Grup de lucru pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale militarilor

             Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, s-a întâlnit joi, 31 martie, cu experţi din alte ministere, din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi cu reprezentanţi ai mediului asociativ al militarilor în rezervă pentru o nouă rundă de consultări pe tema măsurilor necesare creşterii calităţii vieţii militarilor. 

Sorry, there are no polls available at the moment.

            Ministrul Motoc a prezentat stadiul planurilor de elaborare a principalelor măsuri referitoare la constituirea unui fond de locuinţe de serviciu, intenţia de aplicare a unei grile realiste şi echitabile pentru stabilirea compensaţiilor pentru chirie, construirea de baze militare cu facilităţi sociale şi realizarea unui centru medico-social pentru veterani şi militarii în rezervă şi retragere.

            Referitor la primul aspect, Ministrul Apărării Naţionale le-a adus în atenţie celor prezenţi soluţiile luate în calcul până în acest moment de experţii ministerului, necesare demarării, încă de anul acesta, a unui proiect de creştere a fondului de locuinţe de serviciu, acţiune ce s-ar putea derula pe o perioadă de 10 ani şi ar duce la diminuarea substanţială a fondurilor bugetare destinate plăţii compensaţiilor pentru chirie. În plus, ar fi o investiţie de capital solidă ce ar rămâne în patrimoniul statului. „Se are în vedere astfel ca, până în 2026, în fondul locativ al ministerului să intre peste 12.000 de unităţi, prin achiziţie, construire sau transferare”, a spus Mihnea Motoc.

            A doua componentă vizează aplicarea unei grile de criterii realiste şi echitabile pentru stabilirea compensaţiei pentru chirie. Ministrul a accentuat necesitatea găsirii unei formule mai bune, în special pentru militarii tineri, pentru a ajusta suma primită într-o manieră rezonabilă, în funcţie de categoria de personal, rangul garnizoanei şi numărul de persoane aflate în întreţinere.

            Ministrul apărării naţionale a subliniat intenţia instituţiei militare de a demara un proiect de construire de baze militare care să includă facilităţi sociale, prima vizată fiind unitatea militară a forţelor aeriene de lângă Feteşti. „Ideea este să pornim cu construcţii standardizate, care să facă mai uşoară transferarea lor ca soluţie şi pentru alte baze, având costuri diminuate”, a spus Mihnea Motoc.  

            Ministrul Apărării Naţionale le-a adus la cunoştinţă celor prezenţi posibilitatea implementării în viitorul apropiat, în colaborare cu Primăria sectorului 4, a unui proiect prin care va fi construit un centru socio-medical destinat persoanelor vârstnice (veterani de război, cadre militare în rezervă şi retragere, dar şi persoane civile), pe un teren al M.Ap.N., din fondurile administraţiei publice locale.

            Activitatea de astăzi este a patra de acest fel şi are ca obiectiv să ofere cadrul de exprimare a unor opinii competente din mediul exterior sistemului instituţional militar, care, ulterior, să fie valorificate şi materializate în soluţii concrete de adaptare a normelor legislative.

1784 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.