Mușamalizarea unui dosar de tentativă de omor

Coat_of_arms_of_the_Senate_of_Romania

Adresată: Doamnei ministru al Justiției, Raluca Alexandra Prună

Senator: Valer Marian

Circumscripția electorală: nr. 32 Satu Mare

Colegiul electoral: nr. 1

Grup parlamentar: independent

Obiect: Tergiversarea și mușamalizarea unui dosar de violare de domiciliu, distrugere și tentativă de omor 

Ședința Senatului din: 25.04.2016

În temeiul art.112 alin.1 din Constituţia României şi art. 163 din Regulamentul Senatului, vă înaintez prezenta

INTERPELARE:       

Petentul Pop Vasile Daniel și firma acestuia, SC Cornet Andezit SRL, dețin în proprietate legală o suprafață de circa 12 hectare în perimetrul carierei de piatră de andezit denumită Cornet, situată la marginea orașului Negrești Oaș din județul Satu Mare. În anul 2006 SC Zapodi SRL Negrești Oaș a dobândit, în condiții discutabile, prin cesionare de către SC Lafarge Agregate SA București, cu acordul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, licență de exploatare piatră de20150626_140058 andezit industrial și de construcții în cariera Cornet, unde deținea o suprafață de 2,3 hectare de teren, a cărei exploatare a epuizat-o până în anul 2012. Din 2006 și până în prezent SC Zapodi SRL a exploatat în nenumărate rânduri piatră de andezit de pe terenurile din vecinătate, aflate în proprietatea petenților Pop Vasile (3,5 ha), Fedorca Ștefan (2,5 ha), Pop Vasile Daniel (3 ha) și SC Cornet Andezit SRL (8,8 ha). Petenții Pop Vasile și SC Cornet Adezit SRL au acționat în judecată SC Zapodi SRL încă din 2007, obținând mai multe hotărâri judecătorești (ordonanțe președințiale) definitive, care au fost puse în executare, prin care pârâta susmneționată a fost obligată să oprească orice lucrări de excavare a pietrei pe terenurile reclamanților și să evacueze de îndată utilajele de extragere a pietrei pe care le-a amplasat pe terenurile acestora, dar aceasta nu s-a conformat, continuând exploatarea nelegală a acestora. În ultimii ani SC Zapodi SRL s-a asociat în această exploatare nelegală cu SC Roșu Company SRL Livada, firmă care are ca principal obiect de activitate comercializarea de materiale de construcții.

Sorry, there are no polls available at the moment.

Din 2006 și până în prezent, petenții Pop Vasile, Pop Vasile Daniel și SC Cornet Adezit SRL s-au adresat de numeroase ori organelor competente, respectiv organelor de urmărire penală (Poliția orașului Negrești Oaș și Parchetul de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș), Gărzii de Mediu Satu Mare, Agenției de Mediu Satu Mare și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, în vederea tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate și a restabilirii legalității, dar aceste instituții nu au adoptat măsuri în acest sens, întrucât directorul SC Zapodi SRL, Ciobra Dumitru Florin, a beneficiat de protecția unui grup local de interese, constituit din Image3reprezentanți ai Primăriei orașului Negrești Oaș, Gărzii de Mediu Satu Mare și Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare, polițiști (inspectorul Dinu Daniel Ionel din Poliția orașului Negrești Oaș), procurori (Bodoc Georgel și Liloiu Panna Maria de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș), ofițeri SRI (colonelul Dragoș Vasile, șeful compartimentului de monitorizare și de combatere a infracționalității economico-financiare din SRI Satu Mare, care este văr cu patronul SC Roșu Company SRL), precum și de protecția unor reprezentanți ai Agenției Naționale de Resurse Minerale. Precizez că, în urmă cu trei ani, colonelul SRI Dragoș Vasile a mers până acolo încât l-a amenințat personal pe petentul Pop Vasile Daniel să renunțe la terenul deținut în cariera Cornet întrucât altfel va avea probleme.

Menționez că toate aceste aspecte nelegale le-am prezentat detaliat într-o interpelare adresată primului ministru Victor Ponta, ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ministrului Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu și ministrului Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, în ședința Senatului din 07.09.2015, având ca obiect „Verificarea nelegalităților comise de SC Zapodi SRL Negrești Oaș și de protectorii acesteia din instituțiile statului”. În urma acestei interpelări a fost înregistrat un dosar penal la Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Oradea, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș a dispus, prin ordonanța din 30.10.2015, emisă în dosarul nr. 349/P/2007 (a cărui soluționare a fost tergiversată timp de opt ani), punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații Ciobra Dumitru Florin și Fedorca Augustin, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt. Prin ordonanța emisă în data de 06.11.2015, Parchetul de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș a constatat că reprezentanții susmenționați ai SC Zapodi SRL au exploatat și au sustras nelegal piatră de andezit de pe terenul proprietatea SC Cornet Andezit SRL, dar a dispus renunțarea la urmărire penală cu motivarea că nu există un interes public în urmărirea infracțiunii, întrucât s-a putut proba sustragerea a numai două camioane de piatră, în cantitate de 32 tone și în valoare de 761,60 lei.

