BUNA DIMINEATA NEFUMATORI! BUNA DIMINEATA FUMATORI!

SUNT CONSECVENT SI IMI ASUM CRITICILE…DAR MA DERANJEAZA TALIBANISMUL SI IPOCRIZIA!

   Am anuntat luni, ca voi depune o propunere legislativa avand ca obiect modificarea legii care interzice fumatul in „spatiile publice inchise”, aratand ca definitia de baza a legii sfideaza logica… Un spatiu cu acoperis si doi pereti nu poate fi un „spatiu public inchis”…Luni am prezentat textul modificator. Astazi va prezint expunerea de motive. Multi dintre voi- evident majoritatea nefumatori, ma veti critica, chiar injura. Deja o faceti… Fara insa sa intelegeti ca nu contest interzicerea fumatului in spatiile publice. Si ca nu imi doresc sa inhalati noxele emise de tigari insa daca in aeroporturi pot exista camere speciale care nu incalca legea, aceleasi camere speciale pot exista si in afara aeroporturilor.

   In mod indiscutabil, interzicerea fumatului in spatile publice inchise reprezinta un pas inainte in alinierea legislatiei romanesti la reglementarile europene si, totodata, o dovada de preocupare si respect pentru nefumatori. Daca Legea 15/2016 s-ar fi limitat la instituirea regulilor firesti de protectie a nefumatorilor si instituirea unor masuri civilizate de prevenire si combatere a efectelor fumatului si nu s-ar fi transformat intr-o veritabila prigoana a fumatorilor, cu siguranta, reglementarea si-ar fi atins scopul si nu ar fi generat atata adversitate. Insa, din ratiuni pe care nu am reusit sa le intelegem, initiatorii amendamentelor care au schimbat forma aprobata in Senat au uitat, se pare, scopul reglementarii si au transformat-o intro prigoana a fumatorilor. A fost inventata o definitie care incalca logica formala- „spatiul public inchis”- si s-a optat pentru o reglementare care, de departe, este ceea mai excesiva din Europa. Concret, in viziunea initiatorilor amendamentelor care au trasformat legea in cea mai excesiva reglementare din Europa, „spatiul public inchis” este ” orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon saypu tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. Practic nu doar spatiile inchise sunt „spatii publice inchise”, ci si orice terasa acoperita, situata limitrof unei costructii- cum sunt marea majoritate a teraselor, care este prevazuta- chiar si temporar, pe timp ploios, vant sau viscol, cu perdele sau laterale de protectie. In acest sens, precizez ca in toate tarile Europei, fumatul este permis pe terasele care au maxim trei pereti si acoperis, in perioada anotimpului racoros terasele fiind dotate cu incalzitoare in tavan sau laterale. Reglementarea noastra insa permite doar un perete..In acest sens, nu doar pentru a ne alinia reglementarilor europene, ci si pentru a nu sfida logica, apreciem ca „spatiul public inchis” este spatiul acoperit, delimitat de jur imprejur de pereti si nicidecum spatiul delimitat de doi sau chiar trei pereti.

   Tot in viziunea initiatorilor amendamentelor adoptate- in opinia noastra pripit, singurele doua exceptii care permit fumatul in „spatiul public inchis” sunt celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta si „camerele special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale” cu respectarea conditilor expres prevazute la art 3 alin 2 lit a-e. Cum scopul principal declarat al reglementarii este acela de a proteja nefumatorii de nocivitatea fumului de tigara- inhalat ca fumatori pasivi- si respectiv acela de a preveni si combate efectele fumatului, se ridica unele intrebari:
1) Care este diferenta intre o camera special amenajata, care respecta conditiile prevazute la art 3 alin 2 lit a-e situata „exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale” si o camera speciala similara situata in afara aeroporturilor internationale?
2) Este sau nu un apartament locuit de o familie sau de mai multi colocatari un „spatiu public inchis”, avand in vedere definitia ” orice spatiu…sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti..”? Cum apologetii definitiei au sustinut public ca apartamentele nu sunt spatii publice inchise, imi permit sa intreb: de ce? In temeiul a ce..
3) Vorbind de preventie, intreb: este un bun exemplu pentru minori ipoteza – extrem de probabila dupa intrarea in vigoare a legii, in care minorii in drum spre scoala sau dinspre scoala sa vada grupuri de fumatori care fumeaza in grup, in fata imobilului in care lucreaza? Mai ales iarna, la – 20 de grade Celsius..Nu vor putea intelege ca tigara este atat de buna incat merita infruntarea gerului?
4) Am inteles, de la apologetii excesivei reglementari, ca dreptul la a dispune de propria persoana nu e un drept, motiv pentru care fumatorii nu au niciun drept. Atata vreme insa cat comercializarea tutunului nu doar ca e permisa, ci este si o importanta sursa a bugetului de stat, nu este o ipocrizie sa interzici fumatul pana si pe o terasa?
Fata de cele aratate, reiterandu-mi tot respectul fata de nefumatori, respectandu-le dreptul la sanatate, mediu sanatos si la a nu inhala pasiv noxele emise de tigari, cred ca fumatul trebuie permis acolo unde nu impieteaza asupra drepturilor nefumatorilor. Respectiv pe terase, in propria locuinta si in camere special amenajate care respecta conditiile expres prevazute la art 3 alin 2 lit a-e…Care pot exista si in afara aeroporturilor internationale..Totodata, mai cred ca nu-i poti interzice fumatorului sa asocieze la tigare o cafea, o ciocolata calda sau o racoritoare. Livrate de un automat. Altfel vor rasari cladirile rotunde…

Va doresc tuturor- nefumatori sau fumatori, o zi faina! De maine, dimineti faine vor avea in special primii…

Daniel FENECHIU – deputat, preşedinte PND (http://danielfenechiu.ro)  

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

757 cititori.

2 thoughts on “BUNA DIMINEATA NEFUMATORI! BUNA DIMINEATA FUMATORI!

  1. … considerand că este un viciu greu de eradicat,deoarece am fumat 25 de ani …dar m-am lăsat de18 cu mari eforturi de a rezista tentației,acest drog cred că poate fi consumat de cine și-l permite in sfera lui de respirat ,nu există excepții de la regulă pentru nici in viciu care afectează sănătatea celorlalți ! E ca și cum aș fi obligată să suport in orice situație duhoarea bețivului fiindcă el nu are restricții unde să bea dacă are bani !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *