentru că acesta este om cu bani și nu are ce să-i facă. La unele audieri a fost prezent și inspectorul Ioan Burnar, care i-a spus de asemenea să se împace cu agresorul.

Cert este că polițiștii au tergiversat și mușamalizat soluționarea dosarului și după câțiva ani au propus neînceperea urmăririi penale pentru principalul vinovat, Mihai Crișan, și trimiterea în judecată doar a bodiguardului său, pentru vătămare corporală gravă. Interesant este că dosarul a fost finalizat cu rechizitoriu pentru “acarul Palade” chiar de către prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Marinela Pop, magistrat care se afla în relații apropiate cu șeful IPJ, Constantin Taloș, amicul și protectorul lui Crișan. Polițiștii și procurorul de caz au refuzat să încadreze agresiunea în tentativă de omor, având în vedere natura corpului delict folosit (cuțit, conform victimei, șurubelniță, potrivit agresorilor), numărul loviturilor aplicate (13) și zonele vitale în care i-au fost aplicate (în ceafă și sub bărbie) sau spre care erau îndreptate (inimă, plămâni, stomac), care i-au pus în primejdie viața. Polițiștii și procurorul de caz nu au atașat la dosarul cauzei fotografii cu leziunile suferite de victimă și cu corpul delict folosit la agresiune, dar, culmea ridicolului, au atașat în schimb, mai multe fotografii cu cricul cu care Roman, la un moment dat, a încercat să se apere.

După peste patru ani de la agresiune, Judecătoria Negrești Oaș l-a condamnat pe bodiguardul Palade la o pedeapsă modică de un an închisoare cu suspendare condiționată și a respins pretențiile civile. Și președintele completului de judecată, Maria Moiș, a refuzat să schimbe încadrarea juridică din vătămare gravă în tentativă de omor. Vădit nemulțumit Mihai Roman a declarat recurs, dar acesta i-a fost respins rapid de Curtea de Apel Oradea, care a menținut încadrarea și pedeapsa inițiale. La judecarea recursului a participat un procuror originar in județul Satu Mare care se afla și el de mulți ani în relații apropiate cu afaceristul Crișan.

Dosarul șefului Poliției Negrești Oaș zace la DNA Oradea

Dovada cea mai concludentă a caracterului inechitabil al procesului o constituie faptul că, în data de 12.08.2014, Serviciul Teritorial Oradea al Direcției Naționale 1Anticorupție a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar împotriva comisarului șef Ghencea Ioan, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, reținându-se că există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în data de 27.12.2010, în calitate de șef al Poliției Orașului Negrești Oaș, cu știință, și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu, cauzând o vătămare a drepturilor și intereselor legale ale unei persoane vătămate (Roman Mihai), concomitent cu obținerea pentru o altă persoană (Crișan Mihai) a unui avantaj nepatrimonial.

Din ordonanța de dispunere a controlului judiciar rezultă că, în concret, la data de 27.12.2010 și în zilele următoare, inculpatul Ghencean Ioan și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile și obligațiile de serviciu stabilite prin fișa postului și prin procedura privind organizarea și desfășurarea activității poliției pentru investigarea și cercetarea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, vătămare corporală și vătămare corporală gravă, prin aceea că nu a luat măsuri imediate pentru identificarea autorilor unei infracțiuni cu violență, precum și a mijloacelor de probă. În acest mod, inculpatul Ghencean Ioan, șef al Poliției Orașului Negrești Oaș, a făcut posibilă netragerea la răspundere penală a unuia dintre autorii unei infracțiuni de vătămare corporală gravă, săvârșită împotriva unei persoane3 crisan vătămate, fapt ce a dus la lezarea drepturilor și intereselor legale ale respectivei persoane.

Acest dosar a fost finalizat de către lucrătorii din cadrul Serviciului Satu Mare al Direcției Naționale Anticorupție la sfârșitul anului 2014, când l-au trimis la DNA Oradea cu propunere de trimitere în judecată, unde stă la sertar de un an și patru luni.  Roman Mihai l-a sunat recent pe procurorul de caz, Cristian Ardelean și l-a întrebat de situația dosarului, iar acesta i-a răspuns că a fost ocupat cu alte cauze. Potrivit unor lucrători din Direcția Generală Anticorupție Satu Mare există suspiciuni că soluționarea dosarului este tergiversată din cauza comisarului șef Luminița Șugag, ofițer de poliție judiciară aflat în subordinea procurorului Ardelean pentru că soțul acesteia, comisarul șef Emilian Șugag, fost șef al Servicului de Combatere a Crimei Organizate din IJP Satu Mare, de anul trecut adjunct al șefului inspectoratului, se afla și el în relații apropiate cu milionarul Crișan. De exemplu, cu câțiva ani în urmă, mai mulți polițiști din subordinea acestuia au executat în localitatea Mujdeni o operațiune de monitorizare inclusiv prin filmare a unui transport de țigări de contrabandă din Ucraina efectuat cu un deltaplan, dar nu a fost întocmit dosar penal după ce s-a descoperit că în această afacere era implicat și un fiu al afaceristului Mihai Crișan.

Eduard Ovidiu Ohanesian

5311 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.