Obiectul prezentei interpelări îl constituie tergiversarea soluționării dosarului Parchetului de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș nr. 373/P/2015, la care primaImage8 sesizare datează din 15.05.2015. În ziua respectivă, directorul SC Zapodi SRL, Ciobra Dumitru Florin, a pătruns fără drept, pe terenul proprietatea SC Cornet Andezit SRL, unde se afla petentul Pop Vasile Daniel, împreună cu alte șapte persoane, cu trei autoturisme de teren și un excavator. Cu această ocazie, numitul Ciobra Dumitru Florin și însoțitorii săi au distrus bariera și cabina de pază de la intrare, precum și parbrizele, geamurile, farurile și stopurile de la o camionetă carosată și un camion marca Mercedes aflate în proprietatea SC Cornet Andezit SRL. Totodată, l-au amenințat cu moartea pe petentul Pop Vasile Daniel, pe care numitul Ciobra Dumitru Florin a vrut să-l lovească cu un par, dar acesta a reușit să fugă. A fost urmărit cu două autoturisme de teren, dar a reușit să scape după ce a alergat circa 800 de metri până pe culmea dealului, unde urmăritorii nu au mai putut urca cu autoturismele.                                                                                                    Petentul a sunat la telefonul de urgență 112, dar polițiștii au venit la fața locului abia după 40 de minute și nu au luat măsuri de identificare, de reținere și de audiere a agresorilor.  Dacă ar fi făcut acest lucru, ar fi constatat inclusiv că numitul Ciobra Dumitru Florin a circulat cu autoturismul fără permis de conducere, întrucât acesta i-a fost suspendat în cursul lunii martie 2015, după ce a fost prins conducând cu alcoolemie peste limita legală în municipiul Baia Mare. De altfel, cu concursul protectorilor săi din Poliția orașului Negrești Oaș, susnumitul a condus zilnic autoturismul său, inclusiv în compania inspectorului Dinu Daniel Ionel, șeful poliției rutiere din Negrești Oaș, până recent, când a fost condamnat prin sentința penală a Judecătoriei Baia Mare nr. 597/14.04.2016, pronunțată în dosarul nr.10033/182/2015, la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendare condiționată, pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

După circa o lună de la eveniment, Poliția orașului Negrești Oaș i-a comunicat petentului Pop Vasile Daniel că plângerea sa a fost transmisă Parchetului de pe lângă Image10Tribunalul Satu Mare, pentru efectuarea de cercetări sub aspectul săvâșirii infracțiunii de tentativă de omor. Dosarul a stat în totală nelucrare, iar după câteva luni a fost trimis Parchetului de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș, unde a fost înregistrat sub nr. 373/P/2015. Conform petentului, și la acest parchet a stat în nelucrare până în prezent, întrucât nici măcar nu a fost citat și audiat în calitate de parte vătămată, deși a trecut aproape un an de la sesizarea și constatarea faptei. În toată această perioadă a așteptat să fie audiat pentru a oferi detalii cu privire la faptă și pentru a preda anumite probe, respectiv fotografii realizate la fața locului cu telefonul mobil, inclusiv în cursul urmăririi sale, și parul cu care s-a intenționat lovirea sa și au fost sparte parbriezele, geamurile, farurile și stopurile de cele două autovehicule, care a fost abandonat pe terenul său.

Săptămâna trecută petentul a aflat că dosarul nr. 373/P/2015 se află la Parchetul de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș, unde a fost trimis de Poliția orașului Negrești Oaș cu propunere de clasare a cauzei, cu motivarea că nu există nicio faptă penală. Menționez că dosarul s-a aflat în supravegherea procurorului Liloliu Panna Maria, care a deținut în ultimii ani funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș, din care s-a pensionat recent, și că la început dosarul s-a aflat la soțul său, procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare. Oare pentru polițiștii și procurorii de la Negrești Oaș viața și proprietatea unui om, care sunt garantate prin Constituție, nu prezintă nicio valoare? Oare aceștia n-au auzit și n-au citit de infracțiunile de violare de domiciliu, distrugere și tentativă de omor, prevăzute de vechiul și de noul Cod penal?

Pentru considerentele expuse, vă solicit să dispuneți efectuarea de verificări de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și de către Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la tergiversarea și mușamalizarea dosarului Parchetului de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș nr. 373/P/2015, urmând să-mi comunicați constatările efectuate și măsurile dispuse, inclusiv sub aspectul tragerii la răspundere disciplinară și penală.

Solicit răspuns scris și verbal.

 

Senator

Valer Marian

Înregistrari video

2481 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.