Liniște în pușcării: gardienii pot împușca deținuții agresivi

Legea privind regimul deţinerii şi utilizării armamentului din dotare şi operaţiunile cu arme şi muniţii în sistemul administraţiei penitenciare a fost promulgată, joi, de preşedintele Klaus Iohannis. Funcționarii publici cu statut special din sistemul amintit pot face uz de armă în exercitarea atribuțiilor de serviciu în caz de legitimă apărare sau în stare de necesitate. Conform noilor reglementări, uzul armamentului este justificată numai ca ultimă alternativă și a fost elaborat cu respectarea standardelor Convenției Europene a Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale și a jurisprudenței dezvoltate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Potrivit proiectului, uzul de armă se poate face în mod gradual și proporțional, în raport de circumstanțe și după somație prealabilă; nu trebuie să depășească nevoile reale pentru împiedicarea unui act ostil sau pentru neutralizarea agresorilor în acțiunile acestora îndreptate împotriva funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, a personalului cu care se execută misiuni în cooperare și a persoanelor private de libertate ori împotriva locurilor de deținere sau a mijloacelor de transport aparținând acestora. În plus, folosirea armelor și dispozitivelor militare pentru instruire de către funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației naționale a penitenciarelor este permisă doar în poligoane special destinate, omologate și autorizate în acest scop, stipulează legea.

Actul normativ mai prevede faptul că dreptul de a face uz de armă urmează după ce s-a făcut somația legală împotriva celor care atacă în locurile de deținere ori perimetrele sau zonele păzite, vizibil delimitate, dar și împotriva animalelor care pun în pericol viața sau integritatea corporală a funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, a persoanelor private de libertate, ori integritatea bunurilor aparținând sistemului penitenciar și a căror acțiune nu poate fi împiedicată prin alte mijloace. Militarul care a făcut uz de armă este obligat, dacă pericolul nu mai subzistă, să acționeze imediat pentru acordarea primului ajutor persoanei rănite iar când situația nu permite acest lucru, solicită personal specializat. Intră în sarcina angajaților din sistemul penitenciar să informeze pe cale ierarhică, imediat ce situația o permite, în cazul în care, în urma uzului de armă, o persoană a murit sau a fost rănită, urmând ca directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor( ANP) să anunțe procurorul competent.

Proiectul a fost adoptat, în iunie 2015, de către Guvern, şi include reguli pentru deținerea și utilizarea armamentului de către personalul ANP și unităților subordonate, astfel încât, prin folosirea acestuia, să nu fie prejudiciată siguranța persoanelor private de libertate. De asemenea, stabilește că doar în cazuri temeinic justificate angajații sistemului penitenciar, la propunerea motivată a directorului de unitate și cu aprobarea directorului general al ANP pot deține asupra lor arme letale sau neletale aparținând unității. Portul și uzul acestora în sistemul administrației penitenciarelor se face cu respectarea prevederilor Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor private de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare. Legea 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, republicată, prevede că instituțiile publice cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale (din care face parte și ANP și unitățile subordonate) pot procura, deține și folosi arme letale și neletale pentru înarmarea personalului propriu cu menționarea condițiilor de deținere și utilizare a armelor în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

1840 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.