Fonduri nerambursabile pentru comunităţile izolate din Deltă

Mecanismul financiar Investiţii Teritorial Integrate (ITI) Delta Dunării, dedicat dezvoltării comunităţilor locale izolate din Deltă, va fi disponibil din vară. Fondurile nerambursabile de peste 1,1 miliarde euro vor fi alocate în baza Strategiei Integrate de Dezvoltare Dura­bilă a Rezervaţiei Bio­sferei Delta Dunării(ce cuprinde comunităţi din judeţele Tulcea şi Constanţa), docu­ment ce va fi finalizat şi adoptat de Guvern în luna iunie. Banii vor fi investiţi în proiecte de infra­structură (transport,  sănătate, educaţie), protecţia mediului, servicii şi dezvoltare locală (turism, agricultură, pescuit).

Sorry, there are no polls available at the moment.

Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării ar putea să fie aprobată de Guvern în luna iunie, astfel încât, în cel mai scurt timp, fondurile alocate de Uniunea Europeană pe noul instrument financiar Investiţii Teritorial Integrate (ITI), respectiv 1,114 miliarde de euro, să poată ajunge la locuitorii din comunităţile izolate din Deltă”, a declarat premierul Dacian Cioloş la Tulcea, unde s-a desfăşurat o reuniune de lucru pe această temă. Primul ministru a susţinut că acest mecanism financiar european este „o şansă istorică” ce necesită o abordare integrată, întrucât este necesar să se ţină cont atât de măsurile de protecţie a mediului, cât şi de măsurile de susţinere a oamenilor care trăiesc în aceste comunităţi izolate; „acest program dedicat Deltei Dunării trebuie să fie un program de coeziune economică, socială şi de mediu, să găsim echilibru în utilizarea fondurilor, astfel încât infrastructura să fie pentru oameni şi să rămână spaţiu suficient inclusiv din punct de vedere financiar pentru adevărate proiecte de dezvoltare”, a subliniat premierul, citat de Agerpres.

Vor putea fi accesate fonduri europene pentru dezvoltarea serviciilor de apă şi canalizare din comunităţile cu mai puţin de 2.000 de locuitori, dar şi pentru dezvoltarea infrastructurii de transporturi din Rezervaţie. Mai pot fi accesate fonduri pentru proiecte de infrastructură şcolară şi în domeniul sănătăţii, de protecţie a mediului, servicii şi dezvoltare locală (turism, agricultură, pescuit). Şeful Executivului a precizat că a solicitat formarea unei echipe de „facilitatori locali”, care să contribuie la realizarea proiectelor mici. „Mă gândesc, de exemplu, la proiectele simple de reabilitare a locuinţelor tradiţionale. Pot fi proiecte de câteva mii de euro care nu au nevoie de consultanţă foarte scumpă şi de proiecte foarte complexe şi este nevoie de oameni care să ajute colectivităţile să-şi pregătească proiectele”, a mai subliniat premierul.

2003 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.