Oaspeți din Bulgaria și Ucraina la hramul bisericii „Sf. Haralambie”

Miercuri, 10 februarie, parohia „Sf. Haralambie”, din Constanța, își serbează ocrotitorul spiritual. La acest eveniment vor participa, alături de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alți doi ierarhi din străinătate: Preasfinţitul Longhin, Episcop de Bănceni (Ucraina), şi Preasfințitul Tihon, Episcop de Tiberias și superior al catedralei „Alexander Nevski” din Sofia (Bulgaria).

Miercuri, clericii și credincioșii din parohie îi vor întâmpina pe cei trei ierarhi la intersecția bulevardului Tomis cu bulevardul Aurel Vlaicu (zona vapor) la ora 8.30, apoi, împreună, vor merge în procesiune cu icoana Maicii Domnului „apărătoarea Moldovei” și moaștele Sfinților Ioachim Vatopedinul, Haralambie și Dimitrie Noul Martir la biserica „Sf. Haralambie” (bulevardul Tomis, nr. 301). Aici, începând cu ora 9.00, va fi oficiată Sfânta Liturghie.

Credincioșii vor putea cinsti icoana Maicii Domnului „apărătoarea Moldovei” (adusă de la mănăstirea Hîrbovăț, Republica Moldova) și moaștele Sfântului Ioachim Vatopedinul (din Mitropolia Glyfada, Grecia) până pe data de 28 februarie.

Reamintim că Preasfințitul Longhin este cunoscut drept tatăl celor 400 de copii, mulți dintre ei cu grave dizabilități sau bolnavi, dar pe care i-a înfiat și le poartă de grijă la mănăstirea Bănceni.

Pe 10 februarie Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie, care a trăit pe vremea împăratului roman Septimiu Sever (193-211). A propovăduit credința în cetatea Magnesia, unde a fost hirotonit episcop. La o vârstă înaintată a fost arestat și supus unor chinuri greu de imaginat. Cu toate acestea, nu s-a îndepărtat de credinţă, ci i-a convertit la creștinism, inclusiv pe fiica împăratului.

Episcopul Haralambie a fost condamnat la moarte prin decapitare; a trecut la Domnul în anul 202, la vârsta de 113 ani.

1567 cititori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.