„Preoti militari dobrogeni în Primul Război Mondial” la Rasova

Prima parte a proiectului „Preoți militari dobrogeni în Primul Război Mondial” se va termina duminică, 6 martie, cu comemorarea preotului Nicolae Coadă, la Rasova. Evenimentul va avea loc la biserica „Sf. Nicolae”, de la ora 11.00.
La împlinirea unui secol de la intrarea României în Primul Război Mondial, Arhiepiscopia Tomisului – Departamentul Cultural, în colaborare cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, filiala Constanța şi Direcţia de Cultură a Consiliului Judeţean Constanţa organizează o serie de evenimente cu tema: „Preoţi militari dobrogeni în Primul Război Mondial”.

La eveniment vor lua cuvântul: protosinghelul Maxim Vlad, Directorul Muzeului Militar Român „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța – Prof. Dr. Costin Scurtu, Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului – Ionuț Druche, şi dna. Mihaela Burlacu, consilier superior în cadrul Direcţiei de Cultură a Consiliului Județean Constanța şi scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Născut în anul 1888, preotul Nicolae Coadă a slujit la parohiile Pantelimonul de Jos, Rasova, Hârșova și la biserica „Sfântul Nicolae” – Coiciu, din orașul Constanța. Odată cu începerea Primului Război Mondial a fost mobilizat ca preot-locotenent la Spitalul de boli contagioase nr. 5 și la Spitalul Mobil Nr. 9, din Constanța.
În ziua de 1 ianuarie 1918 a fost avansat la gradul de preot-căpitan.

În cadrul primei părți a proiectului „Preoti militari dobrogeni în Primul Război Mondial” au mai fost comemorați:
pr. cpt. Anastase Popescu la parohia Basarabi I, pe 24 ianuarie,
pr. cpt. Alexandru Moroianu la parohia Mihail Kogălniceanu I, pe 31 ianuarie,
pr. cpt. Bănică Roşescu la parohia Tuzla I, pe 7 februarie,
pr. cpt. Ioan Roşculeţ la parohia „Sfântul Gheorghe” din Constanţa, pe 14 februarie,
pr. cpt Ioan Georgescu la parohia Oltina, pe 21 februarie,
pr. cpt. Constantin Sădeanu la parohia „Adormirea Maicii Domnului II” din Constanța, pe 28 februarie

Această manifestare face parte dintr-un proiect unic în Dobrogea şi în ţară, iniţiat de Arhiepiscopia Tomisului – Departamentul Cultural, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

2154 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.