200 milioane de femei și fete din 30 de țări, mutilate genital

O statistică alarmantă: 200 de milioane de femei și fete din 30 de țări din întreaga lume care au fost supuse mutilării genitale feminine (MGF). În Somalia, unde 98% dintre fete sunt tăiate, Ministerul pentru Drepturile Femeilor lucrează în prezent la un proiect de lege pentru interzicerea procedurii. Experții spun că dacă întreaga lume va susține o politică de toleranță zero față de această practică crudă, interdicția ei totală ar putea fi adoptată în doar câteva săptămâni!On 13th January 2016, (wearing white) volunteer Elizabeth Lemoyog speaks during a women’s public gathering and dialogue forum in Kiltamany village located in Waso ward, Archer’s post Samburu East Sub County in Samburu County. The public gathering and dialogue forum was facilitated by UNICEF and PCF. In this forum women stand up and said NO to FGM/C and child marriage. They suggested every women to approach men of their family regarding on FGM/C and child marriage so they have solutions without conflicting with their community men including brothers and husbands. UNICEF and Pastoralist Child Foundation programme on accelerating abandonment of Female genital Mutilation/Cutting (FGM/C) and Child marriage in six villages of Waso ward in Archer’s Post-Samburu county through community mobilization, education, inter-generational dialogue and capacity development of duty bearers.
Statul Puntland, din nord-estul Somaliei, e pe cale să adopte interzicerea completă a mutilării genitale, iar guvernul central a preluat deja în câteva cazuri reglementările progresiste introduse în această regiune. Dacă ne vom exprima în număr mare admirația și susținerea față de acești politicieni curajoși care fac un pas important pentru protecția femeilor, le putem oferi sprijinul de care au nevoie pentru a obține o schimbare legislativă în următoarea sesiune parlamentară. Activiştii pentru drepturile omului au lansat o petiție urgentă care poate fi semnată şi online: https://secure.avaaz.org/ro/fgm_somalia_ban_rb_loc/?bsAZtfb&v=74269&cl=9697492112Mutilarea genitală a femeilor constituie o încălcare incontestabilă a drepturilor omului.

Procedura nu aduce beneficii din punct de vedere medical ci este extrem de periculoasă: fetele pot muri în urma infecțiilor cauzate de condițiile sanitare precare, iar cicatricile fac nașterile foarte dificile și duc la complicații severe în timpul menstruației. Mulți cred că MGF e o practică religioasă care crește șansele de a găsi un soț bun și un ritual de tranziție către maturitate pentru femei. Dar liderii islamici au subliniat deja că nu există nicio justificare religioasă pentru acest obicei.

Schimbarea legii nu va fi suficientă: educația publică e esențială pentru a pune capăt acestei practici. Dar această inițiativă are deja potențialul de a salva mii de fete de la mutilare. Guvernul actual e progresist: anul trecut a fost anunțată o interdicție parțială, iar experții spun că trei sferturi dintre parlamentari vor susține cel mai probabil acest proiect de lege. Liderii statului Puntland și ministra pentru Drepturile Femeilor sunt inițiatorii acestor reforme. Un mesaj de speranță și încurajare din partea lumii civilizate le va da un motiv puternic să ducă proiectul pe ordinea de zi a Parlamentului și să lupte pentru adoptarea lui. Organizația UNICEF depune eforturi considerabile pentru a opri această practică îngrozitoare.   Sorry, there are no polls available at the moment.

Comunitatea internaţională luptă pentru a pune capăt obiceiurilor care subjugă și maltratează femeile. Somalia are cea mai mare rată de prevalență a mutilării genitale feminine, iar dacă procedura va deveni ilegală acolo, exemplul ei ar putea aduce o rază de speranță întregii lumi.    UNI103836

Site-uri postate de UNICEF pentru documentare:
http://www.unicef.org/media/media_90033.html

Female Genital Mutilation More Widespread Than Previously Thought (TIME)
http://time.com/4207731/200-million-women-children-fgm-unicef/

Somali minister hints at move to ban FGM (The Guardian)
http://www.theguardian.com/world/2015/aug/13/somali-minister-hint-fgm-ban-female-genital-mutilation

7 facts you need to know about female genital mutilation (Mashable)
http://mashable.com/2015/08/09/female-genital-mutilation/

7023 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.